• Sites

Cas de Jong

Over deze maker

...

Van deze maker

Deze Nederlanders waren helemaal klaar hier en zijn nu domweg gelukkig aan de Costa

Iets wat ooit begon met sporadisch wat pensionado’s die de Hollandse winter ontvluchtte, is inmiddels uitgegroeid tot een kleine volksverhuizing: Nederlanders die huis en haard verlaten om zich definitief te vestigen aan de Spaanse Costa Blanca. Naar schatting gaat het om zo'n 100.000 landgenoten die hun heil hebben gezocht in Spanje. En dat zijn lang niet alleen maar ouderen, maar ook jonge ondernemers die een gat in de markt zien. Maak kennis met de "13de provincie van Nederland".

Werken als vrijwilliger in een weeshuis in Cambodja? Geen goed idee

Ze doen het ongetwijfeld met de beste bedoelingen: Nederlandse toeristen die naar landen als Cambodja gaan om in een weeshuis als vrijwilliger aan de slag te gaan. Maar in de praktijk pakt dit volledig anders uit. De weeskinderen zijn in de meeste gevallen helemaal geen wees en het betaalde geld verdwijnt in allemaal verkeerde zakken. Stop het weeshuistoerisme roepen hulporganisaties daarom nu in koor.

Deze vrouw met erfelijke borstkanker zorgde bijna voor de val van het kabinet

Lijnrecht stonden ze in de formatie tegenover elkaar, D66 en CU als het ging om stamcelonderzoek. Maar vandaag lijken beide kemphanen een oplossing te hebben gevonden uit de impasse. Opvallend, want eerder liet CU nog bijna een kabinet klappen op dit gevoelige onderwerp.

Weg met de voedingsmythe: “Suikers en zoetstoffen kunnen ADHD veroorzaken”

Op deze plek prikt Martijn Katan de hardnekkigste spookverhalen over voedsel door. Met vandaag een antwoord op de vraag of suikers en zoetstoffen van onze kinderen ADHD’ ers maken.

Kan deze jongen van 12 beslissen over zijn eigen dood?

Het is een verhaal dat je meteen naar je strot grijpt, maar ook achterlaat in een staat van verwarring: het verhaal van de ernstig zieke twaalfjarige David die deze week via de rechter afdwong dat hij geen chemokuur hoeft te ondergaan. Gelukkig dat David daar zelf over mag beslissen is misschien je primaire reactie. Toch sloeg mijn mening radicaal om bij het lezen van de column van Aleid Truijens in de Volkskrant. Vandaag in het Beeld van de Week: de strijd van een 12-jarige om de ultieme zelfbeschikking, maar ook: kan een kind daar zelf wel over beslissen?

Al Bagdadi, leider van het Kalifaat, maar leeft hij überhaupt nog wel?

Hij verschijnt zelden in het openbaar en ook zijn er maar een paar foto's van hem bekend. Laat staan dat er bewegend beeld van hem is. Abu Bakr Al Bagdadi, leider van het Kalifaat. Maar wie is hij eigenlijk en hoe kon hij zo machtig worden? Kijk hier naar de spannende zoektocht -die we eerder maakten- naar de bron van het Kwaad.

Weg met de voedingsmythe: “Antioxidanten kunnen kanker en hart- en vaatziekten voorkomen”

Op deze plek prikt hoogleraar Martijn Katan de hardnekkigste spookverhalen over voedsel door. Met vandaag de vraag of we massaal aan de Vitamine E-pillen moeten om kanker en hart-en vaatziekten te voorkomen.

“Openheid over mijn seksverslaving is mijn redding geweest”

Vluchtelingen,politici ,kunstenaars of simpelweg helden die het verschil maken in de levens van anderen. Mensen met een verhaal dat nog lang niet af was toen de camera’s weg waren. In de serie Hoe is het nu met? vragen we hen hoe het ze vergaan is na onze uitzending. Waar staan ze nu in hun leven? Met vandaag het verhaal van de seksverslaafde Phil.

Voedingsmythes ontrafeld

Vanaf nu prikken we op deze plek de hardnekkigste spookverhalen over voedsel door.

Voedingsmythe nummer 1: “Je moet 8 glazen water per dag drinken”

Vanaf nu prikken we op deze plek de hardnekkigste spookverhalen over voedsel door. Met vandaag: “Je moet tenminste 8 glazen water per dag drinken.”

Eindredacteur Spoorloos: “We dachten dat ze in een ravijn lagen”

Het waren bange dagen. Natuurlijk voor zijn familie en vrienden, maar ook voor zijn directe collega’s van Spoorloos. Enorm groot was dan ook de opluchting afgelopen weekend toen het bevrijdende bericht kwam dat Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender vrij waren gekomen. Ook voor Paul Verdegaal, al bijna een kwart eeuw eindredacteur van het succesvolle programma. Wij vroegen hem naar ongetwijfeld de meest bizarre en spannende week uit zijn loopbaan. “Dit gaan we nooit meer doen op deze manier”.

Waarom meer asfalt geen bal helpt om de files te bestrijden

Het is het paradepaardje van veel rechtse partijen en de ANWB: Kom met meer geld voor asfalt over de brug en de files zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar snijdt dit eigenlijk wel hout? Nee, zegt hoogleraar Bert van Wee. Hij verwijst het verhaal van de asfalt-lobby naar het rijk der fabelen. “Op de lange termijn zorgt meer asfalt uiteindelijk voor méér verkeer en dus voor méér files."

Deze psycholoog behandelt kinderen uit Gaza met zware oorlogstrauma’s

Trauma-psycholoog Hasan Zeyada heeft misschien wel het moeilijkste beroep dat je je kunt voorstellen: Palestijnse kinderen op de Gazastrook- die zwaar getraumatiseerd zijn door de terugkerende oorlog met Israël- zich weer een beetje kind laten voelen. Drie jaar geleden draaiden de rollen opeens dramatisch om voor Hasan en zijn familie. Bij een Israëlisch bombardement verloor hij 6 familieleden, waaronder zijn moeder en zijn neefje van pas 12 jaar oud. “Mijn dochtertje vraagt mij steeds, “Waarom willen ze ons vermoorden, papa”?”

Verklaring Stichting Rigpa Nederland

In de uitzending van 13 juni van Brandpunt komen meerdere aantijgingen van vermeend seksueel misbruik binnen de Boeddhistische Gemeenschap naar voren. Via onderstaande verklaring reageert Stichting Rigpa Nederland hierop.

Waarom de combinatie religie en seksueel misbruik zo vaak opduikt in de media

Seksueel misbruik in de katholieke kerk, misstanden in protestantse geloofskringen en nu is het dus weer raak bij de Boeddhistische gemeenschap. Hoe komt het toch dat het steeds weer religieuze stromingen in Nederland zijn die in een kwaad daglicht komen te staan? En waarom blijven deze excessen zo lang in de doofpot zitten?

Hoe games onze jongeren verslaafd en gewelddadig kunnen maken

Het is een verslaving die aan een stevige opmars bezig is en verwoestende gevolgen heeft voor jongeren die het betreft: nauwelijks meer slapen, je vrienden inruilen voor een computer en vergeten te eten. Een paar voorbeelden van hoe destructief een serieuze gameverslaving kan zijn. Jeroen Lemmens onderzocht dit fenomeen. “Een moeder vertelde mij dat haar zoon haar strot dreigde door te snijden omdat zij de stekker uit het apparaat had getrokken.”

Zo ziet je gezicht eruit als je aan het gamen bent

Robbie Cooper, een Britse artiest, maakte een korte film, waarin hij de gezichten van jonge kinderen vastlegde terwijl zij aan het gamen zijn.

Misbruik in de Boeddhistische gemeenschap: dit slachtoffer vertelt voor het eerst haar verhaal

Vriendelijke monniken, vredelievende rituelen en verdraagzaamheid. Dat is waarschijnlijk zo’n beetje het gemiddelde beeld dat we hebben van het Boeddhisme. Hoe anders is het beeld dat Oane Bijlsma krijgt als ze voor een meditatiecursus naar het Boeddhistisch complex Lérab Ling in Zuid-Frankrijk gaat. En vooral van Sogyal Rinpoche, de Tibetaanse lama die daar de scepter zwaait. “Hij gedraagt zich als een potentaat die het recht heeft om alles op te eisen”. Voor het eerst vertelt Oane haar verhaal.

Deze moeder ontdekte dat de ouders van haar adoptiekind nog leven

Een bizar verhaal en iets wat je als adoptie-ouder nooit hoopt mee te hoeven maken. Astrid Lammers adopteerde 13 jaar geleden zoon Noah uit Ethiopië. Haar werd verteld dat hij wees was en er niemand was die voor hem kon zorgen. Maar door een uitzending van Brandpunt blijkt het adoptie-verhaal van haar zoon totaal anders in elkaar te zitten: zijn moeder leeft nog en wilde de kleine Noah destijds helemaal niet afstaan. In de Margriet vertelt ze haar verhaal.

Hoe deze wethouder afrekende met obesitas in zijn stad

Het leek een 'mission impossible: alle kinderen in Amsterdam op een gezond gewicht in 2033. Toch is de gemeente al behoorlijk op stoom. Inmiddels is het aantal te dikke kinderen met 12 % spectaculair gedaald in nog geen drie jaar tijd. Dit enorme succes is zelfs buiten de landsgrenzen niet onopgemerkt gebleven. Zelfs in Londen willen ze nu weten hoe ze dat in Amsterdam geflikt hebben.

Deze "Maserati-man" moet 2 miljoen euro terugbetalen

Zware tijden voor oud-topman van woningcorporatie Rochdale. Eerder werd hij al veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf voor meineed en het aannemen van steekpenningen. Nu moet Hubert Möllenkamp ook nog eens diep in de buidel tasten en de staat ruim 2 miljoen euro terugbetalen.

Tips: zo voorkom je een burn-out

Paniekaanvallen, hartkloppingen en totale lichamelijke uitputting: een burn-out is absoluut geen pretje. En het komt helaas steeds vaker voor. Ook bij hele jonge scholieren al. Maar hoe kom je eraan en belangrijker nog: hoe voorkom je dat je er één krijgt? Jongeren die het overkwam geven tips in het boek ‘Stop met Stressen’. Hier de belangrijkste op een rij.

Zorg en onderwijs zijn het volgende doelwit van Uber, zegt deze hoogleraar

Muitende Uber chauffeurs die met elkaar op de vuist gaan, de binnenstad van Amsterdam die door Airbnb wordt overgenomen en tientallen bezorgdiensten die elkaar de tent uitvechten. Platformen als Uber en Airbnb lijken in korte tijd de boel langzaam over te nemen. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van die alsmaar uitdijende deeleconomie? En moeten we er bang of juist blij mee zijn? Hoogleraar Innovatiestudies Koen Frenken werpt met ons een blik in de toekomst.

Deze vruchtbaarheidsarts verwekte 19 donorkinderen met zijn eigen zaad

Het sterke vermoeden van een aantal donorkinderen kwam deze week uit. De omstreden arts Jan Karbaat blijkt inderdaad - naast het zaad van donoren - ook zijn eigen zaadcellen gebruikt te hebben. Wij spraken Monique, één van de donorkinderen die de uitslag kreeg waar ze zo lang op gewacht had.

”Het westen had al lang moeten weten dat Noord-Korea een kernbom heeft”

De spanningen tussen Noord-Korea en Amerika lopen steeds verder op. Korea test er driftig op los met met nieuwe atoomproeven en een twitterende Trump roept: "Kom maar op met die nieuwe wapenwedloop." Maar hoe groot is de kans dat we echt in een kernoorlog belanden?

Volgens deze hoogleraar dreigt de onderwereld de boel over te nemen in Brabant

Brute liquidaties, burgemeesters die roepen dat ze het gevecht tegen de onderwereld dreigen te verliezen en justitie die nauwelijks een vuist kan maken: de georganiseerde criminaliteit heeft bizarre vormen aangenomen in Noord-Brabant. De provincie geldt inmiddels als de wietschuur van Europa. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Deze oud-officier werd opgeleid om de nucleaire knop in te drukken en maakt zich grote zorgen

Hij werd klaargestoomd om de nucleaire knop te bedienen, maar kreeg gewetenswroeging. Want hoe kan het systeem zo werken dat één man-de president van de VS- helemaal in zijn eentje kan beslissen tot een nucleaire aanval? Harold Hering, oud-luchtmachtoffcier stelde deze vraag en bezegelde daarmee zijn lot. Hij werd na jaren trouwe dienst ontslagen bij de Amerikaanse luchtmacht. Maar spijt heeft hij nooit gehad.

Kan Trump met 1 druk op de rode knop een kernoorlog ontketenen?

Het is een vraag die bij Obama niet vaak op tafel kwam, maar bij de onstuimige Trump des te vaker: Kan een president in zijn eentje beslissen om een kernbom te lanceren? En hoe werkt dat met die rode knop nou eigenlijk? Amerika-kenner Victor Vlam heeft de antwoorden.

OM: 'Zou je haar doen?'-oproep GeenStijl is mogelijk strafbaar feit

De oproep van GeenStijl aan zijn reaguurders om een Volkskrant-journaliste te overladen met ‘seksistische complimentjes’ is een mogelijk strafbaar. Dit zegt hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen 16 mei 2017 in de uitzending van Brandpunt. “Ik denk dat het hier op het eerste gezicht om belediging of opruiing door GeenStijl gaat. En dat zijn strafbare feiten.”

Volgens oud-GeenStijler Jan Roos is de site totaal de weg kwijt

Het doet enorm pijn aan zijn roze hart, maar volgens ex-medewerker Jan Roos is zijn oude liefde GeenStijl nogal van het padje geraakt. Na hun kamikaze-actie om de politiek in te gaan is de oude rebellenclub enorm zuur geworden volgens Roos. “Wat ze links altijd verweten, dat zijn ze zelf geworden. Ik mis de humor. Als ik een fles azijn wil leegdrinken, lees ik wel de Volkskrant."

Deze wolvenexpert legt uit waarom iedereen van wolven zou moeten houden (en vooral vrouwen)

Ze is dé expert in Duitsland als het om wolven gaat en zorgde er persoonlijk voor dat de wolf weer te bewonderen is bij onze oosterburen. Volgens Tanja Askani zijn wolven heel bijzonder en superintelligent: “Het is mij een keer overkomen dat alle wolven aan mijn arm begonnen te ruiken. Ik begreep er niks van. Maar later bleek dat ik precies op die plek een ontsteking had.”

Dit zijn de 5 meest spraakmakende mediarellen rondom GeenStijl

Van het seksfilmpje van Patricia Paaij tot het ongemakkelijke provoceren van oud-minister Ella Vogelaar: weblog GeenStijl haalde in zijn veertienjarige bestaan veelvuldig het nieuws. Dit ging niet altijd zonder juridische kleerscheuren. Een overzicht van de vijf meest besproken acties van GeenStijl.

Deze oud-marinier probeert met ijzeren discipline veelplegers in het gareel te krijgen

Het gaat om mannen die keer op keer de fout ingaan en lak hebben aan iedere vorm van discipline, zogeheten 'draaideurcriminelen'. Vaak zijn ze al opgegeven door de maatschappij. Een heilloze missie om hier nog iets van te maken zou je denken, maar niet voor Roy Luth, een oud-marinier die met harde hand deze gasten weer op het rechte pad probeert te krijgen.

Johnny de Mol legt uit hoe hij een compleet vluchtelingenkamp op Lesbos bouwde

Hij besloot niet te gaan feesten op Ibiza, maar af te reizen naar Lesbos om vluchtelingen te helpen. Dat besluit maakte Johnny de Mol zielsgelukkig. “We zaten in een klein tentje met vrijwilligers over de hele wereld. We brachten eten rond en John Lennon schalde uit de luidsprekers met Imagine All the People. Dan heb je wel echt het gevoel dat je leeft.”

Waarom Johnny de Mol zo lang zweeg over zijn werk op Lesbos

We kennen hem als spreekstalmeester van Holland’s Got Talent en als de immer aimabele presentator in Hotel Syndroom. Maar tussen al dit tv-geweld door is er iets anders dat echt zijn hart gestolen heeft: zijn werk op Lesbos voor vluchtelingen. “Dit heeft zijn leven definitief veranderd."

Twee Turks-Nederlandse vrienden in gesprek over het referendum

Een goed gesprek tussen twee maten: de een stemde nee, de ander steunde Erdogan bij de laatste verkiezingen nog, maar stemde nu niet.

Prachtig, die 33 miljoen voor Giro 555, maar zie het maar eens op de juiste plek te krijgen

De landelijke actiedag voor de hongersnood in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen was een succes – maar nu begint het pas.

Volgens deze professor begrijpen we geen bal van Erdogan

Het is veel te makkelijk om Erdogan weg te zetten als een losgeslagen dictator, vindt de Gentse professor Dries Lesage. “De Europese frame is nu dat Erdogan de grote boeman is en de rest onschuldige vrijheidsstrijders. Daar klopt echt niks van."

Deze man is het spuugzat om als speelbal van Erdogan gebruikt te worden

Veertig jaar geleden kwam hij als gastarbeider naar Nederland, Mustafa Ayranci. Een keuze die hij met volle overtuiging maakte. Woest wordt hij op populisten als Wilders, Denk en Erdogan' die hem bang proberen te maken. "Zij moeten mij met rust laten, ik ben burger van dit land. Punt."

We spraken de 21-jarige Belg die het Twitter-account van Trump kraakte

Donald Trump laten opdraven in een Belgisch carnavalsfilmpje over Russische prostituees – dat was echt een eitje, zegt Inti de Ceukelaire, overdag creative developer bij de Belgische publieke omroep VRT, 's nachts zelfstandig ethische hacker.

Dit jochie van amper 7 stond op het punt zichzelf op te blazen – en hij is niet de enige

Het beeld sloeg in als een bom: een jongen, net zeven jaar oud, met een bomgordel onder zijn kleren. Onderschept, vlak voordat hij een aanslag wilde plegen. Weerzinwekkend. Maar helaas is hij geen uitzondering. Veel vaker worden hele jonge kinderen ingezet als kanonnenvoer – en zeker niet alleen door IS.

Hoe het weer Sybrand Buma premier kan maken

Tot God bidden zijn ze wel gewend bij het CDA, maar om de verkiezingen te winnen kunnen ze hun heil beter zoeken bij andere hogere machten, de weergoden. Want die kunnen – als ze flink te keer gaan woensdag – Buma zomaar wat gratis zetels bezorgen.

Vergeet Amsterdam en Utrecht, hier worden volgende week de verkiezingen beslist

Niet Amsterdam, Rotterdam of Utrecht, maar Brabant bepaalt volgende week wie er in het torentje komt. De ‘swingstate van Nederland’ geeft al jaren de doorslag in de verkiezingsuitslag. Electoraal geograaf Josse de Voogd legt uit hoe dat zit.

Vier moslims over polarisatie in Nederland: “Klaar om een vliegticket te boeken”

Als moslim in Nederland zeggen dat je bang bent dat de overheid ten tijde van Trump concrete discriminerende maatregelen tegen je gaat nemen: reëel of polariserend? Deze moslims hebben al nagedacht over in-het-geval-dat. “Ik heb altijd genoeg geld om een vliegticket te kunnen kopen naar mijn thuisland. Ik ben overal allochtoon, maar daar niet.”

Dit meisje (4) wordt al dik van een paar droge crackers en een appel

Megan is vier jaar oud en weegt nu al veertig kilo. Niet omdat ze te veel eet, maar omdat ze een genetische afwijking heeft. Toch krijgen haar ouders vaak het verwijt dat ze hun kind hebben volgestouwd met vette troep. Dat is niet alleen onwaar, maar ook heel erg pijnlijk, vertelt haar moeder Ilonka Stouthandel.

Hoe Arjen Lubach warmdraait voor de populairste show van Nederland

Geen camera’s en al helemaal geen vragen van een irritante journalist die ‘een vlieg op de muur’ wil spelen: er worden geen pottenkijkers geduld in Theater Bellevue. Iedere zondag het zenuwcentrum voor de live opnames van Zondag met Lubach. Toch kreeg Brandpunt - door de ogen van huisfotograaf David Cenzer - een kijkje achter de schermen. Dat leverde mooie beelden op.

We spraken de vrouw achter het succes van Zondag met Lubach

Hij brak door de magische grens van één miljoen kijkers, zijn filmpje over Trump werd een wereldhit en op het Binnenhof wordt hij steeds vaker met argusogen bekeken. Alles wat Arjen Lubach aanraakt lijkt op dit moment te lukken. Toch kan de presentator absoluut niet zonder zijn goede vriendin en eindredacteur van zijn show Zondag met Lubach, Janine Abbring.

Volgens zijn collega's was Paul Verhoeven een beest op de set

Hij kan zich gedragen als een beest op de set en joeg zelfs Arnold Schwarzenegger de stuipen op het lijf: filmmaker Paul Verhoeven. Bijna tachtig jaar is hij, maar nog steeds superfanatiek en totaal bezeten van zijn vak. Collega's uit het vak vertellen meer.

Het scheelde maar een haar of deze beroemde scène had er heel anders uit gezien

Het is misschien wel één van de beroemdste beelden uit de Nederlandse filmgeschiedenis: een jonge en wulpse Monique van de Ven, achterop op de fiets bij Rutger Hauer in Turks Fruit. Toch was er heel lang een andere actrice in beeld om Olga te spelen.

Eindelijk het echte verhaal achter deze foto

Er zijn weinig foto’s zoveel en vaak de wereld over gegaan als deze foto. Een beeld dat de Trumps in zijn volle glorie toont: Veel, goud en misschien een tikkeltje over de top. Wij spraken de vrouw die deze foto maakte, Régine Mahaux, al 8 jaar de huisfotograaf van de bekendste familie van Amerika.

Wat is een seksverslaving en wat kun je er tegen doen?

Harde cijfers in Nederland ontbreken helaas, maar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 20 Amerikanen aan een seksverslaving lijdt. Dus de kans is best groot dat jijzelf of iemand uit jouw omgeving ook last heeft van deze verslaving. Hoe herken je het en wat kun je er tegen doen? Hieronder een aantal handige links.

"De hele dag was ik bezig met seks"

Het is een verborgen verslaving, waar je absoluut niet mee te koop wil lopen: mannen en vrouwen die verslaafd zijn aan porno en seks. Toch moeten we er volgens hulpverleners juist wél over praten en het taboe doorbreken. Ex-verslaafde Phil zet deze moedige stap: “Dertig jaar lang heeft mijn leven totaal in het teken gestaan van seks.”

“De seksverslaving van mijn ex-man heeft ons hele gezin geruïneerd"

Het geldt als één van de laatste taboes: mannen en vrouwen die verslaafd zijn aan seks en porno. Want wat doe je als je er na jaren achterkomt dat je man verslaafd is aan porno? Linda* vertelt hoe de verslaving van haar ex haar leven en dat van haar kinderen volledig op zijn kop zette.

Hoe de koning van het amusement onze cultuur hoog houdt

Hij mag dan gelden als de koning van het lichte amusement, maar voor de ‘hoge cultuur’ is hij minstens zo belangrijk. Joop van den Ende is samen met zijn vrouw Janine uitgeroepen tot invloedrijkste filantroop van Nederland.

Deze heldin zorgde voor kamervragen en veel reacties

'Heldin’, ‘topvrouw’, ‘redder in nood’: Het zijn slechts enkele van de tientallen reacties die we binnenkregen op onze reportage over Rafia Aallouch. We gingen met haar op pad in Amsterdam. Daar probeert zij vrouwen die jarenlang opgesloten hebben gezeten te bevrijden. We spraken haar de dag na onze uitzending: hoe ervaart zij alle reacties?

Rafia: "Ze willen een traditionele vrouw. Hoe onderdaniger, hoe beter!"

Opgesloten in je eigen huis door je eigen man. Als een moderne slaaf. Het is naar schatting de bittere werkelijkheid van zo’n 300 vrouwen in Amsterdam. Vaak importbruiden die het huis niet uit mogen. De Amsterdamse Rafia Aallouch is hun redder in nood. Een vrouw met een riskante missie.

Deze vrouwen hebben al jaren geen daglicht gezien

Het klinkt als een absoluut horrorverhaal: jarenlang opgesloten zitten in je eigen huis omdat je niet naar buiten mag van je eigen man. Toch is dit voor zo’n 300 vrouwen in Amsterdam dagelijks de bittere realiteit.

Freek Vonk, de rockster-bioloog

Hij heeft een eigen tijdschrift, een eigen tv-programma en slaagt er met het grootste gemak in om de Heineken Music Hall avond na avond stijf uitverkocht te krijgen. Freek Vonk heeft inmiddels de status van rockster-bioloog bereikt. Maar, waar ligt nou echt zijn hart, bij de tv en de roem of bij de wetenschap en de biologie?

'Fasten your seatbelts': we gaan op pad met rollercoaster Freek Vonk

Het is amper zeven uur ’s ochtends. Een tijdstip waarop de meeste mensen zich het liefste nog eens omdraaien. Maar vandaag niet. We zijn in Scheveningen en hebben een afspraak met de bekendste, vrolijkste en, zonder enige twijfel, meest energieke bioloog van Nederland: Freek Vonk.

Hoe Trump het Friese dorp Makkum op zijn kop zette

In New York struikel je zo’n beetje over de megalomane projecten van Donald Trump en ook bijvoorbeeld in Schotland wil ‘the Donald’ nog wel eens een golf coursje openen, maar minder bekend is dat het Trump-imperium ook actief is geweest in Nederland. En wel in het Friese gehucht Makkum.

Zijn de nieuwe Dafne en Epke al geboren?

Voor veel jonge sporters is het een absolute droom om ooit op de Olympische Spelen te mogen staan. Maar, hoe groot is eigenlijk de kans dat de jonge talenten van nu ooit dat doel zullen bereiken? Lopen de opvolgers van Dafne, Epke en Naomi al ergens rond op de Nederlandse trainingsvelden? En hoe kunnen we ze herkennen?

Zelfdoding onder jongeren nog steeds groot taboe

Hij was slim, zag er goed uit en had een hoop vrienden. Zo op het eerste gezicht leek het de 20-jarige Dennis allemaal voor de wind te gaan. Toch leed hij al 10 jaar aan een zeer zware depressie. In stilte, want hij vertelde er niemand iets over.

PvdA: Ouderschapsverlof moet worden uitgebreid

De PvdA wil het ouderschapsverlof voor ouders met baby’s stap voor stap uitbreiden. “Je zou naar een babyverlof van zes maanden of zelfs een jaar moeten, verdeeld over beide ouders”, zegt PvdA-Kamerlid Keklik Yücel tegen het KRO-NCRV programma Brandpunt.

Van der Steur over strijd tegen misdaad in Brabant: legaliseren hennepteelt niet wenselijk

Bijna een kwart van de burgemeesters, wethouders en raadsleden in Noord-Brabant vindt dat het openbaar bestuur op dit moment wordt ondermijnd door de georganiseerde misdaad. Uit een groot onderzoek van het KRO-NCRV-programma Brandpunt, in samenwerking met Overheid in Nederland, blijkt dat meerdere ambtenaren worden bedreigd, moeten onderduiken of worden bewaakt. Een meerderheid van de bestuurders ziet in het legaliseren van hennepteelt een oplossing voor de problematiek. Maar minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur laat weten dat niet wenselijk te achten.

Gehandicapte Linda meerdere keren verkracht, maar tot een strafzaak komt het niet

Pure onmacht. Dat voelen ouders die proberen om aangifte te doen nadat hun gehandicapte kind seksueel misbruikt is. Linda werd in 2008 verkracht, maar nog altijd is het haar ouders niet gelukt om de zaak voor de rechter te krijgen, zo vertellen zij zichtbaar aangeslagen in Brandpunt.