Botoxtown Westport

25:35
Gezien
104
Bij aflevering Botox

“The best place to live in Ireland”

Op het eerste gezicht is Westport een idyllisch Iers stadje aan de voet van de heilige berg Croagh Patrick. Met haar ruim 5500 inwoners lijkt er niet veel te gebeuren in de plaats die in 2013 uitgeroepen is tot “the best place to live in Ireland”.

Het pittoreske plaatsje dankt deze eervolle titel aan haar honderden vrijwilligers. Met elkaar zorgen ze ervoor dat de straten schoon blijven, gebouwen onderhouden worden en de buurten veilig zijn.

Wanneer je rondstruint door de wijken, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Oude kroegen en kleine eenmanszaakjes sieren het straatbeeld. Geen plek die associaties oproept met de glamour van Hollywood. Maar er is een belangrijke connectie: botox. Het rimpelvullende goedje, dat gretig aftrek vindt onder filmsterren, wordt exclusief in Westport geproduceerd.

In de ban van Allergan

Het bedrijf Allergan is het grote brein achter alle gladgespoten rimpels. Alle inwoners van Westport hebben een connectie met het bedrijf. Ze werken er zelf of kennen iemand die er werkt. Door de productie van Botox is Westport verzekerd van een rimpelloze economie. Waar Ierland in 2012 terugzakte in een economische crisis, voorkwam Allergan dat het stadje daarin meegetrokken werd.

In den beginne

Toen Allergan zich in 1977 in Westport vestigde, was er in de voorgaande drie jaren niet meer dan een school en een supermarkt gebouwd. Met 25 werkplekken was Allergan een welkom bedrijf. Niemand had er echter hoge verwachtingen van, omdat rimpels toen nog geen taboe waren in de filmwereld. Zelf concentreerde het bedrijf zich ook nog niet echt op Botox, maar op de productie van oogzorgproducten. Deze werden gemaakt in Westport, maar waren bestemd voor export naar het Verenigd Koninkrijk.

Toen Hollywood en omstreken eenmaal hadden geproefd van Botox en niet meer zonder konden, groeide Allergan in een mum van tijd uit tot een multinational. Vijftig procent van de omzet wordt inmiddels gerealiseerd met botox. De rest komt van onder andere oogdruppels en contactlenzen.

Schoonheid zit van binnen…

Je zou denken dat compleet Westport met opgespoten lippen en vlak voorhoofd loopt, maar niets is minder waar. De inwoners moeten er niets van hebben. Sterker nog, ze weten niet eens waar het te krijgen is.

En zo is Westport de gouden poort naar Hollywood, zonder dat er ooit een celebrity is gespot in het mooiste dorpje van Ierland.