Blij ei? Als code en keurmerk het niet eens zijn

25:04
Gezien
224
Bij aflevering Witte eieren

Je koopt in de winkel een doosje eieren met daarop het Beter Leven keurmerk van 3 sterren. Helemaal goed toch? Kip blij, jij blij. Of niet?

Want als je het doosje openmaakt zie je dat de code op de eieren begint met een 2. Dat betekent dat het hier gaat om een scharrelei, en dus niet om een vrije uitloop ei (code 1) of een biologisch ei (code 0). Dat lijkt nogal tegenstrijdig. Wij zochten uit hoe dat kan.

Het eerste cijfer van de code die op een ei staat gedrukt zegt iets over de leefomstandigheden van de kip. Hoe lager het cijfer, hoe rianter de kip leeft. De regels hiervoor worden bepaald door de Europese Unie. Het gaat dan bijvoorbeeld (maar niet alleen) om het maximale aantal kippen per vierkante meter, of er een buitenverblijf is en hoe vaak de kippen daarheen kunnen en of de kippen biologisch voer krijgen.

Het Beter Leven keurmerk is een keurmerk van de Dierenbescherming. Die hanteert andere normen dan de EU en kijkt bijvoorbeeld niet alleen naar de grootte van het binnen- en buitenverblijf, maar ook naar de manier waarop de omgeving voor de kippen is ingericht. Zo vindt de Dierenbescherming het belangrijk dat de kip nog steeds natuurlijk gedrag kan vertonen.

Kippen zijn namelijk bosvogels en houden niet van open vlaktes of regen. Ze hebben niet alleen genoeg ruimte nodig, maar ook beschutting. Volgens de Dierenbescherming moeten de hennen ook genoeg te doen hebben, zoals voedsel zoeken, scharrelen en stofbaden.

Zo kan het dus voorkomen dat een kip net iets minder (buiten)ruimte heeft dan volgens de EU-richtlijnen nodig is voor een vrije uitloop ei, maar dat diezelfde kip volgens de Dierenbescherming wel een goed (of beter) leven heeft, vanwege de dynamische leefomgeving. Dit is bij de eitjes van Rondeel en Kipster het geval. 


Bronnen:


Geschreven door: Didi Koller