Bingewatch: Empire

Elke week tikt Jochgem een review over een serie die je gezien móét hebben. Of eentje die je moet weren als de pest. Hoe handig is dat?!

Ik ben dus een sucker voor 90’s R&B. Het is mij op dat vlak nooit zoet of slecht genoeg. Geef me een knisperend haardvuur, twee pallets bodylotion, een berenvel en het constante gejammer van beroepsjankerds als Blackstreet, Brownstone en Jodeci en ik spin als een opgerolde kat tegen de verwarming. Die liefde voor het genre heb je ook écht wel nodig als je meer dan één aflevering van Empire uit wil zitten, want het lijkt soms wel alsof je naar een 40 minuten durende videoclip van R. Kelly zit te kijken. Lekkere glibberige tunes, maar uitermate middelmatig acteerwerk en een opeenstapeling van clichés.


Lucious
Lucious Lyon is de opperkoning van een urban platenlabel. Als de mensen niet doen wat Lucious zegt, dan beukt hij ze in elkaar. Dat is schijnbaar hoe urban platenlabelbazen te werk gaan (Proef hier een licht cynische ondertoon. Proef ‘m heel erg.). Lucious is ziek. Doodziek. Voor zijn opvolging kijkt hij naar zijn kroost. Niet zijn gehele kroost, want één van de telgen is homo en daar moet Lucious niks van hebben. Ondanks het feit dat de uitdekastkomerij van Frank Ocean heeft aangetoond dat er – op wat ongeschoolde primaten na – weinig mensen écht warm of koud worden van homoseksualiteit in de urban scene, schijnt de zender Fox het nog steeds een ‘dingetje’ te vinden. Als het over black culture gaat moet er natuurlijk ook iemand in de gevangenis zitten (Houdt dat cynisme dan nooit op?!) en in Empire is dat de moeder van Lucious z’n kinderen, Cookie. Wanneer zij vrijkomt en zich ook met de bedrijfsvoering gaat bemoeien zijn de rapen helemaal gaar.

Opeenstapeling van stereotypen
Het is Fox gelukt om alle bestaande stereotypes over de hiphop/urban wereld, gays, vrouwen en donker Amerika in één show te persen. Alsof dat nog niet bewonderenswaardig genoeg is, hebben ze het ook voor elkaar gekregen om een niet eens zo heel slechte cast te laten acteren als leden van amateurtoneelvereniging ‘Vrolijk op de planken’ uit Bunschoten. Hierdoor worden de karakters eigenlijk meer karikaturen en zoeken je tenen bij iedere dialoog angstvallig naar ruimte om tot volle kromming te komen in je Nike Roshe Run. Hoe Empire op IMDb een 7,7 bij elkaar heeft weten te hosselen is mij een volkomen raadsel, want bij mij thuis haalt hij met de hakken over de sloot een voldoende en alleen maar omdat er lekker slechte muziek in zit.

Gumstarr Scores 5,5

- Fox (2015)
- Het leven van een platenbaas verpakt al karikatuur
- 50 minuten per aflevering

Check ook FunX voor meer serienieuws.Jochgem GumstarrTijdens de levensbedreigende mannengriepgolf van 2007 keek Jochgem op zijn laatste krachten alle seizoenen van The Sopranos. Als het dan toch zijn tijd was om te gaan, dan niet voordat hij één van de beste series ooit keek. Manisch seriekijken bleek het juiste medicijn en de overlever nam zich voor om voortaan alles te kijken wat los en vast zit en dit te delen met de wereld. Dat doet hij vanaf nu ook hier op npo3.nl en funx.nl. Leuk!