Bieren: ongefilterd versus gefilterd

24:49
Gezien
536
Bij aflevering Ongefilterd pils

Op Amstel en Brand pils staat groots gedrukt dat het ongefilterd is, maar op andere bieren zie je het nooit staan.

Eigenlijk is er best veel ongefilterd bier te verkrijgen, maar veel soorten bier vermelden dat niet speciaal. Dat is omdat het voor veel soorten bier niet zo bijzonder is dat het niet gefilterd wordt. Het was zelfs tot in de 19e eeuw zo dat al het bier troebel was, pas toen is in Duitsland ontdekt dat je bier ook op lage temperatuur kan laten vergisten.

Er zijn grofweg twee soorten biertypes: ondergistend en bovengistend. Dat zegt iets over de temperatuur en over de uiteindelijke helderheid. Bovengistend bier vergist op kamertemperatuur en ondergistend op zo’n 14 graden. Als het bier op kamertemperatuur gist zal er ook na het bottelen nog wat vergisting plaatsvinden.

Veel Belgisch speciaal bier is bovengistend (of van hoge gisting zoals zij dat noemen) zoals Trappistenbier, maar ook stout. Hetzelfde geldt voor het bier van de meeste kleine zelfstandige brouwerijen in Nederland. Een ander bekend bovengistend bier is het Duitse Hefeweizen bier. Het bier is meestal een beetje troebel en bevat iets meer alcohol.

Pils is het meest bekende ondergistende bier, maar ook IPA en Bockbier. Dit type bier moet altijd koud worden getransporteerd en bewaard. Omdat dit heel lastig is, filteren de meeste brouwerijen al het overgebleven gist uit het bier voordat het in de fles gaat en daarna pasteuriseren ze ook nog voor de zekerheid. De smaak kan daardoor verminderen. 

Er zijn ook brouwerijen die ongefilterd ondergistend bier rechtstreeks uit het vat verkopen. Dat wordt ook wel Kellerbier genoemd of Zwickelbier, naar het Zwickelhänchen, dat is het kraantje waar het uit getapt wordt. Je moet het dan wel snel opdrinken, want het hoe langer je het bewaard, hoe minder lekker het wordt. Sommige brouwerijen verkopen het daarom niet per fles, maar alleen uit de tap. Pilsner Urquell bijvoorbeeld.


Geschreven door: Julia van der Burg