19-03
WebOnly

Beter Ga Je Beginnen Te Gaan Begrijpen De Grondwet

Na het overweldigende succes van de serie Beter ga je beginnen te gaan stemmen, werd het tijd voor wat nieuws. Een sappiger onderwerp.

Vanaf vrijdag 16:00 uur zie je daarom Beter ga je beginnen te gaan begrijpen de grondwet. De zesdelige serie zie je vanaf vrijdag 9 maart om de dag op npo3.nl/betergajebeginnentegaanbegrijpendegrondwet, ook wel BGJBTGBDG in de volksmond. 

Heb je Beter Ga Je Beginnen Te Gaan Stemmen gemist? Kijk het hier terug >> https://www.npo3.nl/bgjbtgbdg


Vrijdag 9 maart 16:00 uur - Afl. 1
De grondwet, geeft je geen recht op grond. Maar het zijn een soort huisregels voor de rest van de wetten. Zodat die gekke regering niet zomaar allerlei absurde regels kan invoeren. Maar wat staat er nou eigenlijk in de grondwet?

Zondag 11 maart 16:00 uur - Afl. 2
In wat voor sprookje je ook wilt geloven, dat is allemaal oké! Dat vindt de grondwet ook. Maar ja mag niet zomaar alles doen omdat het in je favoriete boek schijnt te staan. De grondwet heeft daar wat leuks over geschreven. En daar mag je van alles van vinden, want we hebben vrijheid van meningsuiting!

Dinsdag 13 maart 10:00 uur - Afl. 3
Als je een miniatuur-envelopje uit iemands anus haalt die thuis ligt te slapen, dan is er behoorlijk stront aan de knikker. Want dat gaat in tegen maar liefst 3 grondwetten.

Donderdag 15 maart 10:00 uur - Afl. 4

Wil jij lekker een clubje oprichten met andere mensen die ook zo raar zijn? Dat mag! Artikel 8 geeft je daar recht op. Ook gezellig vergaderen of een sexy betoging is helemaal oké volgens artikel 9! Dat is toch heerlijk. Als je het kut vindt, dan mag je daar volgens artikel 5 een leuke brief over sturen naar de overheid.

Zaterdag 17 maart 10:00 uur - Afl. 5

In de vorige serie hebben we je natuurlijk al alles verteld over stemmen, nou dat doen we nog eens dunnetjes over. Oja, en als je een advocaat nodig hebt, dan hebben ze daar ook wat voor bedacht.

Maandag 19 maart 10:00 uur - Afl. 6
Wist je dat de overheid best een beetje zijn best moet doen om jou een te gekke tijd te bezorgen? Ze moeten zorgen dat er wat te werken, gezond zijn en bomen te knuffelen zijn. Echt een genot die sociale grondrechten.