Er zit een giftige stof in jouw chocopasta!

- Artikel
- 04 dec 2022
- 2 minuten leestijd
Sterker nog, in olie, sojasaus en zelfs babyvoeding kan dezelfde giftige stof zitten. De schadelijke stof kan ontstaan bij de verwerking van voedingsmiddelen. Maar wat is het precies en hoe schadelijk is het?
Wat is het?
3-MCPD staat voor 3-chloor-1,2-propaandiol en is een procesverontreiniging: Een stof die niet opzettelijk aan het voedsel is toegevoegd, maar ontstaat tijdens het koken, verwarmen of zuiveren van voedsel of ingrediënten.
Waar zit het in?
Uit onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop bleek dat in 24 van de 25 potten hazelnootpasta 3-MCPD zat. Maar de stof is ook aanwezig in veel oliën en vetten en producten waar deze in verwerkt zijn. Denk bijvoorbeeld aan margarine, halvarine en sauzen als mayonaise en knoflooksaus. De hoogste hoeveelheden 3-MCPD zijn gevonden in palmoliën en –vetten. De stof ontstaat bij het raffineren. Dit proces is nodig om olie en vet te maken dat aan de kwaliteit- en veiligheidseisen voldoet. Maar laat dus vaak wel een beetje 3-MCPD achter.
Andere producten
Andere producten waar de schadelijke stof in is gevonden zijn koekjes, gebak en cakes, babyvoeding, gefrituurde of gebakken aardappelproducten, geroosterde cacaobonen en noten, gerookte vlees en vis en chemisch gebrouwen sojasaus.
Hoe schadelijk is het?
Het grootste gevaar van te veel 3-MCPD is nierbeschadiging. Ook is bekend dat het kankerverwekkend kan zijn. Volgens onderzoek van het RIVM in 2016 lopen vooral kinderen door hun lagere lichaamsgewicht het risico om te veel 3-MCPD binnen te krijgen. Harde conclusies heeft het RIVM echter niet getrokken, omdat er nog te weinig onderzoek is gedaan. Bovendien zijn er maar weinig producten die boven de veilige marge zitten.
Toelaatbare dagelijkse inname
Opvallend is dat de European Food Safety Authority (EFSA) de toelaatbare dagelijkse inname (TDI) van 3-MCPD nog in 2019 heeft verhoogd. Deze was 0,8 microgram per kilo lichaamsgewicht en is nu 2 microgram.
Meer weten over eten? Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes. Van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet.
Volg ons ook op Instagram!