28-04

Benieuwd of jij de hoofdprijs betaalt?

De prijs van een SOA? Een lucifer? Een diamant? Tess Milne & Daan Nieber geven je een vooruitblik op het nieuwe seizoen van De Rekenkamer.

Tess Milne en Daan Nieber presenteren De Rekenkamer samen voor de KRO-NCRV. Ze onderzoeken wat je betaalt, waarvoor je betaalt en of je teveel betaalt. Tess spreekt ook voor zichzelf als ze zegt: “Als je van dat-meen-je-niet-momenten houdt, is dit hét programma voor jou.” Er worden extreem dure producten onderzocht die veel minder waard zijn dan de vraagprijs. Maar er worden ook hele goedkope producten onderzocht, waarvoor je de wereld moet laten ronddraaien om die te laten maken. 

Volgens Daan is er een aflevering voor “gulzige types die willen weten hoeveel ze moeten eten bij een all-you-can-eat-restaurant om uit de kosten te komen, maar ook een aflevering voor de mensen die liever thuis koken en nieuwsgierig zijn naar de kostprijs van hun koekenpan.” Maar wat shockeerde Daan dit seizoen het meest qua prijsverhouding? Een blikje energiedrank! Volgens Daan geeft zo’n blikje je helemaal geen vleugels. “Je betaalt voor je eigen droom! En ik maar denken dat dromen gratis zijn…” 

Bewustzijn, zegt Tess direct als ze De Rekenkamer in één woord moet beschrijven. Zij vertelt dat er “zoveel marketinggeheimen zijn die invloed hebben op de prijs, waar wij dagelijks mee geconfronteerd worden zonder dat we bewust zijn van die geheimen.” Het programma probeert daarom ook bewustzijn bij de kijkers te creëren. Al zijn het in de eerste plaats gewoon leuke weetjes die best handig kunnen zijn in het dagelijks leven. Perfect om de volgende dag te vertellen bij het koffieapparaat! 

Wat zou je het liefst willen onderzoeken en waarom?

Daan: ”Ik ben wel benieuwd hoeveel het kost om een aflevering van de Rekenkamer te maken. Onderzoeken wat het kost, om te onderzoeken wat onderzoeken kost. Dat wordt een hele vreemde meta-achtige aflevering vol droste-effect momentjes. En los van de prijs: ons programma is natuurlijk van onschatbare waarde ;)”

Ben je dankzij De Rekenkamer bewuster bezig met de kosten van een product of dienst?

Tess: “Het feit dat ik er kritischer over na durf te denken is voor mij al een hele stap vooruit. Voorheen deed ik dat helemaal niet. Ik ben kritischer geworden wanneer het moet en dat voelt goed! Het geeft namelijk meer waarde aan de producten die je uiteindelijk wel koopt.”

Hoe zou je De Rekenkamer in één woord omschrijven?

Daan: “De Rekenkamer is voor mij net een prijzencircus. De consumentenmarkt is een circus waarin gegoocheld en gejongleerd wordt met bedragen. Wij duiken in de coulissen van dit circus en zoeken uit hoe die bedragen tot stand komen.”

Zijn er grappige situaties voorgevallen die je alvast met ons wil delen?

Tess: “Nou, ik heb een tattoo op iemands been gezet. Ik weet niet of hij dat ook zo grappig vindt, volgens mij is hij redelijk getraumatiseerd. Laten we het zo stellen: ik kan niet tekenen hahaha!” 

Of Daan en Tess nu ook in hun eigen kringen weetjes van De Rekenkamer doorspelen? Tess doet dat wel. De vrienden van Tess zitten bijvoorbeeld nu aan de vaseline in plaats van de normale crème. Daan past liever op dat hij niet steeds de kostprijs van een product aankaart, omdat je vaak betaalt voor ‘het gevoel’ of een droom en dat is ook prima. 

rekenkamer_artikel1_vraag


De Rekenkamer is vanaf donderdag 30 maart 2017 te zien op NPO3 om 20:25uur