Bekende Mexicaanse gerechten uitgelegd

24:34
Bij aflevering Nacho

Veel gerechten uit de Mexicaanse keuken hebben de afgelopen jaren de oversteek naar Europa gemaakt. Maar wat is nou precies het verschil tussen bijvoorbeeld tortilla’s, quesadilla’s en enchilada’s en hoe horen ze gegeten te worden?

Tortilla

De Tortilla is een eeuwenoud product dat wordt gemaakt van mais, kalksteen en water. Het is een wrap die traditioneel wordt gebakken op een gietijzeren tortillera. De tortilla heeft een belangrijke plek in de Mexicaanse keuken en is vaak de basis voor andere bekende gerechten.

Taco

De taco kennen wij als de harde schelpjes die we vullen met onder andere gehakt. In Mexico is een taco echter een kleine, zachte wrap van maismeel. Meestal wordt deze licht gestoomd of gefrituurd. Taco’s kan je beleggen met rund, varken, kip of vis aangevuld met groenten als avocado, salsa en gesneden uitjes. Garneren kan met vers limoensap en cilantro. Als er kaas op zit is het verse witte kaas. 

Tostada

Harde “schelpen” kennen ze in Mexico overigens wel, alleen heten ze daar tostada. Tostada’s kunnen plat zijn of gevouwen worden als een soort kommetje. Om verspilling te voorkomen worden vaak “oude” tortilla’s geroosterd of gefrituurd tot tostada. Ze worden vaak gevuld met paprika en kalkoen.

Burrito

De burrito zoals wij die kennen, is een Amerikaanse variant. In Mexico zijn de gebruikte wraps kleiner en dunner.  De wraps voor een burrito zijn gemaakt van tarwebloem (ze heten tortillas de harina in het Spaans). Meestal bevatten ze maar twee of drie ingrediënten.  

Quesedilla

De Quesedilla is heel simpel. Het is een tortilla met gesmolten kaas. Quesa betekent kaas en quesadilla betekent zoiets als ‘kaas dingetje’. Tegenwoordig zijn er echter veel meer varianten met verschillende ingredienten.

Enchilada’s

Enchilada’s die wij kennen zijn die uit de Tex-Mex keuken: Tortilla’s vol gestopt met rundvlees, kaas in en op de tortilla en overgoten met enchilada saus en gebakken in de oven. De Mexicaanse variant is meestal gefrituurd en gedoopt in pittige enchilada saus. Daarna wordt hij opgerold met een beetje vlees, groente en/of kaas. Enchilada’s zijn licht gegarneerd met witte kaas en worden direct geserveerd. 

Geschreven door: Maic Oudejans

Bronnen: Business Insider, 3 Op Reis, Popocatepetl, Rewards Network