EK Beachvolleybal voor dummies

Het EK Beachvolleybal ging gisteren van start in Apeldoorn. De sport is bekend schaarsgeklede dames en kasten van heren die op een strand dartelen, maar de sport is veel meer dan dat!

Is beachvolleybal hetzelfde als 'gewoon' volleybal?

In principe wel, maar niet helemaal. De meest in het oog springende verschillen zijn dat beachvolleybal - uiteraard - op strandzand wordt gespeeld en de teams maar uit twee spelers bestaan. Daarnaast mogen beachvolleyballers wél onder het net doorlopen, zolang ze de tegenstanders daarmee niet in het spel hinderen. Bij beachvolleybal is een best of three met sets van 21, tegenover vijf sets van 25 indoor. De beslissende set is bij beide sporten maar 15 punten. Daarnaast doen er van een land meerdere teams mee, daarover later meer. 

Beachvolleybal II

Op welk strand is het?

Ha! Geen strand. Beachvolleybal hoeft verwarrend genoeg niet per se op een strand te worden gespeeld, maar mag ook op een kunstmatig strand plaatsvinden. Dus in plaats van Zandvoort en Noordwijk, zijn de speelplekken de Neude in Utrecht, de Katendrechtse Hoofd in Rotterdam, de foenkelnieuwe sportcampus in Den Haag en was de opening op het Marktplein van Apeldoorn.

beachVolleybal dames

Valt er wat te winnen?

Jazeker! Waar Oranje-voetballers al sinds 2014 - omg al zolang? - 's zomers vrijheeft hebben, kunnen de beachvolleybalmannen en -vrouwen gewoon met de winst naar huis gaan. Nja, eerder thuisblijven, want het toernooi is in Nederland. Van de 64 teams die meedoen zijn vier mannen- en vier vrouwenteams van eigen bodem. Hoezee!

Beachvolleybal

Oranje boven?!

Breng dat Oranje Juichpak als de wiedeweerga naar de stomerij voor de volgende teams: Sanne Keizer & Madelein Meppelink, Jolien Sinnema & Laura Bloem, Joy Stubbe & Marleen van Iersel en als laatste Marloes Wesseling & Sophie van Gestel. Bij de mannen kunnen de handen op elkaar voor: Robert Meeuwsen & Alexander Brouwer, Jannes van der Ham & Sven Vismans, Dirk Boehlé & Steven van de Velde en Christiaan Varenhorst en Jasper Bouter.


EK Beachvolleybal zie je iedere dag om 19:30 bij de NOS op NPO 3.