BB3D: voorkomen dat Frankrijk op de afgrond afstevent

In de eerste BB3D een portret van de 20-jarige Mathilde Robert.

In de eerste BB3D een portret van de 20-jarige Mathilde Robert. Sinds haar vijftiende is zij militante bij de jonge patriotten-beweging van het Front National, een extreemrechtse politieke partij die haar met de paplepel is ingegoten: haar moeder bekleedt namens het Front National een belangrijke regionale positie, en ook haar opa was al van jongs af aan actief binnen de partij.

Mathilde is trots Française in hart en nieren: ze rookt enkel Gauloise-sigaretten (die ze aansteekt met een FN-aansteker) en luistert het liefst naar muziek van chansonnier Michel Sardou.

Haar grootste vrees is dat ‘haar Frankrijk’ op een dag zal ophouden te bestaan. Zij zegt te vrezen dat Frankrijk wordt opgeslokt door de Europese Unie, of ten onder gaat aan de groeiende moslimpopulatie. Marine Le Pen, presidentskandidaat namens het Front National, is volgens haar de enige die kan voorkomen dat Frankrijk op de afgrond afstevent.

Zo denken meer jonge Fransen waar aanhangers van Jean-Marie Le Pen vaak nog aarzelden kleur te bekennen is het Front National in relatief korte tijd uitgegroeid tot een ‘normale’ partij met een actieve achterban. Vooral onder jongeren won het FN aan populariteit: hoewel bij de laatste regionale verkiezingen (december vorig jaar) onder jongeren een laag opkomstpercentage was (35%), was het Front National bij de eerste ronde de grote winnaar onder jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar.

Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen won het Front National ruim 21 procent van de stemmen. Zondag gaan de Fransen naar de stembus voor de grote finale: Marine Le Pen staat tegenover de centrum-kandidaat Emmanuel Macron, een liberaal die voor alles staat waar Le Pen op tegen is. Volgens de peilingen, die de eerste ronde nauwkeurig wisten te voorspellen, zal Macron als winnaar uit de bus komen.

Maar Mathilde geeft niet op: vanuit haar woonplaats Vienne organiseert zij bijeenkomsten en manifestaties in de regio. En ook al wint Macron zondag, dan is het nog niet afgelopen: als vandaag niet lukt, dan morgen. Haar partij wordt steeds groter, en zal hoe dan ook zijn weg vinden naar het Elysée.