3:23
22-06

BB3D #8: Ultra-nationalistische kinderkamp in Oekraïne

“Pidjom! Opstaan!”, roept de commandant. Onmiddellijk ritsen de kinderen en tieners tenten open en kleden zich zo snel als ze kunnen aan.

Eén van hen is Kachur, een dertienjarige jongen uit Charkov, een stad in het oosten van Oekraïne. Hij neemt deel aan een zomerkamp, georganiseerd door Azov, een vrijwillig leger van nationalisten. Al voor het ontbijt begint de eerste training, in camouflagekleding. Tientallen keren opdrukken en een duurloop. Pas daarna wordt er ontbeten. “Glorie aan de Oekraïne!” “Dood aan de vijanden!” “Oekraïne boven alles!”, iedere ochtend verzamelen ze bij de vlag voor dit ochtendritueel.  

BB3D #8 I

Azov strijdt tegen de pro-Russische rebellen maar organiseert in de zomer ook vakantiekampen voor kinderen. De meeste die zich aanmelden voor de zomerkampen komen uit een familie van Azovstrijders of nationalisten. Zij leren hier hoe ze over hun vaderland moeten denken. Het idee van ‘de natie’ staat centraal bij het Azov-bataljon. En hoewel ze benadrukken dat hun ideologie niets met neonazisme te maken heeft worden veel van de leden hiermee geassocieerd. Het bataljon is populair onder Oekraïners en de meeste leden komen uit het Oosten van het land. Eind 2014 werd het vrijwillige bataljon onderdeel van het reguliere Oekraïense leger.

 

’s Middags worden de kinderen getraind in oorlogstechniek. Met lasergeweren rennen ze over de schietbaan en daarna spelen ze ‘oorlogje’ met houten geweren en airsoft-wapens. “De plastic kogels doen niet veel pijn, maar als ze om je oren vliegen is het toch best eng”, vertelt Kachur. Verder krijgen ze nog les in het onderhouden van Kalasjnikovs en medische les, zo ervaren ze hoe het is om soldaat te zijn. Azov benadrukt dat ze kinderen willen leren wat oorlog inhoudt, maar dat het kamp niet als doel heeft om kinderen klaar te stomen voor het vechten in de oorlog. 

Volgens de kinderen wil niemand van hen het leger in. De meeste willen hun school afmaken en hebben grote toekomstdromen. Kachur wil graag medicijnen studeren in het buitenland, om daarna als arts terug te gaan naar Oekraïne om iets voor zijn land te betekenen. Oekraïne opbouwen tot een sterke natie staat centraal. Het nationaal belang gaat boven hun eigen belang vertellen de kinderen. Ze zijn bereid om te sterven voor hun land om de volgende generatie een beter bestaan te geven.


Deze BB3D is gemaakt door: Michiel Driebergen