08-09

BB3D #5: Indiase popster met lef

Een klein dun meisje dat met een leren jack vol zelfvertrouwen en trots zingt over haar lage afkomst: Ginni Mahi is een ware sensatie.

In haar liedjes roept ze op tot zelfrespect en eenheid. “Niemand zou verdrietig moeten zijn, of bang. Iedereen is gelijk”, zegt Ginni. Met haar liedjes over problemen van haar kaste is ze de stem van de jonge Dalits. Dalits behoren tot de onderlaag van de maatschappij, de laagste kaste in India.

In haar bekendste nummer Fan Baba Sahib Di zingt ze dat ze de dochter van Ambedkar is, een belangrijke leider van de Dalits aan het begin van de vorige eeuw. “Het lied gaat over Ambedkars goede werk. Zoals het promoten van onderwijs voor meisjes. Ik zing dat ik hem bewonder en in zijn voetsporen wil treden”, vertelt Ginni. Ambedkar streed onder meer tegen sociale discriminatie en voor vrouwenrechten.

Die strijd is nog lang niet voorbij. Eerder deze week demonstreerden duizenden Dalits in New Delhi voor gelijkheid en tegen onderdrukking. Het waren vooral jongeren die de straten opgingen.

Danger Chamar
Ginni’s eigen kaste, de Chamar, is een subkaste van de Dalits. Ze schaamt zich niet voor haar lage afkomst. “Als iemand mij een Chamar noemt, dan vind ik dat best. Ik ben wat ik ben.” Chamars zouden criminelen zijn en het woord wordt ook veel gebruikt als scheldwoord.

In haar hit Danger Chamar speelt ze met die vooroordelen. Ze benadrukt in het liedje dat mensen uit haar kaste alleen gevaarlijk zijn als ze onrechtvaardig worden behandeld. “Zij die er klaar voor zijn om zich op te offeren, dat zijn de werkelijk gevaarlijke Chamars”, zo zingt ze in het nummer.

Belang van onderwijs
Ginni Mahi is een artiestennaam en verwijst naar god. Haar echte naam is Gurkanwal Bharti. De popster begon al vroeg met haar zangcarrière. Ze was pas acht jaar toen haar ouders ontdekten dat ze talent had en haar op een speciale school voor zang zette. Vier jaar later stond ze voor het eerst op een podium. Inmiddels studeert de jonge zangeres en doet ze haar best een PhD in muziek en dans te halen.

Haar vader, Rakesh Chandra Mahi, beheert haar Facebookpagina en regelt haar concerten. Dat is nodig, er zijn genoeg aanbiedingen zelfs uit het buitenland. Rakesh: “We moeten vaak weigeren. Ginni pleit op het podium voor het belang van onderwijs voor meisjes. Dus het zou gek zijn als ze haar studie zelf niet serieus zou nemen.”

Nachtegaal van India
De popster zou weleens de stem van een jonge sociale beweging kunnen zijn. Ginni is niet de eerste die zingt over het leven van de Dalits, er waren zangers die haar voorgingen. Maar ze is wel de eerste zangeres met een groot bereik. Onder meer dankzij haar videoclips op YouTube. Haar hit Fan Baba Shahib Di is ruim 400.000 keer bekeken.

Zelf wil ze zich het liefst ontpoppen tot een veelzijdige en commercieel succesvolle zangeres. Haar grote idool is Lata Mangeshkar. Mangeshkar heeft de bijnaam Nachtegaal van India en brak in de jaren ’40 door als populaire zangeres in Bollywood films. 


Dit verhaal is gemaakt door Aletta André, klik hier voor meer BB3D