08-09

BB3D #14: Muzikale strijd in moordhoofdstad van de wereld

De Venezolaanse hoofdstad Caracas is de meest gewelddadige stad ter wereld. Iedere dag worden hier 80 tot 100 mensen van het leven beroofd.

Muzikanten proberen het tij te keren. ‘Ik ben moe van wat hier gebeurt,’ vertelt de zanger OneChot. 'Ons land is te mooi voor zoveel ellende. Mijn taak als muzikant is verandering brengen’. OneChot is een reggaeartiest met een duidelijke missie. Hij wil zijn publiek bewust maken van al het geweld in Caracas, dat hij 'de verrotte stad' noemt.

De overheid van de omstreden president Nicolás Maduro zit alleen niet te wachten op OneChot zijn muzikale campagne. Zijn videoclip werd verboden, omdat daarin te zien is hoe een jonge jongen wordt doodgeschoten. Een confronterende clip, maar volgens de zanger wel de tragische realiteit, waar mensen niet voor mogen wegduiken.

Ook OneChot ondervond op eigen wijze hoe gevaarlijk het leven in Caracas kan zijn. Zijn artiestennaam achtervolgt hem als hij ’s nachts vlak voor zijn studio wordt neergeschoten. Met een enkele kogel wordt hij geraakt in zijn hoofd. Hij ligt een maand in een coma.

‘Triest eigenlijk. Dat je bijna dood moet zijn om te zien hoe mooi het leven is’, beseft hij daarna. Het incident geeft hem nog meer kracht om door te gaan in de muziek.

‘Ik denk dat muziek iets kan veranderen, het kan je op andere ideeën brengen. Daarom moet muziek niet alleen mooi zijn, er moet ook een boodschap in zitten. Dat probeer ik te doen.’ 


Zo hoopt OneChot dat Caracas snel verandert. Van verrotte stad naar een plek waar iedereen veilig over straat kan. De video met het doodgeschoten jongetje eindigt daarom ook hoopvol. De regen spoelt het bloed weg en het leven komt weer op gang. 


Deze BB3D is gemaakt door Edwin Koopman