BB3D #12: 'People's re-f*cking of China'

Vier prodemocratische parlementariërs in Hongkong hebben hun zetel verloren. Dat werd vrijdag bekend.

De pro-democraten waren al in de minderheid en verliezen zo nog meer terrein in hun strijd tegen inmenging van Peking. Het gaat om leden van de Wetgevende Raad van Hongkong. De rechter besloot vrijdag dat de vier bij het aantreden van hun functie in oktober hun eed niet serieus hebben genomen. In die eed moet trouw gezworen worden aan de Chinese regering. “China’s interpretatie is belachelijk!” riepen partijgenoten toen de diskwalificatie bekend werd. 

“Ik heb geen spijt en ik ben niet bang”, met die woorden verliet één van hen, Leung Kwok-hung, het overheidsgebouw. Leung werd voor het eerst in 2004 als parlementariër verkozen en heeft de bijnaam ‘Long Hair’. “Tomorrow is another day”, riep hij nog demonstratief in het Engels. De voormalig Britse kolonie is 20 jaar geleden door de Britten aan China overgedragen. 

Het wordt Leung vooral verweten dat hij zijn eed aflegde met een gele paraplu in zijn hand. Dat was het symbool van de grootschalige prodemocratische protesten van 2014. Ook de gediskwalificeerde parlementariër Nathan Law ging toen de straten op. Hij stond naast Joshua Wong, één van de bekendste activisten van de ‘paraplu-revolutie’. Law was met zijn 24 jaar de jongste parlementariër.

“Ik ben niet gedesillusioneerd. Ik ben altijd al een activist geweest”, zei Law over zijn afzetting. Law wilde in zijn functie de toekomst van Hongkong aankaarten. Hij was met zijn 24 jaar de jongste parlementariër.

Het is niet de eerste keer dat de pro-democraten zetels verliezen. Vlak na de beëdiging van de democratisch verkozen parlement werden Baggio Leung en Yau Wai-ching om dezelfde reden uit hun functie verheven. 

Yau zei in haar eed “People’s re-fucking of China”, wat door de rechter gezien werd als ‘opzettelijk beledigen van China’. Net als Law is Yau vastberaden om door te vechten. Ze voelt zich verantwoordelijk voor de Hongkongers die haar verkozen hebben. “Ik wilde aan hen trouw zweren, niet aan de dictatoriale regering van China.” Kijk naar het portret van de jonge politica Yau Wai-ching, die wel gekozen was maar niet haar zetel mocht innemen.


Deze BB3D is gemaakt door Eefje Rammeloo