3:58
07-07

BB3D #10: Angst in Pakistan voor transgenders

Verkrachting en moord zijn voor transseksuele vrouwen in Pakistan aan de orde van de dag.

Maar diezelfde vrouwen worden ook ingehuurd om huwelijke ceremonies en begrafenissen bij te wonen. “Als een transseksuele voor je bidt, dan is het gebed veel krachtiger.”

“Ik was vijf toen ik de kleren van mijn moeder ging dragen.” Inaya Zakel (23) woont in Islamabad. Ze liep van huis weg omdat haar ouders het niet accepteerden dat hun zoontje zich als meisje verkleedde. “Ze weten niet van mijn transitie, ze helpen me toch niet.”

Hijra worden ze in Zuid-Azië genoemd. Mensen die zich niet identificeren als man of als vrouw. In Pakistan kan deze groep zich nu zelfs wettelijk laten registreren als genderneutraal. Sinds vorige maand bestaat de optie om op een Pakistaans paspoort bij het geslacht een X te laten zetten.

BB3D 10 2

Pakistan, dat bekend staat als een conservatief land, toont zich met deze erkenning van transseksuelen verrassend vooruitstrevend. De fascinatie voor hijra komt voort uit bijgeloof, volgens de eeuwenoude overlevering beschikken zij namelijk over mystieke gaven. Bij bruiloften staan transseksuelen symbool voor vruchtbaarheid.

Die fascinatie is aan het omslaan. Sinds radicalisering in Pakistan toeneemt, worden transseksuelen als zondaars beschouwd. In 2016 werden meer dan 45 transvrouwen vermoord. De politie doet volgens activisten te weinig tegen het geweld en werkt daar soms zelfs aan mee. Eerder dit jaar stapten drie transvrouwen naar de politie omdat zij waren verkracht door een bende. Volgens Trans Action Pakistan werden zij er door de agent van beschuldigd dit zelf te hebben uitgelokt.

Steeds meer transseksuele vrouwen zoeken hun heil in Soefi tempels, de meest liberale moslims. Naar schatting zijn er zo’n vijftigduizend transseksuelen in Pakistan.


Deze BB3D is gemaakt door Wilma van der Maten met foto's van Alfred Koster, klik HIERRR voor meer BB3D's