Ayahuasca

Bij aflevering Ayahuasca

Heb je nog onverwerkte trauma’s? Boek dan even een ayahuascasessie, en je bent er zo van af. Of toch beter van niet?

Ayahuasca is hip. Elke beroemdheid en z’n achterneef hebben het al gebruikt. Gooi het ene plantje en het andere plantje bij elkaar, en het resultaat is een lekker kopje tripthee. Prima op zich.

Aanhangers noemen het ook wel een medicijn voor de ziel. En gebruikers claimen in het reine te zijn gekomen met trauma’s uit het verleden. Maar hoe veilig is het eigenlijk? Het staat niet voor niets op lijst 1 van De Opiumwet.

Risico

Mensen die psychische klachten hebben (gehad) of gevoelig zijn voor psychoses lopen het risico te blijven hangen in een bad trip.

Ben je angstig of hoor je stemmen? Beter gebruik je het niet. Zwanger? Niet doen! Ben je depressief of geweest? Gebruik je antidepressiva? Ook niet - en al helemaal niet je medicatie afbouwen.

Therapeut of drugsdealer?

Maar houden de sjamanen zich ook aan dit advies? De Rambammers nemen de proef op de som en doen een belrondje. Hoe gaan de ‘therapeuten’ om met vragen over depressie, zwangere vriendinnen en psychoses?

Maak je geen zorgen! Dat is allemaal totaal geen probleem! Neem je zwangere vriendin mee en geef haar een kopje van het spul. En depressies? Die kan je gewoon genezen met ayahuasca.

Opiumwet

Dus het is gevaarlijk, het staat op lijst 1 van De Opiumwet, en de sjamanen lijken niet allemaal de gezondheidsrisico’s in acht te nemen. Wie houdt die sjamanen dan eigenlijk in de gaten? Onze overheid?

In principe wel. Ayahuasca wordt niet gedoogd. De politie zou zich daarom bezig moeten houden met de handhaving van De Opiumwet. Maar doen ze dat ook? Of zouden de Rambammers bijvoorbeeld ook zelf als echte sjamanen een ayahuasca-bedrijf kunnen oprichten én een ayahuascawinkel kunnen openen?

Kijk en oordeel

En die echte sessies dan? Hoe veilig en verantwoord zijn ze nou écht? Kijk de aflevering en oordeel zelf.