Avocado: goed voor jou, wat minder voor het milieu

De groene vrucht is booming in Nederland, maar de belasting voor het milieu is groot.

We aten vorig jaar meer avocado's dan ooit: 39 miljoen kilo. In 2008 was dat nog 10 miljoen. Niet gek: avocado's zijn hartstikke gezond. Er zitten veel gezonde vetten, vitaminen en vezels in. Maar er is ook een keerzijde, ook de avocado is milieubelastend.

De avocado is dus populair, maar daar schuilt volgens Sanderine Nonhebel, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in voedselvoorziening en milieu, het gevaar.

"Voedselhypes zijn in principe niet duurzaam. Ze veroorzaken onrust op de handelsmarkten en de landbouw kan dat niet bijhouden. Daardoor moeten er meer producten worden gehaald in andere delen van de wereld en dat levert dus meer milieubelasting op."

Hieronder leggen we uit wat er allemaal bij komt kijken voor jij in de supermarkt met je duimen in een avocado staat te drukken:


Toch blijft de avocado volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een milieuvriendelijke keuze. Kirsten Palland: "Als we kijken naar het geheel van onder andere waterverbruik, verpakkingsmateriaal, bodembelasting en transport, scoort de avocado prima".

Maar het kan altijd beter, volgens Milieu Centraal zijn deze maand de andijvie, appel en aardappel de beste keuze.