Antidepressiva helpen niet, maar bij deze jongeren wel

Wetenschappers zeggen dat antidepressiva heel vaak niet helpen. Maar zeg dat maar eens tegen deze jongeren.

Depressie. Een moeilijke ziekte, omdat het zo moeilijk voor te stellen is hoe het voelt als je het niet hebt. Sommige mensen gaan aan de antidepressiva om zich beter te voelen. Maar check deze nieuwe studie: van de 1,1 miljoen mensen die antidepressiva slikken, heeft 98 procent daar niks aan. Maar dat vertel dat maar eens aan deze jongeren die NOS op 3 sprak.

Over de werking van antidepressiva is inderdaad nog veel onbekend, maar bij mij werkt het wel degelijk, zegt Eleanor Crick van 23. Al had ze het liever niet geslikt. "Ik wilde er eerst echt niet aan. Ik dacht dat ik ook zonder wel van mijn depressie af zou kunnen komen." 

eleanor

Antidepressiva zijn volgens haar geen oplossing om hier vanaf te komen, maar wel een hulpmiddel om weer normaal te kunnen functioneren. Maar daarvoor moet ze wel accepteren dat ze de nodige bijwerkingen heeft. "Je vlakt af in je emoties, je libido is weg en ik heb last van een droge mond en 's nachts zweet ik erg. Vooral dat laatste is heel vervelend."

NOS op 3 sprak met nog twee jonge gebruikers van antidepressiva. Hun verhalen lees je hier

Jong en ernstig depressief

Jonge mensen kampen steeds vaker met ernstige depressies. Twintigers en dertigers zijn langdurig somber of zien het leven niet meer zien zitten, terwijl ze altijd is verteld dat het leven dan juist begint. Depressie op jonge leeftijd gaat vaak gepaard met schaamte en is een taboe. Brandpunt zoekt jongeren op die kampen met deze problemen en gaat op zoek naar verklaringen voor de toename.

1 op de 15 jongeren is depressief

Da's veel ja. En dat moet anders. Morad en Shay van FunX belden met psychiater Bram Bakker om 's te kijken hoe we dat moeten aanpakken.