Alternatieven voor de teflon pan
Topchef Joris Bijdendijk gaf in de uitzending al een aantal alternatieven voor de anti-aanbaklaag pan. Ook wel de teflon pan genoemd. Deze kunnen giftig worden bij te hoge temperaturen. Maar wat zijn precies de alternatieven en wat zijn de voors en tegens?
Keramische anti-aanbaklaag
Een populair alternatief is de keramische pan. De meeste keramische anti-aanbaklagen worden in de basis gemaakt van silicium, een materiaal dat veel in de natuur te vinden is in zand en stenen. Hierdoor zijn keramische anti-aanbaklagen beter voor onze gezondheid en het milieu. In tegenstelling tot teflon kan de keramische laag veel hogere temperaturen aan en is er daarnaast geen boter of olie nodig. Doordat de laag ook beduidend harder is zal deze ook minder snel gaan bladderen waardoor de kans dat het in je eten komt een stuk kleiner wordt, gebruik wel zachte hulpmiddelen en ga niet in de pan snijden of met een vork je vlees keren. Hiermee wordt ook gelijk de levensduur van de pan verlengd. Let op wanneer fabrikanten beweren dat de pan in de vaatwasser mag, door agressieve reinigingsmiddelen kan wel degelijk de oppervlakte aangetast worden waardoor je eten sneller zal aanbranden. Keramische pannen was je dus het beste met de hand en dit gaat gelukkig een stuk gemakkelijker dan bij een teflon pan. Nadeel is weer dat je veel langer moet wachten voordat je kunt afwassen, omdat de pan erg goed de warmte vasthoudt.
Gietijzeren pannen
De gietijzeren pan lijkt onverwoestbaar doordat deze is gemaakt van ijzer, koolstof, mangaan en silicium. Het is deze basis die de pan een van de meest duurzame pannen maakt die er bestaan. Nog een groot voordeel is dat gietijzer tegen zeer hoge temperaturen kan en door de samenstelling de warmte goed verdeeld wordt. Een nadeel is weer dat zodra je het vuur lager zet de warmte niet tot amper afneemt, dit kan in begin nog even wennen zijn indien je teflon pannen gewend bent. Je kunt zelfstandig een anti-aanbaklaag creëren door gebruik te maken van olie. Maak de pan eerst goed schoon en vet het daarna in met een laag olie. Zet de pan vervolgens in de oven op een hoog temperatuur waardoor de olie goed kan inwerken, vervolgens ontstaat er een laag gepolymeriseerde olie waardoor de pan niet meer kan aanbakken. Nadeel is dat je deze handeling regelmatig moet herhalen omdat door het wassen de laag verdwijnt. Als laatste is het goed om te weten dat gietijzeren pannen niet in de vaatwasser mogen. Maak de pan ook alleen schoon met warm water en laat afwasmiddel achterwege in tegenstelling tot de geëmailleerde gietijzeren pannen. En als je een metaalallergie hebt kunt je deze pan beter vermijden.
Geëmailleerd gietijzer
Dit is dezelfde pan als hierboven beschreven staat alleen dan in een iets ander jasje. Namelijk met aan de binnenkant een geëmailleerde laag. Dit is een laag van gesmolten glas dat aan de binnenkant van de pan wordt aangebracht. Het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam. Hierdoor hoef je het proces van invetten niet telkens te herhalen. Schoonmaken gaat gemakkelijk met een druppel afwasmiddel onder de kraan. Deze pan is over het algemeen duurder dan de ‘normale’ gietijzeren pan. Een groot nadeel is dan ook gelijk de prijs. Anderzijds kunnen generaties lang er bij goed gebruik van genieten. Dus deze pan zou je ook nog voor de lange termijn kunnen aanschaffen.
Wat is nou de beste keuze?
Wij hebben een aantal alternatieven uitgelicht op basis van het in gebruik nemen, de duurzaamheid en onderhoud. Welke jou het beste schikt is afhankelijk van budget, wat voor tijd je eraan kwijt wil zijn en of je überhaupt bereid bent om van soort pannen te wisselen. Dit is dan ook lastig aan te geven en verschilt per persoon. Naast de beschreven pannen bestaan er namelijk nog veel meer, zoals RVS-pannen en koperen pannen. Mocht je opzoek zijn naar een voor jou geschikte pan laat je dan altijd even informeren door een specialist.
Bronnen: Duurzaam thuis, Pannen expert, Libelle, Hetkanwel