Als je in de bios zelf kan bepalen hoe de film afloopt

Dat kan dus tegenwoordig, maar of de film er nou leuker van wordt?

Een primeurtje in de Nederlandse bios deze week. Of de bezoekers even zelf wilden beslissen wat er eigenlijk precies gebeurt tijdens de film. Klinkt natuurlijk allemaal spannend, maar zit je daar nou echt op te wachten?

Het werkt zo. Je gaat zitten in de bios met een app, en tijdens de film krijg je keuzes. Niet eentje, maar 180. Het publiek bepaalt elke keer dus wat er gebeurt. En dat ziet er dan ongeveer zo uit.

BIOS2

Maar dat levert wel enige keuzestress op (alsof we daar nog niet genoeg van hebben). Want je gaat tenslotte naar de film om een avondje onderuitgezakt met een bak popcorn je te laten meeslepen, right? Dat vonden de bezoekers in ieder geval wel lastig, zagen ze bij NOS op 3.


"Een keuze heeft consequenties, net als in het echte leven. Het is niet een game waarin je gewoon opnieuw kunt beginnen", legt regisseur Tobias Weber uit.

Hij heeft alle verschillende eindes van de film al een keer voorbij zien komen, goed of slecht. Opvallend daarin is ook te zien hoe verschillende landen met de keuzes omgaan. "We zagen bijvoorbeeld dat Zwitsers een stuk vriendelijker zijn dan Russen. Die kiezen veel meer voor de harde actie."


GEEN GIMMICK

Met Late Shift hoopt Weber bezoekers meer te betrekken bij een film. "Je creëert een dialoog met je publiek, dat echt een band krijgt met de karakters. Het is geen gimmick, zoals 3D dat is. Het is een middel voor een maker om een verhaal op een andere manier te vertellen", zegt de regisseur.