Als je gecontroleerd wordt vanwege je huidskleur

Nepverkeerscontroles mogen van de hoogste rechter. Volgens critici werkt dat etnisch profileren in de hand.

Een 'nepverkeerscontrole' klinkt misschien als een kinderspelletje, maar het bestaat echt! Het betekent dat je wordt aangehouden onder het mom van een verkeerscontrole, terwijl de politie eigenlijk wil ontdekken of je een crimineel bent. De Hoge Raad staat officieel toe dat agenten op die manier informatie proberen te krijgen over de inzittenden.

Dat schrijft FunX deze week. Het gaat alweer over iets met etnisch profileren, wat betekent dat je wordt aangehouden op basis van je huidskleur. Of omdat je als donkere jongen in een dure auto rijdt.


De hoogste rechter van Nederland heeft nu dus besloten dat agenten een smoesje mogen gebruiken om iemand aan te houden. Strafrechtadvocaat Juriaan de Vries is diep teleurgesteld door dit oordeel. Hij zegt dat agenten de 'nepverkeerscontrole' kunnen gebruiken om etnisch te profileren. Hij en zijn collega gaan ook nog in beroep tegen de beslissing.

De twee kanten aan elk verhaal
Maar dat etnisch profileren komt ook ergens vandaan. Agenten doen dat niet zomaar natuurlijk, en daar wil de Utrechtse wijkagent Dwight juist weer aandacht voor. Hij is niet alleen agent, maar ook artiest. Hij doet spoken word en voor zijn andere kant van het verhaal maakte hij deze video.