28-03

Alles wat jij wilt weten over de vriendschap van Jan en Ish

In de laatste aflevering zag je hoe Jan en Ish een bijzondere vriendschap sloten met Odai. Maar hoe zit het met hun eigen vriendschap?

Dabke dansleraar Odai gaf Jan en Ish een traditionele Arabische sjaal die van zijn overleden opa is geweest. Om Odai te bedanken gaven Jan en Ish hem een sjaal met daarop ‘broederschap’  gedrukt. Prachtige momenten natuurlijk.

Wat je alleen nergens ziet en hoort is hoe Jan en Ish zelf vrienden zijn geworden. Daarom vonden wij het hoog tijd om het de heren te vragen. 


Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Ish: “ We hebben elkaar leren kennen tijdens de opnames van So You Think You Can Dance. In het tweede seizoen werd Jan daar jurylid en ik begon als choreograaf. Daar spraken we elkaar over de dansers en de choreografieën. Maar het is pas echt gaan bloeien..”

Jan: “… toen jij ook ging jureren.”

Ish: Ja. Ik had het geluk Jans buurman te zijn.”  

Jan: “Dat was het ongeluk van de ander (Ze beginnen allebei te lachen). Nee, we waren meteen een soort tandem.”

Ish: “Het klikte gewoon.”

Hoe is dat uitgegroeid tot vriendschap?

Jan: “Voor So You think You Can Dance was er altijd een bootcamp in het buitenland, dus we waren sowieso al een paar keer op reis geweest. Daar trokken we vooral samen op.”

Ish: “Later ben ik een keer uitgenodigd om langs te komen toen Jan met zijn familie op vakantie was. Ik ben toen gegaan en dat was super fijn.” 

Jan: “Ja, dat was wel een key moment in onze vriendschap. Dat zal ik nooit meer vergeten.”


Wisten jullie toen dat het echte vriendschap was?

Jan: “Ja, voor het leven. Zo voelt het wel. Nadat So You think You Can Dance stopte is dat gebleven. In dat jaar hebben we Dance Around The world verzonnen.”

Hoe zijn jullie op het idee voor Dance Around The world gekomen?

Jan: "We wilden sowieso graag op werkvlak nog iets doen. We waren wel vrienden, maar zagen elkaar ook veel door ons werk. Dat wilden we voortzetten en hadden allebei de wens om iets met dansen te doen dat geen competitie en afvalrace was. Wij hebben dansen als oud dansers heel anders ervaren, dus wilden we iets maken over verbinding en mensen. We wilden verhalen maken. We hebben toen een keer gezeten met elkaar en zijn toen op dit idee gekomen.”   

In de afleveringen zien we dat jullie veel diepgaande gespreken hebben, onder andere over het geloof. Hebben jullie elkaar door dit programma dan ook beter leren kennen?

Ish: “Wat ik altijd fijn heb gevonden aan onze vriendschap, is dat we al heel snel open waren en praatten over persoonlijke onderwerpen. Maar natuurlijk zorgen zulke reizen voor verdieping. Je zit in een andere omgeving, je wordt anders geprikkeld. Daardoor leer je elkaar nog beter kennen.”

Jan: “Dat heeft ook te maken met de onderwerpen die zich aandienden. Als wij in Rotterdam of Brussel chillen, gaan we het niet even over slavernij hebben. Nu zit je in een situatie met elkaar, waar je best wel grote thema’s behandelt en daar later met elkaar op verder gaat.”

Ish: “Ik denk dat ik de band die wij hebben meer waardeer, dat ik er meer respect voor heb.”


Waren er ook nog irritatie momenten?


Ish:
“Ik kan geen enkel moment bedenken. Ik denk dat we een manier hebben gevonden om, zonder dat we het beseffen, onzichtbaar te zijn naast elkaar. Dat is fijn. We konden naast elkaar zitten en genieten van het feit dat je niet helemaal alleen bent.”

Jan: “In een relatie weet je dat het goed zit als je ook níks kan zeggen. Ik denk dat het met vriendschap ook zo werkt. Als je dat stadium bereikt hebt, hoef je ook niet zo snel geïrriteerd te zijn over dingen.”


Meer zien van de bijzondere band tussen Jan en Ish? Kijk Dance Around the World dan hier terug!

Geschreven door: Maic Oudejans