Alle keuringsdienst webonly's op een rij

Dit seizoen hebben we prettig kennis mogen maken met de webonly afleveringen van de Keuringsdienst van Waarde. Dit zijn ze allemaal op rij:

Van alle spullen die we gebruiken houden we vaak een hoop restmateriaal over. Of afval. Maar zelden staan we er bij stil wat er met die restjes gebeurd. Gelukkig doet de Keuringsdienst dat voor ons in een zevental korte afleveringen:

Gouden Tanden
De Keuringsdienst van Waarde zet in deze aflevering zijn tanden in het waardevolle gebit van overledenen. Want wat gebeurt er met het goud dat oma in haar mond heeft? Er blijkt een wereld van gouddelvers en goededoelenschenkers achter crematoria schuil te gaan. Wil je de gouden tanden van oma in de familie houden, dan zul je dat zelf moeten regelen.

Koeienbloed
Wanneer een dier geslacht wordt, dan komt er een hoop bloed vrij. Een deel daarvan komt in bloedworst terecht, maar de rest gaat niet verloren en wordt op vele andere manieren verwerkt. Hoe dat precies zit, komt de Keuringsdienst van Waarde in deze webonly achter.

Voorhuiden
Jaarlijks worden duizenden jongetjes besneden. De redenen hiervoor zijn vaak cultureel bepaald, maar óók om gezondheidsredenen. Maar wat gebeurt er na het besnijden met de stukjes huid? Komen die tussen de theezakjes op de vuilnisbelt terecht of doen we er iets heel anders mee?

Autobanden
We zouden er eigenlijk allemaal wat vaker bij stil moeten staan: het profiel van onze autobanden. Want die slijten aan de lopende band. Nu weten we dat we onze auto's om de zoveel tijd nieuw schoeisel moeten geven, maar we weten eigenlijk maar heel weinig over het rubber dat van onze banden vliegt. Waar gaat dat dan heen?

Varkensanus
Jaarlijks worden er miljoenen varkens geslacht. En al die varkens hebben een anus. Toch vind je in Nederland zelden een varkensanus bij de slager. De Keuringsdienst van Waarde vraagt zich af waar die kringspieren blijven en komt tot een grappige ontdekking: we exporteren anus op grote schaal naar Azië.

WC-papier
Met één druk op de knop is het ons huis en daarmee ons leven uit. Maar wat er daarna met ons toiletpapier gebeurt vragen we ons niet al te vaak af. Gelukkig is er de Keuringsdienst van Waarde, die onderzoekt wat er met die velletjes papier gebeurt. Alhoewel...aan de uitkomst van hun onderzoek zit een luchtje. En dat ligt niet aan het onderzoek zelf.

Oude kleding
Wat nu in de mode is, kan volgende week alweer passé zijn. De doorlooptijd van onze kleding is nog nooit zo kort geweest. En daardoor gaan er dagelijks containers vol aan kleding weg. Maar wat gebeurt er eigenlijk met die kleding die we doneren? En de organisaties daarachter, hoe verdienen zij hun geld? Stof om over na te denken!


Keuringsdienst van Waarde: iedere donderdag om 20:30u bij de KRO-NCRV op NPO 3