ALERT: er is nu een film met katten in de hoofdrol <3

Ze heten onder andere 'The Player' en 'The Psycho', dat belooft veel goeds.

Hé, kattenliefhebber, even opletten nu. Vandaag verschijnt de documentaire Kedi in de Nederlandse bioscopen over onze favoriete dieren, jawel, katten. Waarom? Nou gewoon, omdat het kan. Geef toe: katten doen het altijd erg goed.

via GIPHY

De Turkse regisseur Ceyda Torun volgt in haar documentaire zeven zwerfkatten in Istanbul. Zelf is ze overigens, zo blijkt uit interviews, niet de grootste kattenliefhebber. Maar de straatkatten van Istanbul (waar de film is opgenomen) zijn dan weer wél haar grote liefde. Ze groeide namelijk op in deze stad, tussen honderdduizenden zwerfkatten. 

Vorige week was de documentaire Kedi (Turks voor ‘kat’) al voor één keertje te zien in De Balie in Amsterdam, waar de Nederlandse regisseur én kattenliefhebber Eddy Terstall een kleine introductie bij de film gaf. Best logisch wel dat hij werd gevraagd, want op zijn sociale media zien we voornamelijk kattenplaatjes en zelfs op WhatsApp heeft de man een foto van een kat. 

“Het is een prachtige docu”, vertelt hij. “Over eenzaamheid, maar ook over verbinding. Je ziet hoe katten en mensen samen een ruimte delen en voordeel bij elkaar hebben. Je gaat echt meeleven met de hoofdpersonen, de katten, zoals je normaal ook bij menselijke personages doet.” 

De zeven katten in de documentaire hebben uiteenlopende persoonlijkheden. Zo heb je ‘The Hunter’, die ’s nachts graag op ratten jaagt, van mooie uitzichten geniet en overdag belachelijk veel slaapt. Maar ook ‘The Player’ – tja, spreekt voor zich. En een kat genaamd ‘The Psycho’, die niet bang is voor confrontaties en een hekel heeft aan bullshit. Duidelijke taal.


Terstall zag in Istanbul met eigen ogen hoe mensen en katten met elkaar omgaan. “Istanbul is dé kattenstad bij uitstek. De mensen daar zijn enorm aardig voor deze zwerfdieren. De stad is ook echt ingericht om het leven voor katten comfortabel te maken.”

Echt bijzonder is een film over katten overigens niet. Katten spelen wel vaker de hoofdrol, zoals in de jeugdserie Poesjes van de VPRO. “Mensen hebben overduidelijk een fascinatie voor katten, ze lijken op ons. De dieren regeren ook echt op sociale media. Desondanks is het natuurlijk wel bijzonder dat een film over katten internationaal verkocht wordt en dus zo’n succes is.”

via GIPHY