Alaaf! Het is de 11de van de 11de

En dat betekent de officiële start van het carnavalseizoen. Maar waarom eigenlijk?

In Brabant en Limburg begon het afgelopen tijd alweer te kriebelen: carnaval. Op 11 november is het namelijk 'onder de rivieren' al een dag lang tijd voor hoempapamuziek en natuurlijk de polonaise. 

Om precies 11:11 uur werd in veel steden de officiële aftrap gegeven, waarna de eerste biertjes uit de tapkraan vloeien. 
Maar waarom gebeurt het eigenlijk nu al? Carnaval zelf begint toch pas op zondag 26 februari? De theorieën en meningen lopen daarvoor nogal uiteen.  

De ene groep zegt dat het komt omdat 11 - het gekkengetal - nou eenmaal bij carnaval hoort en dus deze dubbele datum helemaal. 

Een foto die is geplaatst door ↩Mariska↪ (@marismoi) opAnderen zeggen dat het begin van carnaval verbonden is met Sint-Maarten, het feest dat in bepaalde gebieden van Nederland gevierd wordt. Vroeger werd er na deze dag - precies 40 dagen voor 21 december, de korte dag van het jaar - begonnen met vasten, om zo genoeg te eten te hebben rond kerst. En laat carnaval nou ook voorafgaan aan een vastenperiode van 40 dagen.. 

De 11e van de 11e is trouwens niet alleen een dag om te feesten. Het is ook het moment dat Prinsen Carnaval weer bij elkaar komen om alles voor het gigantische volksfeest te gaan regelen. Ook komen alle volkszangers uit de studio om hun nieuwe carnavalshit te presenteren. 

En dus, tijd voor muziek. De kans is groot dat we deze nummers in februari zullen horen: