Al meer dan 250.000 plastic flesjes uit de zee gehouden door Make Holland Great Again

46:03
Gezien
1
Bij aflevering Van petflessen in de Noordzee tot het wegdoen van je smartphone

Per persoon komen er 116 plastic flesjes per jaar terecht in het water. Daar heeft het GREAT-team iets op bedacht. Om 1 miljoen plastic flesjes uit de zee te houden, moeten 8.621 mensen voortaan een herbruikbare fles gaan gebruiken. Inmiddels doen al duizenden mensen mee.

Wereldwijd lekt er 8 miljard kilo plastic in de oceaan, en ook in onze eigen Noordzee. En dat heeft desastreuze gevolgen voor de zee en haar bewoners. Elk jaar overlijden meer dan een miljoen schildpadden, vissen en zeevogels door het eten van plastic of het verstrikt raken in plastic verpakkingen. Als het zo doorgaat, zit er volgens wetenschappers in 2050 meer plastic dan vis in de zee. 

Hoe komt dat plastic daar?

In de afgelopen 10 jaar hebben we meer plastic geproduceerd dan gedurende de hele vorige eeuw. En 80% van al het plastic afval in de oceanen komt direct van consumenten. In Make Holland Great Again zagen we hoe ook uit de Noordzee elke week bergen met plastic worden gehaald als bijvangst van vissers. 

Sahil schrikt van de enorme bergen met plastic, maar is hier zelf ook schuldig aan. Hij verrast de redactieleden in Make Holland Great Again met twee enorme vuilniszakken vol met plastic flesjes, allemaal verzameld door hemzelf. En Sahil is niet de enige. Per persoon komen er 116 plastic flesjes per jaar in de zee terecht. 

Confrontatie

Een gratis flesje water, of je flesje gratis bijvullen? In Make Holland Great Again worden nietsvermoedende voorbijgangers op de boulevard van Scheveningen voor deze keuze gesteld. De mensen die voor het plastic flesje gaan, worden direct geconfronteerd met de gevolgen van deze keuze. Op een scherm wordt vertoond wat al dat plastic voor gevolgen heeft voor de zee en haar bewoners. Vervolgens krijgen zij te zien én voelen hoeveel 116 flesjes eigenlijk is. Er wordt een douche van 116 plastic flesjes over hen uitgestort. 

Wat kunnen we eraan doen?

Oké, de boodschap is duidelijk: er moet echt wat gebeuren. En hoewel het plastic overschot in de oceaan natuurlijk een wereldwijd probleem is, begint - hoe cliché ook - een betere wereld bij jezelf. Zoals één van de voorbijgangers in Make Holland Great Again zegt: “Daar kan ik echt makkelijk wat aan doen.” En zo is het. Er is namelijk een hele makkelijke oplossing waarmee je geheid minder plastic flesjes gaat kopen: een herbruikbare fles. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens voordeliger. 

Het GREAT-team heeft een échte GREAT-fles geproduceerd en roept iedereen op om deze, of een andere herbruikbare fles te gaan gebruiken. Als we per jaar 1.000.000 minder plastic flesjes in de zee willen, dan moeten 8621 mensen zo’n herbruikbare fles gaan gebruiken. 

Waar vinden we die 8.621 mensen? Sahil begint bij het drukbezochtste station van Nederland: Utrecht Centraal. Beloofd?

Inmiddels heel wat mensen zich al aangesloten bij onze missie, waardoor in ieder geval al meer dan 250.000 plastic flesjes uit de zee zijn gehouden. Maar om ons doel van een miljoen flesjes te bereiken, moeten nog veel meer mensen meedoen. Daarom hebben we jou nodig! Wil jij ook minder plastic in de zee? En beloof je dus dat je geen single-use-plastic meer gebruikt? Meld je hier aan. Beloofd?