02-11

Ajouad El Miloudi. Een kaaskop of een mocro?

Voor zijn nieuwe programma zochten wij even contact met Ajouad El Miloudi. Wat kunnen we verwachten? Wat gaat dit doen? Ajouad legt uit.

Ajouad, je gaat een nieuw programma maken met een bijzondere titel Ajouad: kaaskop of mocro?. Wat kunnen we verwachten?
Dit wordt een heel persoonlijk programma. Een van de belangrijkste, nieuwe standpunten van NPO3 is dat presentatoren worden ingezet met programma’s en onderwerpen die door henzelf gedreven worden. Programma’s die iets over de presentator zeggen en andersom. Zodoende ben ik gaan zoeken naar een inhoudelijke uitdaging voor mezelf. Ik heb veel te maken met een tweestrijd in mezelf. Ik ben een jonge Nederlandse Marokkaan, opgegroeid in Amsterdam Oost. Opgegroeid in twee culturen. Daarom heb ik te maken met twee groepen waar ik rekening mee moet houden. Twee verschillende groepen met twee verschillende gewoontes en tradities. Daar heb ik onderzoek naar gedaan. Wat heb ik overgenomen? Wat ben ik het meest? Wat ben ik het minst?

Met wie bespreek je deze splitsing in het programma?
Met Nederlands-Marokkaanse vrienden, kennissen, maar ook met mijn vader heb ik bijvoorbeeld een mooi interview over liefdes en relaties. En zo zijn er vier grote thema’s die ik ga behandelen. Naast liefde en relaties kijk ik ook naar onderwerpen als status en imago, keuzes en radicalisering en ontspanning en uitlaatkleppen. Aan de hand van persoonlijke verhalen en ervaringen maak ik de balans op.

Wat wil je hier dan mee bereiken?
Hiermee wil ik aantonen hoe het is om met een Marokkaanse opvoeding op te groeien in Nederland. Wat neem ik van welke wereld over? En hoeveel? Ben en voel ik mij een kaaskop of Marokkaan? En hoe zien anderen mij?  Dat is een worsteling of een zoektocht waar heel veel leeftijdsgenoten van mij met dezelfde achtergrond mee te maken hebben en ook mee te maken krijgen.

Wil je hiermee dan ook meer meegeven dan alleen een persoonlijke zoektocht?
Voor heel veel Nederlanders is dit toch nieuw. Ik wil die mensen ook een kijkje geven in die andere wereld. Mijn ouders zijn geboren in Marokko en op 20-jarige leeftijd hier naartoe gekomen en staan nog dicht bij die Marokkaanse cultuur. Dat is iets wat Oscar, die bij mij op de basisschool in de klas zat, niet heeft meegekregen. Maar als je die andere wereld van dichtbij hebt gezien, dan begrijp je ook iemands handelingen, uitspraken en gedrag iets beter. Kennis is zó belangrijk.

Vind je het dan ook noodzakelijk dat dit juist nu gemaakt wordt?
Noodzakelijk niet, maar ik denk dat het niet verkeerd uitkomt op dit moment. Het is best wel een actueel onderwerp. Er speelt heel veel in de maatschappij. Er is veel te doen en te zeggen over de Marokkaanse cultuur of mensen met een islamitische achtergrond. Dit is wel een soort van: ‘En nu vertel ik mijn verhaal’. Ik heb het niet vanwege de actualiteiten gemaakt, maar als je het zo vraagt: het is wel iets dat nu erg speelt ja.

Wat voor reacties verwacht je op dit programma dan?
Ik vind het heel spannend. Ergens denk ik: ‘waar ben ik aan begonnen’. Als er maar niet verkeerd gereageerd wordt. Aan de andere kant denk ik: het is wel taboedoorbrekend en nieuw. Dus ik ben heel benieuwd wat het los gaat maken. En ik ga het op me af laten komen.

Heb je een antwoord gevonden op de vraag wie jij bent?
In de laatste aflevering komt er een eindconclusie, maar die moet je maar gewoon gaan zien.


Ajouad: kaaskop of mocro?: vanaf 1 september iedere donderdag om 21:05u bij KRO-NCRV op NPO 3
Kaaskop of mocro? live aftertalkvanaf 1 september iedere donderdag om 21:45u bij KRO-NCRV op npo3.nl