#AintNoCinderella: Indiase vrouwen tegen victim-blaming

Veel vrouwen in India zetten uitgaansfoto’s online. Ze reageren hiermee op een politicus. Die zei dat vrouwen 's avonds het huis niet uit moeten gaan, nadat hij hoorde van een vrouw die was aangevallen.

Het begon allemaal met een facebookpost van de 29-jarige dj Varnika Kundu. “Ik reed om 12.15 naar huis toen ik me realiseerde dat een auto me achtervolgde. De twee mannen in de auto leken het erg leuk te vinden om een eenzaam meisje midden de nacht lastig te vallen.”

De mannen achtervolgden haar kilometers lang, reden haar toen vast en probeerden haar auto in te komen. Uiteindelijk kon Kundu de politie inschakelen en werden de jongens gearresteerd net voordat ze binnendrongen. “Ik heb geluk dat ik niet verkracht ben”, zegt ze.

Kundu schrijft in haar facebookpost ook dat haar aanvallers waarschijnlijk van goede huize kwamen. “Schokkend dat deze jongens op deze plek – met overal camera's en politie om de 200 meter - dachten dat ze in mijn auto konden binnendringen. Alleen omdat ze een invloedrijke achtergrond hebben.”

Het bleek een terechte opmerking. Al snel kwam naar buiten dat een van de aanvallers de zoon van een lokale politicus was en dat de videobeelden van straatcamera’s ineens waren verdwenen.

Toen een lokale politicus tegen CNN zei “Dat meisje had niet buiten moeten zijn om 12 uur ‘s nachts. Waarom was ze nog zo laat onderweg?” brak er een twitterstorm uit. Indiase vrouwen deelden massaal foto’s van zichzelf tijdens het uitgaan met de hashtag #AintNoCinderella.

Bijvoorbeeld journaliste Ridhima Malhotra. “Ik besloot een foto van mezelf, met een biertje in de kroeg, om middernacht te posten. Als protest tegen die politicus.”

En ookPooja Rathan doet mee. “Meisjes die niet-traditionele kleding dragen of uitgaan worden vaak blootgesteld aan seksuele intimidatie. En in plaats van ons te beschermen en voor ons op te komen, doen onze politieke leiders aan victim blaming.” Ze beschuldigen het slachtoffer en niet de dader: als vrouwen laat de straat op gaan of ‘ongepaste kleren’ dragen vinden politici dat uitlokken van verkrachting, legt ze uit. 

“Het aantal gerapporteerde verkrachtingen en intimidatie neemt toe omdat steeds meer vrouwen rechtvaardigheid zoeken”, zegt Malhotra. “Positieve veranderingen vinden dus plaats, maar in een vrij traag tempo.Er lijkt een conflict te zijn tussen verouderde tradities en hedendaagse waarden.Vrouwen moeten blijven opstaan ​​en niet geïntimideerd raken door dit soort dodelijke overtuigingen.”

Rathan beaamt dat. “We moeten mannen niet langer onze vrijheden laten beperken. Wij hebben net zo veel recht om op elk moment van de dag of nacht uit te gaan. In plaats van meisjes te leren om thuis te blijven, moeten jongens worden onderwezen om vrouwen te respecteren en binnen hun grenzen te blijven.”