Aardbeien lijken rijp, maar zijn het niet

25:16
Gezien
14
Bij aflevering Aardbeien

De aardbeiproductie stijgt, terwijl het aantal volle grond telers daalt. Eten we straks alleen nog aardbeien uit de kas?

Aardbeien worden in Nederland in de volle grond of in een kas geteeld (in mest). Het overgrote deel van de productie komt uit de volle grond, maar steeds meer boeren kiezen voor de kas. Ze kunnen zo meer verdienen, omdat de aardbeienplant onder glas het hele jaar door z’n vruchten afwerpt. Volgens het CBS teelde in 2006 nog maar 15% van alle boeren in de kas, tien jaar later is dat 24%.

Boeren die nog in de volle grond telen doen dat omdat die aardbei in hun ogen veel smaak krijgt door de aanwezige voedingsstoffen, mineralen in de grond. Je moet dan wel op je knieën om te zomerkoninkjes te kunnen oogsten, wat zwaar werk is. In de kas hangen de aardbeienplanten op ooghoogte. Bovendien kun je daar meer planten kwijt op hetzelfde oppervlakte, dus zijn er minder telers nodig voor de zelfde hoeveelheid aardbeien. Uit een CBS rapport blijkt dat het aantal aardbeientelers in Nederland in de afgelopen tien jaar bijna is gehalveerd. Vorig jaar waren er van de 840 nog maar 450 bedrijven over.

Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn. In de wintermaanden importeren we vollegrondaardbeien uit bijvoorbeeld Spanje, waar ze ook onrijp worden geplukt omdat ze een lange weg moeten afleggen voor ze in ons supermarktmandje liggen. 

Ons kikkerlandje staat op de zevende plek van de grootste aardbeiproducenten binnen de Europese Unie. Vorig jaar produceerden we bijna 60 miljoen kilo aan aardbeien: de helft komt uit de kas (buiten de zomer) en de helft uit de volle grond (in de zomer). 

Geschreven door: Julia van der Burg