48:28
Gezien
26
19-10
preview

Aangrijpend: Jessica Villerius in gesprek met zuurslachtoffers

Voor het programma Facts & Villerius reist Jessica Villerius naar India om het probleem 'zuuraanvallen' te onderzoeken.

Documentairemaker Jessica Villerius reist in Facts & Villerius af naar bijzondere plekken in het buitenland om dilemma's en vooroordelen te onderzoeken. Zij probeert een ander licht op moeilijk te bevatten thema's en subculturen te werpen. In de eerste aflevering gaat ze naar India, om het fenomeen zuuraanvallen te onderzoeken.

Zuuraanvallen een probleem in Zuid Azië
Met name in India, Pakistan en Bangladesh zijn er grote aantallen slachtoffers van zuuraanvallen. De vaak vrouwelijke slachtoffers krijgen een zuur goedje over zich heen gegooid en zijn voor het leven getekend. Omdat zoutzuur ernstige verminkingen veroorzaakt, maar niet dodelijk is, is dit een populair wapen tegen vrouwen die versierpogingen en huwelijksaanzoeken van mannen afwijzen.Talloze operaties zijn vervolgens nodig om een leven terug te krijgen, maar de littekens verdwijnen nooit helemaal.

"Een teken van vrouwenhaat"
De daders komen er echter veel te vaak mee weg. In de landen waar zuuraanvallen veel voor komt, belandt maar zelden iemand in de gevangenis voor zo'n vergrijp. Een teken van vrouwenhaat, volgens velen. Het gevolg van een cultuur die van vrouwen en meisjes verwacht dat ze mannelijke autoriteit kritiekloos gehoorzamen.

Strijdend voor een toekomst zonder zuuraanvallen
Gelukkig zijn er ook tegenbewegingen. Steeds vaker worden er protestmarsen georganiseerd, komen onafhankelijke organisaties op voor de rechten van de slachtoffers en wordt in sommige gebieden de verkoop van bijtende stoffen gereguleerd. En dan is het eigenlijk te hopen dat de Jessica Villerius van de toekomst hier geen aflevering meer over hoeft te maken.


Facts & Villerius: vanaf 19 oktober, iedere woensdag om 22:10u bij KRO-NCRV op NPO 3