23:34
Gezien
2
21-10
fragment

7 dingen die wij niet wisten over robots

In Universiteit van Nederland gaf prof. dr. Vanessa Evers les in robotica. Hier keken wij het meest van op:

Vanaf maandag 17 oktober zien we tijdens de Privacyweken op NPO 3 een vijftal bijzondere gastcolleges van de Universiteit van Nederland rondom het thema privacy. Dit zijn voor ons de 6 meest opvallende lessen die we konden trekken uit het college van prof. dr. Vanessa Evers.

Robots worden steeds socialer
De mens is geprogrammeerd 'leven te zien' in dingen die helemaal niet levend zijn. Dat is een natuurlijk neiging die we niet uit kunnen zetten. Maar robots worden andersom ook steeds socialer.

Het maken van robots is al zo oud als de weg naar Rome
Robots zijn helemaal niet zo nieuw. Sterker nog: de oude Grieken waren al bezig met het leven in objecten te blazen.

Veel robots zijn nu nog eendimensionaal, maar dat duurt niet lang meer

Bouw een robot voor een bepaalde opdracht en je zult zien dat die robot die specifieke taak erg goed zal zijn. Maar iets anders doen? No way. Toch zijn er nu twee robots in ontwikkeling die heel veel tegelijk gaan kunnen.


We maken machines steeds slimmer, dankzij machine learning
'Machine learning' is het herkennen van patronen uit heel grote hoeveelheden data. En daar worden we steeds beter in. Zo is er Watson, die het he-le internet leest, verbanden legt en dat direct kan uitlezen. En daarmee zelfs mee kan doen aan de spelshow Jeopardy!

We hebben nogal een lange lijst aan wensen voor robots
Als we een robot sociaal willen maken, dan komt er een lange lijst met taken voorbij die een robot zou moeten kunnen. Een lange lange lijst.

We leren robots perfect pannenkoeken te flippen
Door grote aantallen data te analyseren, kunnen we robots leren hoe een bepaalde actie perfect uit te voeren. Zoals het flippen van pannenkoeken of herkennen van emotie uit beelden.

Een robot op Schiphol brengt je naar je gate
Speciaal voor Schiphol is er een intelligente robot gebouwd, die je naar je gate brengt. Maar terwijl hij dat doet, let hij op elke beweging die jij en de rest van de luchthaven maakt.

Dit gebeurt nog meer tijdens de Privacyweken op NPO 3.


Universiteit van Nederland: maandag 17 t/m vrijdag 21 oktober, rond 22:30u bij NTR op NPO 3