25:11
Gezien
1
19-10

5 wijze lessen over de computer van de toekomst

In Universiteit van Nederland gaf Prof. dr. Leo Kouwenhoven les over de quantumcomputer. Hier keken wij het meest van op:

Vanaf maandag 17 oktober zien we tijdens de Privacyweken op NPO 3 een vijftal bijzondere gastcolleges van de Universiteit van Nederland rondom het thema privacy. Dit zijn voor ons de 6 meest opvallende lessen die we konden trekken uit het college van Prof. dr. Leo Kouwenhoven.

Quantumcomputers spreken de taal van de natuurkunde
Daar waar gewone computers vooral in 1-tjes en 0-tjes communiceren, gebruikt de quantumcomputer hele andere technieken. Namelijk die uit de natuur.

We passen technieken toe, die we niet begrijpen...maar wel beheersen!
Geniet mee van dit duidelijke verhaal, waar uiteindelijk niemand iets van begrijpt. Zelfs Einstein niet. Sterker nog: Einstein claimde dat eigenlijk niet waar kan zijn, wat hier gebeurt. Ondertussen gebruiken wij deze techniek om te teleporteren op de Universiteit van Delft.

Quantumchips maken is een ingewikkeld verhaal
Op de TU Delft zijn studenten bezig om quantumcomputers te bouwen. Daar zijn quantumchips voor nodig en die zet je niet zomaar even in elkaar!

Quantumcomputers zijn goed in doolhoven
Om te illustreren wat een quantumcomputer zo snel maakt, heeft Prof. dr. Kouwenhoven een doolhof meegenomen. Omdat een quantumcomputer anders denkt, kan het elk signaaltje supersnel opdelen tot elke mogelijke route in het doolhof is bereikt.

De rekenkracht van een quantumcomputer is niet meer in begrijpelijke cijfers uit te drukken
Het verschil tussen een gewone en een quantumcomputer is misschien nog wel het makkelijkst uit te drukken in cijfers. Bij 1, 2 of 3 chips in één computer valt het verschil nog wel mee tussen deze twee. Maar daarna gaat het hard.

Dit gebeurt nog meer tijdens de Privacyweken op NPO 3.


Universiteit van Nederland: maandag 17 t/m vrijdag 21 oktober, rond 22:30u bij NTR op NPO 3