28-03

5 redenen waarom jij Nu moet gaan dansen

Dat Jan en Ish graag dansen weten we nu wel. Dit is waarom ook jij met de voetjes van de vloer moet!

#1 Meer geduld

Geduld is een schone zaak zeggen ze, maar als je voor de zoveelste keer staat weg te waaien op een guur perron door een vertraagde trein raakt je geduld snel op. De hoogste tijd dus om je heupen los te gooien. In Thailand vertelt Ish dat hij door te dansen meer geduld heeft gekregen en zelfs een beter mens is geworden: “Als je geduld leert hebben, kun je dat op meerdere aspecten van het leven toepassen. Ik heb nu bijvoorbeeld meer geduld met mensen waar ik niet mee overweg kan en als ik problemen heb.”  

#2 Dans je door moeilijke tijden

We hebben allemaal wel eens een slechte dag of een sombere periode. Je afreageren op je omgeving is over het algemeen geen constructieve oplossing, maar volgens Stepdanscoach Jimmy Smith is dansen dat wel. De Ier is als coach tienvoudig wereldkampioen geworden, maar heeft het niet altijd makkelijk gehad. Hij vertelt Jan en Ish over een moeilijke tijd in zijn leven: “In de tijd dat mijn ouders overleden, droeg ik een masker buiten het podium. Maar als ik op moest treden op het podium, ging het masker af. De muziek, de dans en de taal hielpen me door die moeilijke tijden.” 

#3 Vinden van de liefde

Nog steeds op zoek naar de ware? De liefde van je leven? De prins op het witte paard? Vergeet Tinder en stap de dansvloer, of nog beter, het podium op. Zo vond de Oekraïense Olexandr, die Jan en Ish de Kozakkendans hopak bij brengt, zijn grote liefde. Op een dag ziet hij de Oekraïense schone in het publiek zitten tijdens één van zijn optredens en is op slag verliefd. Hij maakt meteen oogcontact. Hij is nu getrouwd en heeft een zoontje met haar. Jan noemt dat de kracht van de kunstenaar, dus use the force.

#4 Kanker overwinnen

Tijd heelt alle wonden, maar wat doe je als jouw wonden alle tijd hebben? Juist, dansen. Het klinkt misschien vergezocht, maar Nora Kriangdej, de Thaise dansleraar van Ish en Jan, heeft de helende werking van de Manora-dans aan den lijve ondervonden. Hij werkt als ingenieur wanneer hij botkanker krijgt. Vijf operaties later is hij nog steeds niet helemaal genezen, maar dan spreken de Manora-voorouders tot hem: “De Manora-voorouders zeiden dat ik terug moest komen om mijn plichten als Manora-danser te vervullen. Als ik dat zou doen, werd ik genezen. Ik heb ontslag genomen en heb het dansen weer opgepakt. Tot op de dag van vandaag heb ik geen klachten meer van mijn ziekte.” 

#5 Nieuwe vriendschappen

Jan en Ish zijn zelf misschien wel het meest prominente voorbeeld van een vriendschap die is ontstaan door dans. Maar ook tijdens hun reizen maken ze veel nieuwe vrienden. Het mooiste voorbeeld is misschien wel in Jordanië waar Jan en Ish Odai ontmoeten. De Jordaniër met Palestijnse roots is zo dankbaar dat twee langskomen dat ze vriendschap voor het leven sluiten.


Dance Around the World gemist? Bekijk de afleveringen hier!