4x Jojanneke in de Prostitutie

Een ijzersterke docuserie als Jojanneke in de Prostitutie verdient het om in zijn geheel bekeken te worden. Hieronder zijn ze allemaal.

Heb je een aflevering van Jojanneke in de Prostitutie gemist? Kan gebeuren. Geen probleem. Maar wel zonde. Gelukkig hebben we daar een oplossing voor gevonden. Want deze docu-serie verdient het om in zijn geheel (terug) te zien. Vandaar dat we hieronder alle aflevering voor je verzameld hebben. Scheelt jou weer een hoop zoeken.

Aflevering 1: Een normaal beroep
Er wordt binnen de politiek veel gesproken over prostitutie en beleid gemaakt voor deze branche, maar hoe ziet deze wereld er nu écht uit? Een deel van de prostituees zou gedwongen haar werk doen. Zwaar overdreven of preuts gezeur? Hoe vrijwillig is de keuze voor prostitutie? En is het werk echt zo vrijwillig en normaal als wij allemaal denken?

Aflevering 2: Ze kiezen er toch zelf voor?
Diana is haar 15-jarige dochter Savannah kwijt. Ze is weggelopen uit een gesloten jeugdzorg-instelling en Diana vreest dat haar dochter nu opnieuw door loverboys in de prostitutie is beland. Wendy heeft tien jaar lang achter het raam op de Amsterdamse Wallen gestaan. Met gemiddeld 25 klanten per dag rekent ze voor dat ze na aftrek van vakantie zo'n 66.000 mannen heeft moeten afwerken. Gedwongen, want niet alleen zij, maar ook de familie werd door haar pooier bedreigd. Jojanneke bezoekt de tippelzone waar veelal drugsverslaafde vrouwen en transgenders voor een tientje of twee seks in de auto hebben. Ze hoort hoe je als pooier meisjes de prostitutie in manoeuvreert en welke rol drugs en geweld daarbij spelen. Lovergirl Stefanie vertelt hoe ze meer- én minderjarige meisjes voor de prostitutie ronselde, hoe illegale thuisprostitutie in de praktijk werkt en hoe de verschillende mensenhandelnetwerken op elkaar zijn ingespeeld.

Aflevering 3: Pooier zoekt slet
In Nederland is prostitutie een legaal beroep. Dat betekent dat pooiers vrouwen legaal achter de ramen mogen plaatsen. Als die vrouwen dat zelf willen natuurlijk. Maar hoe vrijwillig ís die keuze voor het beroep van prostituee als je vriendje van de ene op de andere dag in een loverboy, een pooier verandert? Het overkwam Celina, die zo als jong meisje in de prostitutie belandde. Ze werkte achter het raam, maar ook in de veel minder doorzichtige thuisprostitutie. Daarnaast werd ze door haar pooiers verplicht tot het meewerken aan seksvideo's waarop het lijkt alsof ze altijd en overal zin in seks heeft. Met zijn collega's van de Rotterdamse politie, Team Mensenhandel, struint Jean Custers dagelijks het internet af, op zoek naar te jonge meisjes die zichzelf 24 uur per dag beschikbaar stellen voor seks. Geregeld zelfs zonder condoom: volgens de politie een aanwijzing dat een meisje gedwongen werkt. Lovergirl Stefanie vertelt hoe ze de meiden inpakte en klaarstoomde voor de prostitutie. Vragen naar de inkomsten die zij achterhield, dat haalden de meisjes wel uit hun hoofd. Jojanneke vindt op internet diverse advertenties van pooiers die zichzelf schaamteloos aanbieden met teksten als 'Pooier zoekt onderdanige slet'. Undercover spreekt ze met drie van hen af om te ontdekken wat hun intenties zijn en hoe deze mannen, 'Ik moet je zelf inwerken', dagelijks nieuwe vrouwen ronselen voor de prostitutie.

Aflevering 4: Gouden bergen
We gaan terug naar een van de bronlanden: Bulgarije. Naar het stadje Sliven, waar vrouwen vandaan komen die momenteel in Nederland werken. Armoede en het ontbreken van een toekomstperspectief is vaak het motief van vrouwen om te gaan werken in de prostitutie. Eenmaal in handen van pooiers moeten ze al hun verdiensten afstaan en is er geen weg terug. Jojanneke spreekt met een ex-pooier die vrouwen naar het buitenland bracht en met moeders en dochters die in de prostitutie werken. Met vrouwen die vertellen dat ze diverse keren zijn doorverkocht in Europa. Het geld dat de vrouwen verdiend hebben in Nederland is o.a. terug te vinden in een dure villawijk in Sliven, die gekscherend De Hollandse Wijk wordt genoemd.