Fun Fact Friday: 46% van de jongeren maakt weleens negatieve opmerkingen over hun eigen lichaam waar anderen bij zijn

Bij serie 3vraagt

‘Mijn neus mag wel kleiner’, ‘ik lijk net een aangeklede lucifer’ of ‘beter te dik in de kist dan een feestje gemist’: bijna de helft (46%) van de jonge mensen zegt weleens vervelende dingen over hun uiterlijk in het bijzijn van andere mensen.

Jonge vrouwen doen dat vaker (54%) dan jonge mannen (37%). Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. Klik hier voor het hele onderzoek.

Twee Snickers in plaats van één

Maar er zijn ook mensen die zichzelf gewoon mooi vinden zoals ze zijn. “Als je een maatje meer hebt, ben je ook gewoon prachtig”, zegt vlogger Nikkie de Jager bijvoorbeeld in Vetgelukkig?!. “En het hoeft niet allemaal heel dun. Ik heb jarenlang met modellen gewerkt, en dan vond ik het aan het eind van de dag heel leuk om gewoon even twee Snickers te eten in plaats van één.”

Net zo gelukkig

Wist je dat mensen met een beetje overgewicht helemaal niet minder gelukkig en tevreden zijn dan mensen zonder overgewicht? Dat weten we uit onderzoek van het CBS. Lees meer interessante feitjes over (over)gewicht in dit artikel van NPO Focus.


In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren (16-34 jaar) geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Bij NPO Focus vind je achtergronden over allerlei onderwerpen, van gezondheid tot tech en cultuur.