31-10
serie

3Onderzoekt: Online pesten, burenruzies en lerarenhaat. Haat is niet nieuw, maar wat is haat eigenlijk?

Online pesten, burenruzies en haat tegen je leraar. Onze samenleving zit vol haat. Haat is niet nieuw, maar wat is haat eigenlijk?

Johan Eikelboom zoekt het voor je uit. Zo gaat hij op pad met een extreem rechtse jongen, die zichzelf ‘patriot’ noemt. En in Groningen ontdekt Johan hoe de jarenlange frustraties en een diep gevoel van onrecht de Noordelingen in het aardbevingsgebied tot diepe haat tegen de overheid brengt. 

Experimenten 

Johan onderzoekt wat er voor nodig is om te kunnen haten. Hoe ontstaat haat? Wetenschappelijk wordt het fenomeen haat geduid door professor Paul van Lange van de Vrije Universiteit (VU). Hij doet door de serie heen verschillende tests met Johan om te kijken of zelfs een ‘goodguy’ als Johan zelf een kiem van haat in zich heeft. In de laatste aflevering heeft professor Paul de Lange een belangrijke oplossing voor haat en wordt er handen en voeten aan deze oplossing gegeven.

Wat zijn jouw verborgen voorkeuren?

Wat betekent het om in Nederland een bepaalde huidskleur of afkomst te hebben? Doe de test. De test laat zien welke woorden je het makkelijkst koppelt aan mensen met een bepaalde huidskleur of afkomst. Het toont dus niet aan of je racistische gedachten hebt of discriminerend gedrag vertoont.


3Onderzoekt: Haat, vanaf 10 oktober om 22:00 bij EO op NPO 3.