17-11
3LAB

3LAB gaat weer van start!

Vanaf zondag 30 oktober start NPO 3LAB weer wekelijks op de late zondagavond om 23.20 uur met verse programma's van jonge makers!

NPO 3LAB is weer terug! Maar voor zij die onder een steen hebben geleefd leggen we nog een keer uit waar het in 3LAB om draait:

Presentatrice Eva Cleven neemt de kijker mee in een wereld van vernieuwende en experimentele programma's, gemaakt door talentvolle jongeren. Met aansprekende gasten kijkt ze naar het werk van de jonge 3LAB makers en bespreekt ze het vak. In deze serie zijn onder anderen te gast: Tim Hofman, Martin Koolhoven en Marijn Frank.

Veel nieuwe 3LAB producties
Maar we willen natuurlijk ook nieuwe programma's zien! We doen een kleine greep uit de nieuwe 3LAB producties die te zien zijn op tv:

Brieven van Pancho (VPRO Dorst)
FunX presentatrice Shay Kreuger ontvangt regelmatig brieven uit de bajes. Het radiostation NPO FunX staat namelijk vaak aan in gevangenissen. Sinds een half jaar schrijft ze een van deze gevangenen terug, Pancho is zijn naam. De brieven die Shay en Pancho elkaar sturen vormen de aanleiding om dieper in de wereld van briefschrijvers te duiken. Wat kan dat contact met vrienden, familie en totale vreemden betekenen voor een gevangene?

Brieven van Pancho wordt uitgezonden op 30 oktober en 6 november.

Mode in Amsterdam (AVROTROS)
Voor het eerst in haar bestaan gaan de deuren van het MOAM atelier voor één keer wagenwijd open. Het gehele traject is zes maanden lang exclusief gefilmd door NIELSON & CLAUS. Van allereerste schets tot uiteindelijke catwalk show. Van de kennismaking met elkaar tot het daverende slotapplaus na de collectie presentatie. Niets ontbreekt in deze documentaire.

Mode in Amsterdam wordt uitgezonden op 30 oktober

Seks, God en Trouwringen (EO)
Jonge EO-maakster Charlotte van Egmond is pas 24 als ze trouwt met haar jeugdliefde. Voor Charlotte, die gelovig is, is dit doodnormaal. Ook al haar vrienden en familie trouwen in hun vroege twintigerjaren. Charlotte begon te twijfelen aan die hele vroege trouw-trend en besloot bij 3LAB een documentaire te maken over precies dit dilemma: hoor je zó vroeg te trouwen? Blijf je dan wel lang samen?

Seks, God en Trouwringen wordt uitgezonden op 6 november.

Dat Haar (NTR)
Documentaire maakster Bibi Fadlalla won met haar plan voor Dat Haar de 3LAB Innoversity pitch. Een prijs voor een filmplan waarmee een cultureel divers publiek bereikt wordt. In Dat Haar zien we het 12-jarige meisje Kaylee. Ze is als 3-jarig meisje geadopteerd en kwam vanuit Lesotho terecht in een klein dorp in Friesland. Ze is het enige meisje op school met kroeshaar. En dat vindt ze vervelend. Kaylee en haar moeder hebben geen idee hoe ze kroeshaar moeten verzorgen. En er is niemand in hun omgeving die goede raad kan geven. Steeds weer raakt het in de klit. Kaylee is het zat om altijd maar degene met dat lastige haar te zijn. Samen met haar moeder besluit ze op zoek te gaan naar iemand die haar kan helpen.

Dat Haar wordt uitgezonden op 13 november.

Amuse (AVROTROS)
Luister je? Of ben je ergens anders? Acht dansers geven zich zonder gêne over aan hun desinteresse. Een korte dansfilm van Ivo van Aart en Jonne Covers over sociale verwachtingen.

Acht dansers geven zich temidden van alle restaurantbezoekers over aan het afdwalen. Ze laten de verveling en de afleiding toe en maken zich los van de onuitgesproken regels over sociaal-zijn. Zonder gêne accepteren ze de al dan niet aanwezige interesse in de ander en mag het lichaam zich bevrijden van elke etiquette. Geen regels, geen reflectie. Handelen zonder invloed van sociale verwachtingen leidt tot volledige vrijheid. Toch?

Amuse wordt uitgezonden op 20 november.

Thunder (KRO-NCRV)
Korte docu van Vera Holland en Ted Alkemade over twee pretparkfans die speciaal naar Zweden reizen om bij de opening van een bijzondere houten achtbaan te zijn, Wildfire. Phil en Pascal hebben een onuitputtelijke fascinatie voor achtbanen. De tour blijkt moeilijker dan gedacht. Het motel blijkt niet goed geboekt en de opening van de achtbaan wordt uitgesteld. Voor de ‘coaster-junkies’ zijn zulke tegenslagen amper te verteren. Maar uiteindelijk zijn dit de momenten die de vriendschap beter maakt.

Thunder wordt uitgezonden op 27 november.


3LAB: Naast 3LAB-week op NPO 3 worden op het platform regelmatig nieuwe video’s en series gelanceerd, gemaakt door talentvolle programmamakers.