29-01

3Lab: Bent Spreekt Nederland

Zijn rappers de poëten van onze tijd? En kun je zonder zachte G eigenlijk wel carnaval vieren? Bent van Looy ontrafelt sprekend Nederland.

Geen BN'er maar een BB'er duikt in het Nederlands. Bekende Belg Bent van Looy zoekt uit waarom we praten zoals we praten. Hij bezoekt uithoeken en vindt verschillen. Een studentendebatvereniging, Rotjoch op je beeldschem en een tocht naar het zuiden voor het Carnaval.

En omdat de polonaise nu toch al in volle gang is trappen we af met een mooi stukje carnaval. Het is het feest dat Nederland in tweeën deelt. Bent reist langs de Maas naar het Brabantse Schaijk. In dit dorp bouwt carnavalsvereniging Schôn Gekwakt al maanden aan een enorme praalwagen. De leden van de vereniging vormen een hechte vriendengroep. Honkvast ook, de jongens zien heel Nederland, maar zijn het liefst ‘s avonds weer in Schaijk. In plat Brabants bespreken ze onderling de verschillen met de randstad.

Meedoen met Sprekend Nederland
Bent Spreekt Nederland is een 3Lab-serie die alleen online te bekijken is. De serie maakt onderdeel uit van het grotere project Sprekend Nederland waarin onderzoek wordt gedaan naar accenten en vooroordelen. Zelf meedoen kan met de app


3Lab: Bent Spreekt Nederland