30 jaar geschiedenis in een brokje graffiti

De graffiti gaat viral. De maker is bang voor na-apers.

Het lijkt niet zoveel, maar in dit brokje muur zit 30 jaar geschiedenis verstopt. Laag na laag werden de muren van poppodium Doornroosje een beetje dikker. Dat is goed te zien aan de zijkant van het pand, waar een gat in de graffiti-laag zit. Paul de Graaf (niet zijn echte naam) maakte er een aantal foto's van die nu de hele wereld over gaan.

Maar Paul is daar niet blij mee: "Ik baal ervan dat dit viral is gegaan", zegt hij. "Ik krijg de schuld dat ik daar de boel vernield heb. Dat is niet zo. Dat gat in de muur zit er al meer dan een jaar."

Doornroosje6

"Ik vind het een rot idee dat nu mensen zelf op pad gaan om een stukje te scoren. Het is niet de bedoeling dat daar de boel geplunderd wordt."

Het is allemaal een beetje uit de hand gelopen, zegt Paul. "Ik ben ook geen kunstenaar of onderzoeker. Dit was puur voor de lol."

Doornroosje4

Doornroosje5

In 2014 verhuisde het Nijmeegse poppodium naar een nieuwe locatie. De gemeente had plannen om het kleurrijke gebouw te slopen, maar dat ging de inwoners van Nijmegen aan het hart. "Ik hoop dat de status van Doornroosje als cultureel erfgoed groeit met deze foto's", zegt Paul.

Doornroosje2