We vroegen jongeren in de Bijlmer wat ze weten van de Bijlmerramp

"Je moet vertellen wat er gebeurd is en de ramp elk jaar herdenken."

Vandaag precies 25 jaar geleden stortte om 18.35 uur een vliegtuig op de Bijlmerflats in Amsterdam. 43 mensen kwamen daarbij om het leven en 26 mensen raakten gewond. Maar wat weten jongeren uit de buurt nog van de ramp? Wij gingen naar de Bijlmer om het ze te vragen.

Als je 't zelf ook niet meer zo goed weet check dan ff deze video van NOS op 3.


Bobby (22) werd pas twee jaar na de Bijlmerramp geboren. Hij kan de rampplek vanuit zijn huis zien en zijn moeder heeft 'm verteld wat er 4 oktober 1992 gebeurd is. "Het is een heel erg ongeluk. Mijn moeder stond op station Kraaiennest toen het vliegtuig rakelings over haar heenging, recht de flat in. Ze heeft toen daar mensen geholpen maar kon niet iedereen redden, jammer genoeg. Ik heb geluk dat mijn moeder daar niet in de flat was, anders was ik er ook niet geweest."

IMG 20171004 120252

In grote lijnen weet Bobby nog wel te vertellen wat er is gebeurd: "Ik heb op National Geopgraphic gezien dat er een storing was in het vliegtuig, maar ik ben er zelf niet bij geweest." 

Hoewel het voor zijn tijd gebeurde vindt Bobby het wel belangrijk dat we blijven herdenken wat er gebeurd is. "We herdenken de mensen uit de Tweede Wereldoorlog toch ook? Dat moet hier ook blijven gebeuren!" 

Rivaldo (18) weet ook dat het vandaag 25 jaar geleden is dat er een vliegtuig is neergestort in zijn buurt. "Er zijn daar heel veel doden en gewonden bij gevallen. Voor de mensen die het hebben meegemaakt blijft deze ramp tot op de dag van vandaag bij ze." Zelf was Rivaldo er nog niet, maar de ramp staat wel dicht bij hem: "Mijn vader ging vaak bij een vriend langs die in die flat woonde. Die bewuste dag was zijn vriend niet thuis, dus was mijn vader daar ook niet. Het anders heel fout afgelopen".

Er wordt wel redelijk wat gedaan om de ramp te herdenken, vertelt Rivaldo. "Er zijn hier van die Bijlmertourtjes zodat mensen wat leren over de geschiedenis van de Bijlmer en er staat hier een monument met alle namen van de omgekomen mensen." 

De dag zelf is niet heel speciaal voor hem, maar hij vind het wel belangrijk dat we blijven onthouden wat er op 4 oktober 1992 in de Bijlmer gebeurd is. "Kinderen die nog jonger zijn dan ik weten er nog minder van. Er zou best wel wat voor die kinderen georganiseerd kunnen worden zodat die beter begrijpen wat voor impact de ramp heeft gehad."

Jeffrey (37) was 10 toen de ramp gebeurde. "Ik zat op de Openbare Scholengemeenschap de Bijlmer en kwam maandag op school maar er was natuurlijk geen les. Er waren gewoon kinderen verdwenen die nooit meer terug zouden komen. We zijn die maandag gelijk met onze klas daar gaan kijken. Ik had nog nooit zoiets gezien."

"Ik heb niet het brandende gebouw gezien maar wat je die maandag zag, het was gewoon bizar. Een enorm gat in de flat, de hele buurt en heel veel mensen in puin. Daarom is het belangrijk dat we het blijven herdenken."

Hij snapt wel dat het voor iemand die veel jonger is minder speelt dan bijvoorbeeld voor hem. "Maar juist die jongeren moeten te horen krijgen hoe enorm intens de ramp is geweest. Het is super belangrijk dat we dat blijven vertellen."

Kijk hier de Bijlmerramp-herdenking van afgelopen woensdag: