30-11

2029 | Interview met Jan Verdijk

Tijdens de 3LAB Serie Contest maken vijf pilots kans om ontwikkeld te worden tot een volledige NPO3 dramaserie. De pilots zijn gemaakt door jonge makers van eigen bodem en Jan Verdijk is daar één van. Hij regisseerde en schreef de serie '2029' samen met Kurt Platvoet.

Waarom wilde je specifiek deze serie maken? 


We hadden eerst eigenlijk een heel ander plan. Dat verhaal zou gaan over een post apocalyptisch Nederland. De hele wereld is naar de klote en er is niets meer van over. Het bleek al snel dat die ambitie te groot was. Productioneel zou het veel te ingewikkeld worden. Daarnaast was het ook te abstract, dus dit plan ging van tafel. 
Kurt kwam toen met het idee iets te doen met Nederlandse tradities en feestdagen, iets waar iedereen wel een gevoel bij heeft. Aan de hand daarvan wilden we maatschappelijke problemen aan de kaak stellen in de vorm van een fictieve serie. We wilden de problemen van nu uitvergroten en tien jaar in de toekomst plaatsen om vervolgens te kijken wat er dan gebeurt. 


3lab 2029


Wie is je favoriete personage uit deze serie?

Ik vind het hoofdpersonage heel tof, omdat ze heel echt is. Je ziet hele oprechte twijfel, ik had bijna met haar te doen. Verder ben ik erg fan van de mysterieuze buurman die me zo nu en dan een beetje aan Home Alone 2 doet denken.


3 lab mysterieuze buurman 2029


Wat was de leukste situatie die je heb meegemaakt op de set? 

De stunt aan het eind vond ik wel het spannendst. Het ziet er misschien wat knullig uit, maar er komt ontzettend veel bij kijken. Het was heel erg koud we hadden een duiker, een stuntman en er kon natuurlijk van alles mis gaan. 


2029


Wat is je favoriete deel van het maken van zo'n serie? 

Dat is sowieso het regisseren op de set. Alles wat je bedenkt wordt daar tastbaar. Ik schrijf het, mensen geloven dit en willen er aan meewerken. Dat is heel motiverend. Je staat daar te werken aan een verhaal dat uit je hoofd komt. 


Kunnen we binnenkort nog meer van jou verwachten?

Als duo samen met Kurt niet. Hij is zelf bezig met een One Night Stand en begint dit jaar met filmen. Zelf ben ik bezig met het afronden van een nieuwe korte film die binnenkort in première gaat. Ook schrijf ik aan een nieuw plan.