10X Hallowe'en

Iedereen kent Halloween, maar waar ligt de oorsprong? Voor mensen met Samhainophopia zal dit weekend in ieder geval één grote hel zijn.

Halloween is ontstaan vanuit oude Keltische tradities. Tijdens de vooravond van het Keltische nieuwjaar wordt de aarde bewoond door geesten. Durf je nog verder te lezen?

1. De naam Halloween is een verbastering van All Hallows' Eve ofwel het christelijke Allerheiligen.
2. De juiste spelling van Halloween is eigenlijk Hallowe’en.
3. Ondanks dat veel mensen denken dat Halloween uit de Verenigde Staten komt, wordt Ierland als geboorteland van Halloween gezien.
4. Halloween is een van de oudste rituelen uit het Verenigde Koninkrijk (4000 jaar voor Christus).
5. Je zult maar Samhainophobia hebben. Wat? Ja, dat is een fobie voor Halloween. Arme zielen.
6. De Village Halloween parade in New York is de grootste Halloween parade ter wereld met méér dan 50.000 deelnemers en 2 miljoen toeschouwers.
7. In de Verenigde Staten wordt jaarlijks meer dan 6 miljard dollar gespendeerd aan Halloween kostuums, snoep en feesten.
8. Draag tijdens Halloween nooit je kleren binnenstebuiten terwijl je achteruit loopt, want anders kom je een heks tegen. - Waarom zou je dat überhaupt doen?
9. De traditionele Halloween kleuren zijn zwart en oranje.

10. Waarom die uitgeholde pompoen?
De traditie voor het maken van 'jack-o’-lanterns' stamt uit Ierland. Een van de bekendste verhalen over de oorsprong gaat over de smid Jack. Jack kwam op een avond de Duivel tegen die hem mee wilde nemen naar de hel. Jack wist de duivel in een boom te lokken, en kraste vervolgens een kruisteken in de stam van de boom zodat de duivel de boom niet meer kon verlaten. Pas nadat de duivel Jack had beloofd dat hij nooit naar de hel zou hoeven haalde Jack het kruisteken weg en liet de duivel weer vrij. Toen Jack jaren later stierf mocht hij niet naar de hemel omdat hij zijn levenspad niet juist heeft bewandeld. Maar de duivel liet hem ook niet binnen in de hel wegens de gedane belofte. Sinds die tijd doolt de ziel van Jack volgens het verhaal rond over de aarde. De duivel gooide Jack nog wel een gloeiend kooltje achterna toen hij hem wegstuurde bij de hellepoort. Jack stak het kooltje in een knol die hij aan het eten was en kreeg op die manier een lantaarn om zijn weg mee te verlichten. Volgens deze legende is de jack-o'-lantern vernoemd naar de smid uit dit verhaal.


Tip: Kijk het hele weekend Halloweenfilms op NPO 3!