25:00
Gezien
1
24-04

'103 worden? ‘Gewoon niet dom doen.’

Deze week staat Valerio4Ever in het teken van... het brein.

Valerio gaat langs bij Mevrouw van Ouden (103). Laat zijn brein testen tijdens het maken van muziek.Ondergaat een stress-test in een HEULE toffe wagen. Én hij heeft een gesprek over 'mind uploading’. Juist, je brein op een stickie. Eng! Wat we deze week allemaal leren:

Oud worden? Niet dom doen.
Als je ouder dan 100 wil worden moet je gewoon niet dom doen. Want precies dát is wat mevrouw Van Ouden irriteert. Deze dame is inmiddels de 100 ruim gepasseerd en ergert zich rót aan het feit dat we tegenwoordig ‘alles maar opzoeken’. Of zoals ze zelf zegt: “Ik vind het stomme mensen tegenwoordig. Ze weten niets meer.

Valerio vindt ze daarentegen wél een toffe peer. “Toen ik jou voor het eerst zag dacht ik al ‘met dat knulletje kan ik wel opschieten.’”

Muziekmaken is awesome voor je brein
Valerio vergelijkt het brein met een verwend kind dat steeds nieuwe aandacht wil. Neuropsycholoog Erik Scherder omschrijft je hersenen liever als een spons die gewoon graag zoveel mogelijk water krijgt. Maar hoe je hersenen ook omschrijft, de scan maakt één ding duidelijk: muziek maken is de perfecte brein training!


Valerio4Ever, elke maandag 21:15 uur bij BNN op NPO3!