10 series waar meer over gepraat moet worden

Elke week tikt Jochgem een review over een serie die je gezien móét hebben. Of eentje die je moet weren als de pest. Hoe handig is dat?!

Breaking Bad. Game Of Thrones. Narcos. Modern Family. Orange Is The New Black. Nog meer spotlights voor deze jongens en ze moeten zich preventief gaan insmeren met factor 40. Tuurlijk niks dan liefde voor Heisenberg, Pablo en Crazy Eyes, maar er is nog zoveel ander moois! Hoogstandjes die over het algemeen níét op maandagochtend bij de koffiezetautomaat worden besproken. Smullers waar op Twitter en Facebook nauwelijks iemand lyrisch over schreeuwt. Het zijn de lelijke eendjes, de ondergeschoven kindjes van serieland. Daarom hierbij een shout out naar tien series die best wat meer bejubeld en bewierookt zouden mogen worden.

Flesh And Bone
Flesh and Bone is eigenlijk gewoon Black Swan verkleed als serie. Het is een sprookje wat uiteindelijk meer weg lijkt te hebben van zo’n nachtmerrie die maar de hele tijd terug blijft komen. Het is het bewijs dat ballerina’s de Rocky Balboa’s zijn van de danswereld.Halt & Catch Fire
Met hulp van computerbouwer Gordon Clark en software wizkid Cameron Howe probeert Joe MacMillan de nieuwe Steve Jobs te worden. Geen enkele methode wordt geschuwd. Spionage, manipulatie, afpersing, Joe heeft het allemaal in z’n repertoire en dat maakt Halt & Catch Fire tot een echte doorkijker.Shameless
Voor mensen die denken dat ze deel uitmaken van een compleet gestoord en ontwricht gezin is Shameless een absolute eye opener. Als je na het kijken je oom op een familiefeest weer ‘s een bierfles ziet openen met z’n navel, zal je altijd denken: “Het valt allemaal wel mee, Frank Gallagher had ook m’n vader kunnen zijn.”

De puristen keken de Britse versie en prediken alleen dat evangelie, maar er is absoluut geen schande in ‘t aanhangen van Shameless US. Iets gepolijster, iets minder rauw, maar zeker niet minder leuk.


Top Boy

Ra'nell groeit op in niet de meest gezellige buitenwijk van Londen. Hetzelfde terrein waar Dushane zijn drugsimperium probeert uit te rollen. Gezellige boel. Het is een beetje het cliché van de jongen die in een hele moeilijke buurt z'n hoofd boven water probeert te houden, maar het is zo vet gedaan. Top Boy is rauwer dan je tong, na het likken aan zo'n heel pak koffiekoekjes. Rauwer dan een koe, die rechtstreeks van 't weiland de tartaarmachine in loopt.


Bosch

In elke serielijst hoort ook een politiedrama met een spijkerharde detective, die thuis op de bank stiekem om Bambi huilt, omdat hij deep down eigenlijk een heel klein hartje heeft. In deze lijst is dat Bosch en als je van rauwe, grimmige politieseries houdt, dan is dit bijna verplicht huiswerk.The Honourable Woman

Ze is de dochter van een Joodse vader die met zijn wapenfabriek ook bommen levert die op Gaza belanden. Om weer in het reine te komen met het Universum zet zij zich vervolgens in om de vrede tussen Israël en Palestina herstellen. Als die er überhaupt ooit was. Het blijkt een pittige klus.


Friday Night Lights

Als ze bij GTST allemaal in een American Football outfitje zouden rondlopen, dan had je Friday Night Lights. Nee, dit is er niet één om bij een knisperend haardvuur met een goed glas wijn in de hand nog uren over na te praten, maar hij is zo ontzettend verslavend. Een opeenstapeling van familiedrama's en andere ellende. Heerlijk. Vooral als het je eigen familiedrama en ellende niet is.Romanzo Criminale

Il Libanese (De Libanees), Il Dandi (De Dandy) en Il Freddo (De Kouwe) timmeren in de late jaren ‘70 eigenhandig ‘n maffia-imperium uit de Romeinse grond. Bakkebaarden, bell bottoms, volstrekt onfunctioneel geweld, klassieke Alfa Romeo’s en Porsches, de hele mikmak. Tot in de puntjes doorgestyled en boeiend tot de laatste seconde. Dus wenkbrauwen epileren, te strakke broek aan, weer bij je moeder gaan wonen, pizzadoos op schoot, fles chianti aan de lippen en kijken met je donder. Ga je geen spijt van krijgen.Olive Kitteridge
Sommige mensen zullen Olive Kitteridge te traag en saai vinden. Daar kan ik best inkomen. Zelf vond ik het een verademing tussen al het schreeuwende seriegeweld. Het is na een hectische dag op je werk het portier van je auto met een doffe plof dichttrekken en omringd worden door stilte. Het is op een stormachtige dag met je paraplu vechten tegen de elementen, ergens de hoek omslaan en opeens in volledige windstilte terechtkomen. Misschien is het zelfs een beetje weken opzien tegen de tandarts en dan na tien minuten gaatjesvrij weer op de stoep staan.


Wentworth

Stel, je hebt al die seizoenen Orange Is The New Black erop zitten, maar je vrouwengevangenishonger is nog verre van gestild, dan kun je altijd even een kijkje nemen in de Wentworth Correctional Centre. Ook Down Under sluiten ze vrouwen op en dat gaat er iets minder gezellig aan toe dan bij Piper en d'r vriendinnen. Heerlijke rauwe ellende voor de bajesfetisjisten onder jullie dus.