Veerle Weustink

Over deze maker

Veerle Weustink (1994) begon haar schrijvende bestaan bij Brandpunt+ en zette vervolgens met een klein team de webredactie van Jinek op. Op dit moment loopt Veerle stage voor de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties in New York en is ze druk bezig met het afronden van haar master Political Economy.

Van deze maker

Deze Iraanse strijdt onvermoeibaar voor het recht geen hoofddoek te dragen

Ze werd veroordeeld tot zweepslagen, werd verbannen uit haar geboorteland en kan haar zoon dus niet meer zien. Toch zet Masih door. “Ik wil niet dat vrouwen gedwongen worden om een hoofddoek te dragen. Maar ook niet er ze af te doen. De geschiedenis leert ons dat dwang niet werkt.”

Anne Fleur Dekker: activist buiten dienst

Vorig jaar moest Anne Fleur Dekker noodgedwongen onderduiken door dreiging uit extreemrechtse hoek. Dit jaar zijn de dreigementen terug, al komen ze nu vanuit extreemlinks - háár links. Toch pleit de 23-jarige onvermoeibaar voor redelijkheid en dialoog. “Ik ga er alles aan doen om daar een bijdrage aan te leveren.”

Twee van onze redacteuren in gesprek met Paula, lijsttrekker van de Amsterdamse SGP

Paula Schot stond o-ver-al in de krant. Het is dan ook niet niks: een jonge vrouw (!) als lijsttrekker van de SGP in Amsterdam. Zelf vindt ze het niet zo bijzonder. “Het gaat niet om mij, maar om wat ik wil bereiken. Dat heeft meer met karakter te maken dan met dat ik een vrouw ben.”

Deze 23-jarige mbo’er wil namens D66 de Utrechtse gemeentepolitiek veroveren

De carrière van de 23-jarige Mohammed Saiah (roepnaam Mo) is op z’n zachtst gezegd stormachtig te noemen. Anderhalf jaar geleden had de mbo-student nog amper interesse in politiek, inmiddels is hij nummer tien op de lijst van D66 Utrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande maart.

Een christen, een joodse en een moslima in gesprek over de vrouwenzaak

Een moslima, een joodse en een christen lopen een bar binnen. Het lijkt het begin van een slechte mop, maar we kunnen jullie geruststellen: dat is het niet.

Een spoedcursus alledaags racisme

Documentaire-maakster Karin Junger, zelf wit, dacht altijd dat het allemaal wel meeviel. Tot ze drie zwarte kinderen kreeg. Dit is haar verhaal.

De kopstukken van de jonkies van DENK en GroenLinks kruisen de degens

In aanloop naar de verkiezingen laten we steeds twee voorzitters van jongerentakken met elkaar in debat gaan. Noortje Blokhuis, voorzitter van GroenLinks-beweging DWARS, kruist ditmaal de degens met Enes Yiğit, voorzitter van Oppositie, de jongerentak van DENK.

Dit is Eva. Als je tien minuten met haar praat, word je prompt klimaatactivist

De strijd tegen klimaatverandering is even uitputtend als deprimerend. Reden te meer om Eva Gladek (33) in het zonnetje te zetten. De Amsterdamse weet niet alleen hoe we het tij kunnen keren, maar weet ook nog eens als geen ander hoe je daar mensen voor enthousiasmeert.

Hoe 200 LHBT-jongeren een van de meest gevreesde gangs van Washington vormden

In Washington waren zwarte LHBT-jongeren de mishandelingen en pesterijen dusdanig zat dat ze zich organiseerden en terugsloegen. Soms figuurlijk, vaker letterlijk. De documentaire Check It volgt hen op cruciale momenten in hun leven.

Opgroeien in Gaza is geen pretje. Zo ontsnappen deze jongeren aan die realiteit

Als je jong bent en opgroeit in Gaza, heb je niet veel mogelijkheiden om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit van oorlog, bombardementen en algehele uitzichtloosheid. Maar Gaza heeft ook een andere kant, laat de documentaire Gaza Surf Club zien.

“Ik wil laten zien dat Yaniv zoveel meer is dan alleen zijn handicap”

Voor zijn afstudeerfilm maakte Israëlisch documentairemaker Mayaan Schwartz (29) een persoonlijk portret over zijn vriendschap met Yaniv: een jonge copywriter die door een ernstige spierziekte 24 uur per dag zorg nodig heeft.

Dit kan Nederland leren van het klimaatneutrale Kopenhagen

Ondanks verwoede pogingen van Leonardo DiCaprio, is klimaatverandering nog steeds niet echt een sexy onderwerp. In Denemarken hebben ze gelukkig wel begrepen dat klimaatverandering het belangrijkste onderwerp van deze tijd is.

We belden met een Nederlander die campagne voerde voor Hillary: “Volslagen idioot”

Rond drie uur vannacht begon zich een scenario te ontvouwen dat redacteur Veerle Weustink en haar vriend Sam Bakker, campagnevoerder voor Hillary, eerder alleen voor de grap doornamen: wat nou als hij wint?

Zo stel je je als witte Nederland constructief op in het racismedebat, zegt Anousha Nzume

Vorige week zat actrice Anousha Nzume tegenover Halbe Zijlstra bij Pauw om te praten over de nieuwe roetpieten van RTL. Een grote stap van een commerciële zender vond Anousha, maar hoe nu verder? Een gesprek over Zwarte Piet, racisme en witte fragiliteit.

Deze man kookt voor eenzame buurtbewoners én bestrijdt voedselverspilling. Nu jij weer

Met zijn initiatief Blije Buren zorgt Peter Gualterus ervoor dat voedsel dat anders wordt weggegooid op de juiste plek terechtkomt: in de magen van eenzame buurtbewoners.

Schuldgevoel na een weekje ADE? Dit doe je eraan

Dacht je dat festivalgangers alleen geïnteresseerd zijn in welke drugs ze vanavond weer in hun mik gaan duwen? Niet de vrijwilligers van 10,000 HOURS. Die koken namelijk met daklozen op ADE en planten bomen op Mysteryland.

Wil jij beginnen aan kinderen? Verhuis als de sodemieter naar IJsland

In IJsland krijgen moeders én vaders ongekend lang verlof bij de geboorte van hun kind. Het land heeft het langste niet-overdraagbare vaderschapsverlof van de wereld.

In het omgaan met eenzaamheid zien we één ding over het hoofd

De ene eenzaamheid is de andere niet, en als we geen onderscheid maken lossen we het probleem nooit op.

"Meer diversiteit op televisie begint écht bij de schrijvers"

In deze interviewserie onderzoeken we het gebrek aan diversiteit in de Nederlandse film- en televisiewereld, door mensen die er eigenhandig iets aan doen zelf aan het woord te laten. Vandaag Anya Koek, scriptschrijver bij de jeugdserie SpangaS.

“Ik wil niet altijd de vrijgevochten moslima spelen”

In deze interviewserie onderzoeken we het gebrek aan diversiteit in de Nederlandse film- en televisiewereld, door mensen die er eigenhandig iets aan doen, zelf aan het woord te laten. Vandaag: Jouman Fattal (1992), actrice, theatermaker en schrijfster.

Dit is wat er vorig jaar écht speelde tijdens de Maagdenhuisbezetting

In februari 2015 was het Maagdenhuis het decor van een van de grootste studentenprotesten van Amsterdam. Hoe kijken de hoofdrolspelers –bezetters en bestuurders – anderhalf jaar later terug op de bezetting?