Roanne van Baren

Over deze maker

Roanne van Baren (1994) studeerde Humanistiek en Applied Ethics. Bij De Groene Amsterdammer begonnen haar journalistieke aspiraties op te bloeien. Nu werkt ze als freelance journalist en schrijft ze het liefst over ethische dilemma’s. Want dat prikkelt lekker. Mogen we nog kinderen krijgen, bijvoorbeeld, of is het een goed idee om een liefdesdrug te nemen? Is ze daar niet mee bezig, dan zit ze in haar moestuin en legt ze tarotkaarten.

Van deze maker

We spreken een heks, een bekeerde moslim en een boeddhist over de zin van het leven

Voor het eerst in de geschiedenis noemen meer Nederlanders zichzelf ongelovig dan religieus, blijkt uit een rapport van het SCP. Maar de vragen over dood, ziekte en leven blijven – evenals de drang ergens bij te horen. Deze twintigers en dertigers vinden nieuwe antwoorden.

Wonen is onbetaalbaar, maar deze jonge mensen kraken grond en wonen (bijna) gratis

Is het niet tijd voor wat anarchisme? Ten tijde van woningnood, een klimaatcrisis en eenzaamheid staat een groep jonge krakers op om niet panden maar grond te kraken en via een gedoogconstructie off-grid te wonen in een gemeenschap.

Opgroeien in een gestreste baarmoeder zorgt voor mentale problemen: hoe lossen we die op?

Prenatale trauma’s zijn een controversieel onderwerp in de psychologie. Want hoe help je mensen die trauma’s hebben opgelopen in een tijd dat ze nog niet konden praten? Journalist Roanne zoekt het uit.

Is de nieuwe trend ‘cottagecore’ de oplossing voor al onze problemen? 

Vooral jonge vrouwen, mensen die zich identificeren als queer en mensen van kleur duiken in het idyllische idee van cottagecore. Maar waar een trend is, is het kapitalisme ook.

Van acupunctuur tot je cyclus tracken: deze vrouwen vonden alternatieven voor hun menstruatiepijn

Menstruatiepijn is niet alleen een individueel ‘vrouwenprobleem’, maar iets wat de reguliere gezondheidszorg veel serieuzer mag nemen.

Mijn vader en opa hadden open relaties – moet ik dat ook doen?

Journalist Roanne dook in haar familiegeschiedenis om te achterhalen of het een goed idee is om haar eigen relatie open te gooien. Roanne's vader: “Een open relatie is goed in bepaalde periodes.”

Menstruatiepijn bestrijden met de pil? Dat kan anders, zeggen deze vrouwen

Wie naar de dokter gaat, hoort vaak: ‘Menstruatiepijn hoort er nu eenmaal bij’, en als oplossing voor het lijden: ‘Neem de pil’. Steeds minder vrouwen nemen genoegen met dit antwoord en gaan op zoek naar alternatieven.

Waarom dieren burgerrechten moeten krijgen

‘Als het niet de Partij voor de Dieren zou heten, dan zou ik er wel op stemmen,’ zeggen mensen vaak. Waarom schrikt de naam af? En wat zegt dit over de positie van niet-menselijke dieren in het politieke debat?

Het is tijd voor meer leeftijdsdiscriminatie tijdens corona, zegt deze ethicus

Als de IC volstroomt, is het verloten van een IC-bed tijdens corona dan eerlijk? Nee, stelt ethicus Eline de Jong (28). “Leeftijd is een factor die we in overweging moeten durven nemen bij het maken van bepaalde keuzes tussen mensen.”