Nick van Santen

Over deze maker

Nick van Santen (1996) is geboren in Den Haag, maar opgegroeid als Utrechter, waar hij ook de lokale School van Journalistiek doet. Hij is veel bezig met klimaat, veganisme en hoe de economie werkt. Als hij niet schrijft is hij bezig met van alles: van voetbal tot golf, van lezen tot jiu jitsu. Het liefst elke week een andere hobby!

Van deze maker

‘Het waterkanon voelde als een marteling’. Activist Nick blokkeerde de A12

Samen zingen, blokkeren en een waterkanon: afgelopen zaterdag voerde journalist Nick van Santen samen met zo’n 2000 klimaatactivisten van Extinction Rebellion actie op de A12 in Den Haag. Nick: "Er waren momenten waarop ik me afvroeg waar ik het voor doe."

'Dit is niet vol te houden'. Deze jonge mensen staken voor een eerlijk loon

Afvalbergen op straat, bussen die niet rijden en winkels die dicht blijven. Afgelopen weken werd er flink gestaakt in Nederland. Het einde lijkt nog niet in zicht, want vakbond FNV kondigde nog meer stakingen aan de komende tijd. We spreken met drie jonge stakers.

Kleeft er bloed aan mijn afstandsbediening als ik naar het WK kijk?

Het is een struggle die voetbal-en Oranjefans zullen herkennen: het hart wil naar het WK kijken, het hoofd staat er niet achter. Journalist Nick van Santen herkent dit. Wat moet je met dat gevoel? Hij zocht uit wat je kunt doen als je toch naar het WK gaat kijken.

Deze eilandbewoners slepen rijke landen voor de rechter: ‘Klimaatcrisis is schending van mensenrechten’

De eilandengroep Vanuatu in de Stille Oceaan dreigt te verdwijnen en probeert op de klimaattop in Egypte deze week andere landen op hun knieën te dwingen. Het is tijd voor internationale solidariteit. Toch?

Fijne Dierendag: deze opvangplek redt dieren van de slacht

Ook op Dierendag slachten we alleen in Nederland al 1,7 miljoen dieren. Hoe zorgen we ervoor dat we dieren als individuen gaan zien in plaats van als vlees? De Nobele Hoeve denkt het antwoord te hebben.

Toxische TikTok-hit Andrew Tate: waarom we nú moeten stoppen met hem te verheerlijken

Grote kans dat je deze man de afgelopen tijd in je TL langs hebt zien komen: Andrew Tate. De 35-jarige kickbokser is met 4 miljoen volgers op Insta en 11 miljard views op TikTok dé nieuwe socialmediaster. Waar komt de obsessie met deze sigma-man vandaan?

Verslaafd aan datingapps: “Tijdens mijn date ging ik snel nog even swipen”

Een paar leuke foto’s, een goede bio, eindeloos swipen en dan maar hopen dat je een match krijgt. Nee, het leven als online single is niet superromantisch. Maar wat als je je telefoon niet meer weg kan leggen en obsessief blijft swipen tot je er een pijnlijke duim van krijgt? Chloé* (23) vertelt over haar verslaving aan likes en matches op datingapps.

Deze groene boer doet er alles aan om zijn stikstof te verminderen

Op een groene manier boer zijn, dat is wat Joost van Strien (56) met zijn akkerbouwbedrijf in Ens doet. Op volledig biologische en plantaardige wijze verbouwt Joost pompoenen, aardappelen en nog veel meer producten.

Ontbijten we binnenkort met onze eigen CO2-uitstoot?

Het klimaat redden door lekker te eten, dat klinkt als een droom toch? Als het aan het Oostenrijkse bedrijf Arkeon ligt is dat binnen twee jaar mogelijk. De wetenschappers van dit bedrijf hebben een techniek ontwikkeld waarmee opgevangen CO₂-uitstoot wordt omgezet in voedingsstoffen. Slikken we echt binnenkort deze uitstootoplossing als koek?

De weg blokkeren en gearresteerd worden: Zo ver gaan deze klimaatrebellen voor een leefbare planeet

In je eentje een weg blokkeren, jezelf vastketenen aan de grond of opgepakt worden door de politie: de rebellen van Extinction Rebellion zijn bereid ver te gaan voor hun idealen. In de nieuwe KRO-NCRV-documentaire Klimaatrebellen: tussen hoop en wanhoop zien we de vijf Nederlandse jongeren Sebastiaan, Merijn, Sandra, David en Ayla strijden tegen de klimaatcrisis.

Racisme binnen de politie: agent Bilal hoorde bij “het allochtonenklasje”

Vorige week was het even the talk of the town: De blauwe familie. In deze documentaire doet een aantal (ex)-agenten een boekje open over hun ervaringen bij de politie. We krijgen te horen over racistisch en seksistisch gedrag binnen het politiecorps.

Klimaatactiviste Elizabeth (26) uit Kenia: "Jullie uitstoot verwoest onze levens"

Volgende week zullen duizenden Nederlandse jongeren weer de straat op gaan om actie te eisen tegen de klimaatcrisis. Maar wat als je land nu al gebukt gaat onder de gevolgen van klimaatverandering? Elizabeth Wathuti (26) vertelt waarom wij nú actie moeten ondernemen.

Evi (25): “Klimaatdrammers? We hebben biodiversiteitsdrammers nodig!”

Dagelijks sterven zo’n 150 plant- en diersoorten uit en dat is een big issue, zo vertelt VN-Jongerenvertegenwoordiger Evi Vet (25). Maar in tegenstelling tot het klimaat blijven de biodiversiteitsdrammers nog in hun hok zitten.

Noa (20) verzorgt mensen die op sterven liggen: “We lachen juist ook veel”

Werken in de overlijdensbranche is misschien niet de baan waar je als kind van droomde. We spreken met drie jongeren die wél kozen voor dit bijzondere vak. In het laatste deel: het verhaal van hospice-vrijwilliger Noa Havekes (20).

We vroegen het LAKS naar de gekste klachten over de examens: “Ineens begon een volkszanger op te treden in de zaal naast ons”

De examens zijn bijna voorbij, en dit jaar is al een recordaantal klachten binnengekomen bij LAKS: 240.000 stuks. Dat gaat van een pauw die naast het schoolgebouw de hele boel bij elkaar krijst tot een geit die door de gangen rent.

Dit hoort niet bijzonder te zijn: een man die zich uitspreekt voor abortusvrijheid

De afgelopen weken stond in de Verenigde Staten ineens de vrijheid voor abortuskeuze onder druk, nadat was uitgelekt dat het Amerikaanse Hooggerechtshof plannen had gemaakt om de zaak Roe tegen Wade uit 1973 nietig te verklaren.

Wordt het niet eens tijd dat het centrale eindexamen verdwijnt?

Donderdag 12 mei is het zover: de centrale eindexamens. Dat gaat nog steeds op dezelfde manier als in de tijd van onze ouders. Heeft het eindexamen in zijn huidige vorm niet zijn beste tijd gehad?

Wij vroegen aan kenners hoeveel kans het nummer van S10 maakt

Douze points! Komende week betreedt ‘onze’ S10 het podium in de hoop de nieuwe winnaar van het songfestival te worden. Muziekwetenschappers en songfestivalexperts vertellen ons over de kansen van S10.

Duurzame frustraties: zó ga je om met die vriend die het licht aan laat staan

Hij laat altijd het licht aan staan. Zij zet de verwarming niet uit als ze weggaat. Soms zijn onze vrienden toch niet zo duurzaam. Drie experts op het gebied van duurzaamheid leggen uit hoe we onze vrienden toch kunnen aanspreken, zonder dat je uit de groepschat wordt gegooid.

Stadsgeograaf Cody Hochstenbach (32) over de wooncrisis: “Laat je niet tegen elkaar uitspelen door Den Haag”

De woningmarkt is hot. Huizenprijzen schieten de pan uit en mócht je een van de gelukkigen zijn met een huis, dan betaal je waarschijnlijk nog te veel. Cody Hochstenbach (32) is stadsgeograaf en sinds februari 2022 ligt zijn boek Uitgewoond in de winkels.

Een stuk natuur of een autoweg: wat is je meer waard?

We kappen wéér eens een bos voor een snelweg: een stuk van het Amelisweerd bij Utrecht wordt gekapt voor de verbreding van de A27. Is nodig, zegt het kabinet. Is het niet waard, zegt actiegroep ‘Amelisweerd niet geasfalteerd’. Waar kies je voor: een stuk natuur of een autoweg?

Wanhoop (nog) niet: dit zijn 5 hoopvolle klimaatontwikkelingen

Het nieuwste klimaatrapport van maandag schetst een droevig beeld over de staat van de aarde. Wij vonden hoopvolle ontwikkelingen om je aan vast te klampen.

Wij vroegen aan klimaatstakers welke veranderingen er nodig zijn: “Fuck de groei-economie”

Vijf klimaatstakers vertellen ons hoe we het roer om moeten gooien.

Maria heeft regelmatig seks met een gigolo: “Ik zou het elke vrouw aanraden"

In onze vierdelige serie Candy Boys volgen we Timo, die werkt als gigolo. Een van de klanten van Timo is de Duitse Maria (53). Zij vertelt over het inhuren van een gigolo, het taboe voor vrouwen en haar gevoelens voor Timo.

“Ik ben ook gewoon trots op hem”. Anika heeft een relatie met een stripper

In onze vierdelige serie Candy Boys komt het onderwerp al langs: sekswerk in combinatie met de liefde. Anika (25) is partner van een sekswerker en vertelt over hoe ze omgaat met reacties, jaloezie en het doorbreken van taboes rondom het onderwerp.

Hoe jongeren vechten tegen de boomeridealen in de gemeenteraad

De stembussen zijn geopend. Je hebt de keuze uit lokale partijen, landelijke partijen, maar in veel steden kan je op iets anders stemmen: jongerenpartijen. Wij spraken met drie jonge lijsttrekkers over boomerpolitiek en waarom jonge mensen in de gemeenteraad dat gaan veranderen.

Deuren of wielen? Dit is het definitieve antwoord volgens experts

Zijn er meer deuren of wielen? Na ‘The Dress’ en ‘Yanny of Laurel’ is er weer een onderwerp dat de onlinewereld verdeelt. Maar hoe komen we ooit achter het antwoord? We vroegen planoloog Mick van der Maas en hoogleraar mobiliteit Henk Meurs wat zij denken.

Heb je wel of niet iets aan het invullen van een stemwijzer?

Het is weer druk in stemwijzerland, want de verkiezingen komen er weer aan. Maar krijg je eigenlijk wel goed stemadvies aan de hand van die paar oppervlakkige stellingen? We zochten de zin en onzin van stemwijzers voor je uit.

Waarom massaal demonstreren voor vrede anno 2022 zin heeft

Demonstreren voelt vaak krachtig, maar soms ook wel nutteloos. Veranderen er echt dingen als jij de straat op gaat en je stem laat horen? Twee hoogleraren vertellen over het effect van demonstreren voor vrede. Spoiler alert: nut heeft het zeker.

Surfkampioen en activist Anne (26) woont naast Tata Steel: "Opgroeien in een gezonde omgeving, dat kan hier niet"

Anne Albers (26) woont in Wijk aan Zee en bindt de strijd aan met Tata Steel, zodat de inwoners kunnen leven in schone lucht. Hoe is het om te leven naast de giftige uitstoot? “Ik laat me niet wegpesten.”

8 tips om gelukkig te zijn met je eerste baan: laat je werk werken!

Ondanks de vele vacatures kan het best lastig zijn de juiste baan te vinden. Ook gelukkig blijven in die baan kan een struggle zijn. Arbeidspsycholoog Tosca Gort en carrièrecoach Pauline Nonnekes geven ons acht tips om hier mee om te gaan.

Open de clubs! Waarom we móeten dansen

Dansen in een club met mensen die je niet kent is niet alleen leuk, maar ook hartstikke gezond blijkt uit onderzoek. Dr. Dance Peter Lovatt legt uit wat er allemaal in je lichaam en hersenen gebeurt tijdens het dansen