Lunya van Wunnik

Over deze maker

Lunya van Wunnik (1998) is bijna afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Als stagiair werkt ze voor Brandpunt+ als online schrijver. In de tijd dat Lunya niet bezig is met het schrijven staat ze op de badmintonbaan of schrijft ze een liedje.

Van deze maker

Er zijn meer amputatiegevallen tijdens corona. Deze orthopedische superhelden schieten te hulp

Het coronavirus veroorzaakt een zorgelijke stijging in het aantal trombose- en amputatiegevallen. Orthopedische superhelden zorgen ervoor dat deze mensen toch weer op eigen benen kunnen staan.

Wat ik leerde als witte vrouw: de strijd tegen racisme is nog lang niet over

De afgelopen tijd keek ik, een witte vrouw van 22, diep en lang in de privilege-spiegel. Dit is het laatste deel van mijn belangrijkste conclusies over racisme en mijn eigen witte privilege, met het boek ‘Me and White Supremacy’ van Layla F. Saad als leidraad.

Als wit persoon moet ik mijn podium delen met anderen

De komende tijd kijk ik, een witte vrouw van 22, diep en lang in de privilege-spiegel. Dit is deel 2 van mijn belangrijkste conclusies over racisme en mijn eigen witte privilege.

Dit is hoe we (virtueel) gaan rampetampen in de toekomst

"Een (seks)robot klinkt nu misschien gek, maar zo dachten we een tijd geleden ook over de vibrator." Technologie ontwikkelt zich ook op ons meest intieme plek: ons seksleven. Wij nemen je mee naar de toekomst van sextremismen, seksrobots en virtual reality seks. Be prepared.

Waarom het onnatuurlijk is om sinterklaasavond digitaal te vieren (+tips!)

Vier jij Sinterklaas dit jaar met je geliefden aan de andere kant van een beeldscherm? Dat is instinctief gezien niet natuurlijk. Geen zorgen: met onze tips kom je ook deze ongemakkelijke Zoommeeting door.

Get ready: dit is hoe Black Lives Matter in Nederland de volgende fase ingaat

We spraken drie activisten over de volgende stappen in de antiracisme-beweging in Nederland en hoe jij mee kan bijdragen. Aan het woord: Mitchell Esajas, Naomie Pieter en Tieneke Sumter.

Ik verdiepte me in mijn witte privilege en dit is wat ik leerde

De komende tijd kijk ik, een witte vrouw van 22, diep en lang in de privilege-spiegel. Dit is deel 1 van mijn belangrijkste conclusies over racisme en mijn eigen witte privilege.

Er bestaat een nieuwe taal om je klimaatfrustratie mee uit te drukken

Weet jij tijdens een verhitte discussie over het klimaat even niet zo goed hoe je je zorgen moet uitdrukken? Geen zorgen: het zogeheten Ecolect reikt je nieuwe woorden en uitdrukkingen aan om klimaatverandering bespreekbaar te maken.

Deze mensen maken Nederland een klein beetje mooier en eerlijker

Deze maand werd de Community Top 100 (vroeger de ‘Kleurrijke Top 100’) bekendgemaakt: een lijst met Nederlandse rolmodellen uit onder andere de zorg, media, politiek en onderwijs die strijden voor sociale gelijkheid en inclusie. Wij belden drie community leaders over hun missie.

Met deze tips zorg je ervoor dat de mensen in jouw omgeving zich minder eenzaam voelen

Ken jij iemand waarvan je denkt dat diegene zich wel eens eenzaam voelt? Deze tips helpen écht.

Dit is hoe een klimaatbestendig Nederland eruitziet in jouw toekomst

De grote klimaatproblemen zijn er al en daarom is het belangrijk om onze regio’s zo snel mogelijk klimaatbestendig te maken, stelt Co Verdaas, dijkgraaf van Rivierenland. “Als we niks doen is het een kwestie van tijd voordat er geen water meer uit de kraan komt.”

Tip: Hoe je ook dit herfstseizoen duurzaam je groente en fruit kiest

Klimaatverandering overleven wij als mensheid misschien niet. Maar wellicht kunnen we ervoor zorgen dat deze steeds heter wordende aardkloot wat extra kalenderjaren meegaat. Hoe? Simpel: vul je fruit- en groenteschaal met lokale seizoensproducten. En nee, avocado is niet lokaal.

Gerbrich (35) jaagt op 'groene' bedrijven die je om de tuin leiden

Hoe weet je of jouw nieuwe broek van die ‘groene’ en ‘duurzame’ lijn van dat ene grote kledingmerk ook écht zo duurzaam is als het merk claimt? Gerbrich Kozijn (35) werkt voor een organisatie die daarop let. “Een boete kan oplopen tot wel 900.000 euro.”

Tip: zelfs neplachen maakt je écht gelukkiger

Voel je je een beetje down? Het enige wat je hoeft te doen is je mondspieren omhoog bewegen en je wereld lijkt meteen een stukje positiever.

In moeilijke tijden vinden deze drie drags steun bij hun dierbaren

“Toen mijn moeder bij een van de dragverkiezingen backstage kwam helpen, noemden de andere queens haar ‘Mama Leeding’.”

Podcasttip: Het is tijd om de geschiedenis van vrouwen te ownen

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de geschiedenisboeken. Met hun podcast ‘De Geschiedenisles die je nooit hebt gehad’ leren Agnes en Mark van educatieplatform F-site je alles over de inspirerende, onderbelichte vrouwen uit onze eigen geschiedenis. Terug de schoolbanken in!