Lars Dellemann

Over deze maker

Lars Dellemann (1991) studeerde politicologie en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en de Sabancı Universiteit in Istanboel. Hij werkte als woordvoerder bij het Aidsfonds en als journalist en redacteur voor onder meer NOS op 3, Spunk, VICE, VPRO en De Correspondent. Lars woont in Amsterdam maar droomt van een leven in het groen met twee honden en drie geiten.

Van deze maker

Samenzweven: extreemrechts complotdenken met een spiritueel sausje

Spirituele begrippen zoals ‘divine femininity’ zijn populair, maar niet altijd zo onschuldig als ze klinken. “Wie niet leeft als een ‘goddelijke’ vrouw, zou een gevaar vormen voor de samenleving.”

5 dingen die je over Kaapstad moet weten voordat je er gaat overwinteren

De Zuid-Afrikaanse stad is in trek bij Nederlandse ‘digital nomads’, maar wie profiteert daarvan? “Ze vergroten de ongelijkheid tussen arm en rijk en zwart en wit.”

Ik wil de PVV-stemmer begrijpen, maar ergens houdt mijn begrip op

[OPINIE] Teveel begrip maakt alles optioneel: de bescherming van minderheden, het afkeuren van racisme, het behoud van de democratische rechtsstaat, schrijft redacteur Lars. “Ik weiger bij te dragen aan die morele normvervaging.”

Heel Holland Nakt op Instagram: ‘Over drugs moet je juíst grapjes maken’

We spraken de jongen achter het populaire account. “Over één pilletje per maand doen mensen moeilijk, maar van ieder weekend bier kijkt niemand vreemd op. Hypocriet, toch?”

Zo trek je je mond open over Israël-Palestina (zonder domme dingen te zeggen)

Een gesprek over het Israël-Palestina-conflict gaat niet zelden gepaard met grote emoties, felle verwijten, desinformatie en valse neutraliteit. Met deze hulpgids hou je je staande.

Zo ontleed je de uitspraken van je transfobe oom

“Niemand gaat een trechter in je mond stoppen om er ‘transgender’ in te gieten, oom André. Trans personen willen slechts kunnen bestaan.” We zetten de zeven meest gehoorde ‘genderkritische’ uitspraken voor je op een rij, inclusief antwoordsuggesties.

Mabrouka (24) uit Tunesië: ‘Er wordt hier gelachen om de dood van zwarte migranten’

“De racistische haat is zo groot dat mijn vrienden hun huis niet meer uit durven.” Dit is hoe het is om als Afrikaanse migrant ‘in de regio’ te worden opgevangen.

Onder de rook van Schiphol bouwen deze twintigers een krakersparadijs

Kelli (26): “We willen de stad terugnemen.” Op een braakliggend stuk grond in Amstelveen zouden duizenden studentenwoningen gerealiseerd worden. Nu de plannen niet doorgaan, zijn krakers er de baas.

Omroep Zwart-directeur Gianni Lieuw-A-Soe: ‘Wij zijn de don’t-take-shit-generatie’

“Zonder de slavernij had Nederland zijn rijkdom en vrijheid niet gekend.” De 34-jarige omroepbaas hoopt dat de herdenking van het slavernijverleden leidt tot een nieuw, collectief bewustzijn.

Milio (31) begon op het vmbo-k, nu is hij universitair docent. ‘Ik moest koorddansen in het donker’

De socioloog groeide op in armoede en ondervond dat kansengelijkheid in Nederland een mythe is. “De middenklasse en elite gebruiken het onderwijs om zichzelf te reproduceren.”

‘Het leven van Sanda Dia is meer waard dan 400 euro’

Ook in Rotterdam kwamen mensen bijeen uit solidariteit met de gedode Belgische student. “Dat mensen hier niet spreken over institutioneel racisme, is heel gevaarlijk.”

6 dingen die je over Bali moet weten voordat je er aan een zwembad gaat liggen

Van cryptohandelaren tot yogadocenten: het tropische eiland trekt steeds meer Nederlandse expats. Maar zijn ze zich wel bewust van hun koloniale geschiedenis? “Nederland maakte van Bali een openluchtmuseum.”

Amélie (23) werd geshamed na cosmetische ingrepen: ‘Ze noemden me ziek in mijn hoofd’

Het internet staat bol van social-accounts waarop cosmetische ingrepen van beroemdheden worden onthuld en bespot. Waar komen die heftige reacties vandaan? En kan je ook kritisch zijn zónder bij te dragen aan shaming?

‘De wereld is gek geworden’: zitten jongens écht massaal in een identiteitscrisis?

De populariteit van reactionaire influencers als Andrew Tate roept een belangrijke vraag op: waarom weten zoveel jongens niet hoe ze hun leven moeten invullen als volwassen man?

Actrice Sigrid ten Napel: ‘Nu pas voel ik dat mijn lichaam écht van mij is’

In haar schoolpauzes verstopte Sigrid (30) zich in de wc, nu blokkeert ze snelwegen als klimaatactivist. “Mijn angst voor persoonlijke afwijzing weegt niet op tegen de dreiging die ons te wachten staat.”

Zeven redenen om te zoeken naar een nieuwe therapeut

Onderzoek laat zien: niet het soort therapie, maar de persoon van wie je therapie kríjgt bepaalt het succes van een behandeltraject. Met deze gids weet je of het tijd wordt voor een nieuwe therapeut.

De penisvergroting wint aan populariteit: 'Beter af bij de psycholoog'

Steeds meer mannen gaan onder het mes voor een paar centimeter extra, maar erover praten durft bijna niemand. Gürsay (26) deelt zijn ervaring wél: “Soms denk ik: is hij niet té groot geworden?”

Leven als Rus in Nederland: ‘Op mijn cv verzwijg ik mijn afkomst’

“Hoe kan het land dat je zo liefhebt zulke vreselijke dingen doen?” De Russische Nederlanders Daria, Vitaly en Elizaveta vertellen hoe hun leven is veranderd sinds de Russische invasie in Oekraïne.

Ik (progressieve queer deugneus) gaf docent Laurens Buijs de discussie waar hij om vroeg

UvA-docent Laurens Buijs ligt onder vuur door zijn uitspraken over non-binariteit en ‘wokisme’. Onze redacteur Lars ging bij hem op de koffie voor een verhit gesprek: “Wat jij nu zegt draagt bij aan haat en onbegrip.”

Eva (29) koos voor euthanasie: tegen haar extreme dwangstoornis viel niet meer te vechten

We spraken Eva's broertje Rico (28) over de loodzware beslissing: "Jarenlang mocht ik haar niet aanraken, maar die laatste dag namen we knuffelend afscheid."

Goth is terug: ‘Werkgevers wezen me af door mijn stijl, nu vinden ze het cool’

Check Netflix of een willekeurige modeshow, en je zal zien: als genre en stijl raakt gothic steeds meer mainstream. Waar komt die populariteit vandaan? En wat merkt een doorgewinterde gothic als Danielle daarvan in haar dagelijks leven?

‘Ik zie Juicy als mijn dochter’. Waarom behandelen zoveel mensen hun huisdier als kind?

In onze nieuwe docuserie Beestachtige Liefde verkennen we de relatie tussen jonge mensen en hun (huis)dier, zoals influencer Jill en haar chihuahua Juicy. Waarom worden zoveel dieren tegenwoordig vermenselijkt? En is dat onschuldig, of kan het ook kwaad?

‘Terwijl wij op onze luie reet zitten, dóén zij tenminste iets’. Krit Zeegers (34) verdedigt activisten in de rechtszaal

Antiracisme-demonstranten, leden van Extinction Rebellion, krakers en de welbekende schilderij-lijmers: allemaal weten ze strafrechtadvocaat Krit te vinden als ze voor de rechter moeten verschijnen. Maar valt iedere protestactie te verdedigen?

Joris (22) heeft anoniem seks op homo-ontmoetingsplaatsen. 'Het gevaar maakt het extra spannend’

Van bil gaan in de buitenlucht: ondanks tegenwerking van de overheid en het risico op geweld, blijven Barnaby en Joris 'cruisen'. “Ik zie het als daad van verzet tegen heteronormativiteit en preutsheid.”

‘Iedere dag kan er je laatste zijn’. Met gevaar voor eigen leven reisde Neda naar Iran

De culinaire rootsreis die de Iraans-Nederlandse Neda (35) dit najaar wilde maken, kreeg een totaal andere wending toen de inwoners van haar geboorteland massaal in opstand kwamen tegen het regime. Met haar Iraanse vriend Ashkan blikt ze terug op een confronterend weerzien.

Nederland: land van tulpen, kaas en… wapens

Ons land staat al jaren in de top-10 van ‘s werelds grootste wapenexporteurs. En dat is géén positie om trots op te zijn, vindt campaigner van Stop Wapenhandel Wendela de Vries.

Daten met een beperking: “Ik wil mijn benen niet langer verbergen”

“Op de eerste date zorgde ik ervoor dat ze me niet aan zag komen lopen, bang dat het haar zou afschrikken.” Geïnspireerd door zijn eigen liefdesleven maakte regisseur Sam (28) een film over omgaan met anders-zijn, inclusief acteur met protheses.

‘De jeuk werd ondraaglijk’: zo voelt het om schurft te hebben

Huisartsen zien een enorme toename van schurft-uitbraken, vooral onder studenten. We verzamelden kriebelige ervaringsverhalen én tips van het RIVM om besmetting te voorkomen.

Coke legaliseren ondenkbaar? In 1900 stond er al een cocaïnefabriek in Amsterdam

Klinkt de legale verkoop van cocaïne als een wilde fantasie? Niet volgens hoogleraar Toine Pieters. “Wie beweert dat drugs verbieden helpt, kijkt niet naar de geschiedenis.”

Melk: een onschuldig glaasje zuivel of het symbool van witte superioriteit?

Eva Vlaardingerbroek, JFVD’ers en de presentatoren van Ongehoord Nieuws uiten graag hun liefde voor melk. Toeval, of een extreemrechts hondenfluitje?

‘Skere student’ Emma: 'Ik ben klaar met het beeld van de student die zijn lening verbrast in de kroeg'

Emma Mouthaan (27) helpt studenten in financiële nood. “Ik leg uit hoe je energietoeslag kunt aanvragen, maar óók hoe je onder deze shitty omstandigheden toch vermogen opbouwt met beleggen.”

‘Mijn huisbaas liet eieren, glasscherven en zelfs poep achter’. Benthe (27) werd weggejaagd uit haar studentenkamer

Seksueel getinte opmerkingen, verbale en fysieke agressie: 28 procent van de vrouwelijke huurders tot 35 jaar heeft zich weleens onveilig gevoeld in aanwezigheid van haar huisbaas. Dat en meer blijkt uit ons onderzoek onder jonge huurders.

Geeft vier meer plezier? Kenny: “Ik vind het leuk om Robbert verliefd te zien op een ander”

Robbert heeft een relatie met Kenny en Tom, Kenny met Robbert en Jared. "Liefde is het mooiste wat er is, waarom zou je dat niet vermenigvuldigen?"

Oud-corpslid: “Terwijl de jongens porno moesten kijken, werden de meiden geslutshamed”

Geweld, seksisme en intimidatie: incident na incident laat zien dat er een cultuurverandering nodig is bij Nederlandse studentencorpora. Maar daarvoor moet eerst het angstvallige zwijgen worden doorbroken.

“Op mijn kamer hangt een grote Nederlandse vlag”. Jorn (24) wordt opgeleid tot officier bij Defensie

“Je weet waar je aan begint als je bij Defensie gaat werken. Daar kan een uitzending naar een conflictgebied ook bij horen.” Mocht Nederland verzeild raken in een oorlog, dan is Jorn (24) er klaar voor.

“Ik vind het een eer om onze vrijheden te beschermen”. Shar (33) is kersverse officier bij Defensie

“Je gaat het bos in, leert militaire skills en krijgt leiderschapstraining. Mocht het zover komen, dan moet ik me ook in mijn functie tegen geweld kunnen verdedigen.”

Een gids voor cis-hetero’s tijdens Amsterdam Pride

Een paar 'do's' en 'don'ts' voor iedereen die denkt dat de Pride slechts een kinky versie van Koningsdag is. Wees gerust: het is echt niet zo moeilijk om een goede bondgenoot te zijn.

“Valt Rusland Nederland binnen, dan sta ik paraat”. Doron (32) wordt opgeleid tot officier bij Defensie

Sinds de Russische invasie van Oekraïne zijn een paar van Doron’s studiegenoten overgestapt. “Die denken: mij niet gezien. Ze hebben zich jarenlang veilig gewaand, nu wordt de situatie mogelijk anders.”

Ferry (27) is verslaafd aan seks en porno. "Ik trok me af in de woonkamer terwijl mijn ouders op de bank sliepen"

Om zijn verslaving onder controle te houden, leeft Ferry volgens de regels van Sexaholics Anonymous: geheelonthouding tot het huwelijk. “Als ik eenmaal begin met seks, porno en masturbatie, kan ik niet meer stoppen.”

Samira (23) is gabber. “Van racisme heb ik nooit iets gemerkt, gabbers zijn juist heel sociaal”

Gabbers, dat zijn toch kaalgeschoren speedsnuivers met een obsessie voor glimmende trainingspakken en rechts-extremistisch gedachtegoed? Niet volgens de 23-jarige Samira uit Groningen. We spraken de doorgewinterde gabber over de stereotypes die aan de subcultuur kleven.

Waarom ik twee keer nadenk voordat ik een gifje van een persoon van kleur verstuur

Een Arabische kleuter dansend in een kaftan, Oprah Winfrey die geshockeerd kijkt: ook door witte mensen worden memes, emoji’s en gifs van personen van kleur gretig gebruikt. Waar ligt de grens tussen onschuldige humor en racistische stereotypering?

Trammelant in mopshondland: wie wél volgens de regels fokt, krijgt doodsbedreigingen

Door hun slechte gezondheid mogen mopshonden alleen nog onder strikte voorwaarden worden gefokt. Maar wie daaraan voldoet, krijgt het aan de stok met collega-fokkers. “Iemand belde me en zei: ‘We steken je huis en je hele hondenbende in de fik.”

Een slaappilletje van de dealer: “Ik heb alle drugs gebruikt die er zijn, deze is het gevaarlijkst”

Sven (30): “Voor ik het doorhad was ik verslaafd en leefde ik als een zombie.” Benzodiazepinen, een groep slaap- en kalmeringsmiddelen, worden steeds vaker gekocht bij dealers en webshops. En dat is niet zonder risico’s.

Djamba (19) vluchtte voor geweld uit Congo, nu moet hij terug. “Soms val ik flauw van de stress”

We brachten een bezoek aan de opvang voor ongedocumenteerden met zware psychische problemen. In deel 3: Djamba (19) uit Congo vluchtte voor bedreiging en geweld. “Ik zou graag modeontwerper willen worden, maar er wordt me gezegd dat hier geen toekomst is voor mij.”

“Was ik maar dood.” Een dag in de medische opvang voor zogenoemde ‘gelukszoekers’

We brachten een bezoek aan de opvang voor ongedocumenteerden met ernstige psychische problemen. In deel 2: medewerkers Yohana, Sofie en Maïté vertellen over hun werk met deze bijzonder kwetsbare groep.

De gevluchte Oumar (22) heeft ernstige PTSS, maar moet terug naar Guinee

We brachten een bezoek aan de opvang voor ongedocumenteerden met zware psychische problemen. In deel 1: Oumar (22) uit Guinee verloor beide ouders en werd met de dood bedreigd. “In de nacht krijg ik flashbacks en weet ik niet meer waar ik ben.”

Dit eeuwenoude Nederlandse forteiland moet een klimaatneutraal paradijs worden

Weet jij waar de uitdrukking ‘voor pampus liggen’ vandaan komt? Nadat je dit hebt gelezen wel!

Ex-tophockeyer Pepijn Keppel: “Ik ben nog steeds bang om in elkaar getimmerd te worden vanwege mijn homoseksualiteit”

Dat homofobie aan de orde van de dag is in voetbalstadions, daar lijken steeds meer mensen zich van bewust. Hoe zit dat in de hockeywereld? We spraken erover met ex-tophockeyer Pepijn Keppel (26), die niet uit de kast durfde te komen totdat hij de sport verliet.

Janneke (23) is herstellende van een cocaïneverslaving. “Terwijl mijn ouders boven sliepen, snoof ik ‘s nachts stiekem in de woonkamer”

We spraken met Janneke over haar zware afkicktraject en het stigma dat rust op verslaving. “Niet iedere verslaafde is een zwerver die eet uit een prullenbak.”

Waarom lijkt iedereen (inclusief ikzelf) geobsedeerd te zijn door Eloise van Oranje?

Onze redacteur Lars neemt zijn sympathie én irritatie onder de loep. “Eloise doorbreekt de magie van het koningshuis en bevestigt zo het beeld dat ze juist hoopt de bestrijden: dat van een extreem geprivilegieerde familie die is losgezongen van de realiteit.”

Deze twintigers volgen het nieuws niet meer. “Mijn mentale stabiliteit gaat voor”

Is het überhaupt mogelijk om nieuws te omzeilen als je er van alle kanten mee wordt platgegooid? We vroegen het aan de nieuwsmijders Julia (27), Leonard (24), Simone (20) en Koen (25).

Wanneer kappen we eindelijk met ons onzinnige coffeeshopbeleid?

We vroegen het aan de voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. “Je zegt als overheid toch ook niet: ‘je mag wel melk verkopen, maar de koeien laten we afschieten door de politie’?”

Met deze 6 tips voorkom je dat al het deprimerende wereldnieuws je helemaal omverblaast

Het is volstrekt normaal om je zwaar beroerd te voelen over de staat van de wereld. Zo blijf je overeind.

“7 Oekraïners gedwongen op een kamer van drie bij drie"

“De grootte van de groep vluchtelingen, de snelheid waarmee zij de grens zijn overgegaan, het feit dat het vrijwel uitsluitend om vrouwen en kinderen gaat: alle ingrediënten voor het recept zijn aanwezig.” Met dat recept doelt VN-rapporteur Heather Komenda op mensenhandel.

“Of ik top of bottom ben? Dat gaat je geen reet aan”

Onze redacteur Lars is klaar met de vraag. “Zou ik aan de onbekende vrouw in de kroeg hebben gevraagd of zij het liever in missionaris of op haar knieën doet, dan was ze waarschijnlijk van haar barkruk gevallen.”

De beste versie van jezelf worden? Voor je het weet ben je een eenzame narcist

In tijden van grote prestatiedruk en een eindeloos aanbod aan coaches richten we onze focus graag op onszelf. Maar dat is niet zonder risico’s, waarschuwt de Amerikaanse psychiater Samantha Boardman.

Xtc is minder schadelijk dan alcohol. Waarom is het dan een harddrug?

Mediawetenschapper Berrie van der Molen onderzocht hoe de reputatie van xtc door de jaren heen veranderde. Welke stemmen hebben onze beeldvorming bepaald, en is dat beeld wel terecht?

‘Ben jij niet te knap voor een scheikundige?’ Sisters in Science doorbreken het stereotype van de exacte wetenschap

Noor, Mimi en Lotte laten met hun platform zien dat je óók een goede wetenschapper kunt zijn als je géén oude witte man in een labjas bent. “Van de 28 professors in ons instituut zijn er 3 vrouw. Dat is gewoon gênant weinig.”

‘Pechgeneratie’ m’n hol: 5 redenen waarom onze studieschuld moet worden kwijtgescholden

11,7 miljard euro. Dat is hoeveel studenten samen hebben geleend sinds de studiebeurs in 2015 werd afgeschaft. Onze redacteur Lars legt uit waarom hij de voorgenomen compensatie van 1436 euro per student een grote grap vindt.

Justin en Maxime zijn demiseksueel. “Jarenlang dacht ik geen moment aan seks”

“Het idee van iemand scoren in een club om mee te zoenen, vind ik weerzinwekkend.” Wie demiseksueel is, voelt zich enkel seksueel tot een ander aangetrokken wanneer er een diepe emotionele connectie wordt ervaren.

We vroegen jongeren die niet mochten stemmen wat zij vinden van het nieuwe kabinet

“Rutte is vast een toffe peer, maar hij had mijn stem niet verdiend.”

Dit is waarom Timothée Chalamet óveral te zien is

De Chala-mania verklaard: hij is net even anders, maar niet té anders.

“Jullie gourmet-traditie zal ik nooit begrijpen” Hoe influencer Joey Jaq de harten van Nederlanders verovert

Nadat de Amerikaan Joey Jaq naar Nederland emigreerde, groeide hij uit tot online icoon. We spraken hem over zijn moeilijke jeugd, typisch Nederlandse kerstcadeaus en ambities voor de toekomst.

Uit de kast voor de klas? “Ik wil het rolmodel zijn dat ik zelf nooit had”

Op Paarse Vrijdag laten scholen zien dat zij een veilige plek willen zijn voor lhbti+’ers. Belangrijk voor scholieren, maar ook voor queer docenten. We vroegen de leraren Maxe, Jeroen en Flemming hoe open zij kunnen én willen zijn over hun seksuele identiteit.

Ja, hengelaars: vissen voelen pijn als je ze vangt

Lekker naar buiten, je blik op het kabbelende water, even de boel de boel: hengelen brengt rust in je kop en is ongekend populair. Maar hoe zit het met onze vinnige vrienden?

Arthur (28) heeft borderline en een drugsverslaving. “Ik val buiten de boot van het zorgsysteem”

We volgden Arthur acht maanden in zijn zoektocht naar een stabiel en nuchter leven. Zijn vertrouwen in de gespecialiseerde ggz raakt hij langzaam kwijt, maar opgeven doet hij niet.

Toon is 21 jaar, kermisondernemer én verloofd. “Op de kermis word je snel volwassen”

De 21-jarige Toon reist als kermisondernemer door Europa en gaat binnenkort samenwonen met zijn verloofde. Liefde op de kermis, hoe gaat dat in zijn werk?

‘Actie, actie, actie’ tegen de klimaatcrisis? Dan moeten we eerst af van onze VOC-mentaliteit

Tijdens de klimaattop in Glasgow riep Rutte op tot 'actie, actie, actie' in de wereldwijde klimaattransitie. Wat zijn die woorden waard als Nederlandse politici en multinationals de aarde blijven zien als onuitputtelijke bron voor menselijk gebruik?

Daten als trans vrouw. "We worden gefetisjeerd, maar niet gezien als volwaardig mens"

Uit internationaal onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 8 volwassenen het als optie ziet om met een transgender persoon te daten. Hoe zit dat in Nederland? Sharmila (18) en Tammie (26) vertellen over hun ervaringen op de datingmarkt.

Zo kun je er zijn voor een slachtoffer van seksueel geweld

Het enorme taboe dat rust op seksueel geweld lijkt eindelijk iets af te brokkelen. Toch weten veel mensen niet hoe ze moeten reageren als een bekende een nare ervaring met ze deelt. Met deze tips helpen we je op weg.

Dit moet je weten over ‘apartheid’ voordat je het woord gebruikt

Als het gemak waarmee coronacritici over ‘(medische) apartheid’ spreken ons iets laat zien, dan is het wel het pijnlijke gebrek aan kennis over de geschiedenis van Zuid-Afrika en ons eigen koloniale verleden.

Wacht even met smeren! Dit is de zin én onzin van een skincare routine

Tijd om nog eens goed naar je zalfjes en crèmepjes te kijken. Brandpunt+ zocht uit welke in de prullenbak kunnen.

Heimwee naar de nacht. “In de nacht voel ik de vrijheid om andere delen van mezelf te uiten”

Artiesten en performers vertellen over het tergend lange gemis van het Nederlandse nachtleven. “Wat maakt het uit of mensen van acht tot twaalf in de avond uit zijn of van twaalf tot vier uur ‘s nachts?”

"Waarom doen we alsof kanker een strijd is met winnaars en verliezers?"

Hoewel het idee van een strijd of gevecht een deel van de patiënten houvast biedt tijdens het vaak lange en onzekere behandeltraject, blijkt uit steeds meer onderzoek wat de keerzijde is.

Uit je comfortzone stappen maakt écht gelukkiger, zegt de wetenschap

Een volle trein instappen, een ander land doorkruisen, nieuwe mensen ontmoeten en ons overgeven aan het onbekende: we zijn het na ruim anderhalf jaar massaal verleerd. Met deze tips ga je ieder avontuur weer lachend tegemoet.

Het coronatoegangsbewijs: goed idee of weg ermee? We lieten een voor- en tegenstander de degens kruisen

Anton is tegen het coronapaspoort, André juist vóór. “We moeten durven accepteren dat risico’s bij het leven horen”, zegt de een. “Zolang zo’n paspoort via democratische processen tot stand is gekomen, lijkt het mij akkoord”, zegt de ander.

Noodgedwongen wonen bij je ouders. “Een makelaar zei: Je kan beter een huis vinden op Tinder dan op Funda”

Wesley (26) zit namens de VVD in de gemeenteraad van Heerhugowaard en woont in de zolderkamer van het huis van zijn moeder. Een starterswoning is ook voor hem onbetaalbaar, maar ligt dat niet juist aan ‘zijn’ partij?

Noodgedwongen wonen bij je ouders. “Ik voel me beperkt in mijn vrijheid, alsof ik weer een puber ben”

Tussen 2010 en 2020 nam het aantal Nederlandse twintigers en dertigers dat bij zijn ouders woont met 200 duizend toe. Een van hen is Sammie* (30), die na twintig keer verhuizen introk bij diens vader en zijn vriendin.

Noodgedwongen wonen bij je ouders. “Het zijn vooral mensen zonder hoge opleiding die worden genaaid”

Samenwonen in een kamer van tien vierkante meter in het huis van je (schoon)ouders: na de zoveelste afwijzing op de woningmarkt zat er voor Kirsten-Ann en Wiljen niets anders op.

Gooise jongeren: het nieuwe tuig van de richel?

Komen dronkenschap, agressie en (groeps)geweld werkelijk bovengemiddeld voor onder deze groep, of is het slechts een kwestie van framing? We doken in de cijfers en spraken met experts om je een antwoord te kunnen geven op die inmiddels toch best prangende vraag.

Hoe de Chinese jeugd ontsnapt aan de ratrace van het leven (en wat jij daarvan kan leren)

Chinese millennials en Gen Z’ers hebben het gehad met de torenhoge sociale verwachtingen en moordende werk- en studieroosters. Zo komen ze in opstand.

Er is iets opvallends gaande in Nederland: we beginnen steeds later aan seks

Nederlandse jongeren gaan op steeds latere leeftijd voor het eerst van bil, en dat ligt niet alleen aan corona. Wat is er aan de hand? En moeten we ons zorgen maken?

Zo word je een ethische slet: wijze lessen voor een non-monogame relatie

Een open relatie of liefdesrelaties met meerdere mensen tegelijk: hoe laat je dat werken? We vroegen het aan zeven doorgewinterde non-monogamisten.

Waarom we af moeten van de term 'loverboy'

Hoewel het klassieke beeld van de ‘loverboy’ al lang niet meer strookt met de realiteit van seksuele uitbuiting, wordt de term nog altijd gretig gebruikt. Tijd om er afscheid van te nemen, zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Ufo-spotters voelen zich eindelijk serieus genomen. “Ik ben géén gekkie”

Lange tijd werd het bestaan van 'unidentified flying objects' door nationale overheden ontkend, en werden ufo-spotters weggezet als fantasten. Tot het Pentagon onlangs een onthullend rapport publiceerde.

Scientologie: kerk of sekte?

Scientology, is het een kerk? Is het een sekte? Kost het vooral veel geld of is het vooral zingeving? In Stereotypisch onderzoeken we hoe het is om Scientoloog te zijn.

Progressief Nederland, laten we de strijd tegen armoede niet vergeten

Terwijl de online tijdlijn van redacteur Lars verandert in een regenboog, vraagt hij zich af: waarom verzet mijn generatie zich steeds luider tegen discriminatie en racisme, maar blijft het over sociaal-economische kwesties zoals armoede en woningnood opvallend vaak stil?

“Mag ik er alsjeblieft voor uitkomen dat ik weleens drugs gebruik?”

De oprichter van het platform High Humans is klaar is met het hardnekkige taboe op recreatief drugsgebruik. “Ik zou zelf moeten kunnen beslissen over wat ik tot me neem, zolang ik er niemand anders kwaad mee doe.”

Dickie (29) handelt in antieke opgezette dieren. “Ik wilde krokodillen aan mijn plafond hangen, zoals ze dat deden in de 17de eeuw”

Nederlands jongste antiquair Dickie Zebregs verkoopt naast koloniale kunst ook antieke opgezette dieren. We gingen bij hem langs en vroegen hoe ethisch dat nu eigenlijk is. "De mensen die hier komen zijn net zulke gekkies als ik."

Hoe lang blijven Israël en Nederland nog besties?

Wéér was er een geweldsuitbarsting, wéér sneuvelden honderden Palestijnen, wéér gaat Israël door met het nederzettingenbeleid en wéér spreekt Nederland haar steun uit voor haar BFF in het Midden-Oosten. Hoe lang houdt deze vriendschap nog stand? Journalist Lars zoekt het uit.

Vaker vergeetachtig, futloos of gestrest sinds de pandemie? Je bent niet de enige

Langdurige sociale isolatie heeft bewezen effect op onze hersenen en kan je gedrag en stemming flink in de war brengen. Geen zorgen: zo keren we terug naar onze oude mentale gesteldheid.

Transgender kinderen hebben erkenning nodig. Ook van jou

“Ik sloot me op in de badkamer en zat onder de douche te huilen. Het liefst zou ik de borsten van mijn lijf afsnijden.”

Navalny’s campagnevoerder Aidar (26) vluchtte naar Nederland. Dit is zijn verbijsterende verhaal

“Dit was het dan, dacht ik. Ik ben er geweest. De politieauto waarin ik zat werd omsingeld door zo’n twintig razende mannen die de agenten opdroegen me te laten gaan. Ze wilden me eigenhandig kunnen lynchen.”

Volgens de neurodiversiteitsbeweging moet ik mijn psychische stoornis als superkracht zien

Deze moderne emancipatiebeweging strijdt ervoor dat de samenleving zich beter moet inrichten op mensen met een a-typisch brein, in plaats van andersom.

Hoe ons uiterlijk de belangrijkste bouwsteen van onze identiteit werd

De afgelopen weken bracht Brandpunt+ verschillende videoreportages en artikelen uit onder de noemer ‘het goddelijke lichaam’. Is de indruk dat jonge volwassenen tegenwoordig meer met hun uiterlijk bezig zijn dan voorgaande generaties terecht? En zo ja, hoe komt dat?

Solar designer Marjan: “De zon als energiebron biedt nog zóveel meer mogelijkheden”

Ze pleit ervoor dat we anders moeten gaan denken over zonne-energie. “Ooit was rijden in een elektrische auto niet echt cool, nu wil iedereen een Tesla. Zo’n status heeft zonne-energie nog niet.”

Hoe (on)schuldig zijn gezichtsveranderende filters?

Gezichtsveranderende filters kunnen de illusie wekken van een cosmetische ingreep en worden gretig gebruikt op sociale media. Deskundigen slaan alarm over vermeende schadelijke psychologische gevolgen. Hoe denken de filtermakers zélf over de impact van hun digitale creaties?

Corporate en queer: gaat dat samen?

Remco Boxelaar richtte een netwerk voor LHBTI+ professionals op om gezamenlijk de heteronorm in het bedrijfsleven te bevragen en uit te dagen. Hoe queer is diens organisatie Corporate Queer nog?

Zo ga je het gesprek aan met een vaccinatietwijfelaar

“Daar zitten restjes geaborteerde foetus in!” en “Het verandert je DNA!”: wat zeg je daarop? Met deze gids vol antwoordsuggesties onderscheid je feiten van fictie en ga je goed voorbereid het gesprek aan met de meest sceptische vaccinatietwijfelaar.

Je bent jong en je... stemt VVD. Deze vier jongeren vertellen ons waarom

“Die kloof tussen arm en rijk, ja, die is er nu eenmaal.”

Een jaar verder en nog steeds ziek van corona: “Ik kan niet meer voor mezelf zorgen”

Marcella (28) besloot weer bij haar moeder te gaan wonen omdat zelfs de alledaagse klusjes zoals boodschappen doen haar te veel werden.

Zes initiatieven om jongeren de coronacrisis door te helpen

“Jongvolwassenen snakken ernaar om elkaar te ontmoeten en willen weer eens een nieuw gezicht zien." We maakten een selectie aan ideeën uit binnen- en buitenland en hopen dat ze tot de nodige inspiratie leiden voor anderen om ook iets op te starten.

Waarom we de mainstream media aanvallen (en hoe dat anders kan)

Als redacteur Lars zijn filterbubbel mag geloven, dan is de vurigheid waarmee gal wordt gespuwd over professionele nieuwsmedia groter dan ooit. Waarom is dat zo? Hij vroeg het aan experts, onder wie ‘s lands bekendste mediacriticus.

Waarom we het gevaarlijke taboe op BDSM moeten doorbreken

“Iemand hoort ‘BDSM’ en denkt meteen dat ik mijn leven doorbreng met een bal in mijn bek.” BDSM’ers worden vaak veroordeeld om hun seksuele voorkeur. Wij spraken een paar van hen over de gevolgen van het taboe, én vroegen hen hoe je je kinky verlangens veilig in praktijk brengt.

Elfstedentocht-liefhebbers, het is tijd voor een slechtnieuwsgesprek

Tegenwoordig is schrijver Lars al onder de indruk als er een dun laagje ijs over een plas water op straat ligt. Giet it ooit nog oan? Lars zocht het voor je uit en kwam terug met een sprankje hoop.

Hoe anti-genderbewegingen in Europa de oorlog verklaren tegen de LHBT-emancipatie

Denken we aan LHBTI-emancipatie, dan denken we aan een vanzelfsprekende positieve trend voorwaarts. Maar volgens socioloog David Paternotte is het tijd om dat beeld bij te stellen. "Emancipatie is een term die bijna alleen in Nederland wordt gebruikt. Maar het is misleidend."

Zo ontleed je de uitspraken van een racisme-ontkenner

Je voelt je wakker geschud, en wilt iets doen tegen het racisme in onze samenleving? Met deze factcheck win je de verbale strijd met de meest geharde racisme-ontkenner.

Leven met een angst- en stemmingsstoornis in corona-tijd: “Het voelt als emotioneel koorddansen”

Oké, het armetierige quarantainebestaan valt ons allemaal zwaar. Maar voor mensen die al langer kampen met een angst- en stemmingsstoornis dreigt een serieuze crisis.